Reklama:

kostniak? (102)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-05-2009, 21:21:00

Czesc Justynka101, masz moze maila na którego mogłabym zadac Ci pytanie ? mam kostniaka ..w prawej dla odmiany zatoce czołowej. na dokladkę dużego 3 cm na 3 cm stoje przed decyzją operowac ? ... stach itd . chciałabym dopytać jak było po ? jak długo wracałaś do siebie itd . Mam 33 lata, prace i mase obowiazków a tym samym rozterek. Ale swiadomosć i bóle glowy pchaja mnie w strone operacji. strach ..sami wiecie
Beata

08-12-2008 o 17:51, justynka101 :
Witam..Wszyscy piszecie na ten temat..Hmm.. Ja tezp ostanowilam opowiedzieć o moim przypadku!! Mam 18 lat i jakiś czas temu wykryto u mnie kostniaka w lewej zatoce czołowej..Moj pzypadek nie byl zbytnio lekki;( W tej chwili jestem juz po operacji..Mialam ja 2 miesiace temu... Balam sie niesamowicie;( kurcze..To malo powiedziane.. Moja operacja trwala ponad 5godzin i lekarze mowia,ze nie nalezala do latwych.. W miejsce kostniaka mam wlozona plytke,ktora wypelnia miejsce po guzie.. Mialam wycinaną czesc wlosow (tzn.taki pasek od ucha do ucha)gdyz tamtedy dochodzono do tego miejsca.., Mysle ze to co Wam napisalam po częsci wystarczy..Jesli macie jakies pytania to piszcie..Mozna by o tym wszystkim pisac i pisac.. Powiem jedno..Wcale nie bylo latwo!!!Ale najwazniejsze jest by sie nie poddawać!!!!!Pozdrawiam serdecznie i glowa do gory!!!!!!!!!!!!!!!!
gość
08-05-2009, 15:55:00

Witam..Dopiero odczytałam te posty,,.. To moj e-mail-- justynka.t17@wp.pl
Piszczie! Pozdrawiam!!
Początkująca
08-05-2009, 16:08:00

Nie zalogowałam się i pisałam anonimowo..;P Ten e-mail,ktory jest wyzej,jest moj
szybciej bedzie jesli napiszesz na gg..Ton moj nr.1959427
Kurcze ..jak teraz tak to czytam to po prostu budzi sie we mnie przerazenie..Zyje w ciaglej obawie,ze to cos moze mi odrosnąc..;( Nadal sie boje..Odnosnie operacji..Hmm..To nie bylo mile,ale wazne,ze juz mam to za soba.. Jak juz mowilam ,kostniaka mialam w lewej zatoce czolowej.. Mialam ciecie "wiencowe"-czyli we wlosach.. Skora byla sciagana itp..
Jak chcecie wiedziec wiecej piszcie.. Nadal nie latwo mi o tym mowic,ale chetnie pomoge!! 3majcie się;*** Pozdrawiam.;***
JuStYśKa;)
gość
31-07-2009, 10:29:00

07-02-2009 o 14:42, gość :
Witam,moj mąż ma po prawej stronie glowy (z boku nad czolem)jakas gulę(guza) i martwie sie co to moze byc.Jest wielkosci orzecha laskowego,nie boli go i nie chce isc do lekarza.Z moich obserwacji ,widze ,ze to cos rosnie.Najgorsze jest to,ze moj tesc ma takie paskudztwo z tylu glowy,ale jest to ogromna gula ,wieksza od orzecha wloskiego.Czy to jest dziedziczne?Nie chce zeby moj maz chodzil z taka gula na glowie,jak go przekonac do wizyty u lekarza?I do jakiego ma sie zglosic?Prosze o odpowiedz.Monika
gość
31-07-2009, 20:26:00

Narazie nosze okulary pryzmatyczne 2x po 8 stopni. Widzenie lepsze ale tylko na wprost i w prawo. Dotyczy "Klivus chordom"
guz miedzy platami mozgu.
Początkująca
03-08-2009, 18:57:00

Nie ma co zwlekac z "guzikami na glowie"..
Ja zwlekalam 2 lata i moj kostniak tam sobie rosl i rosl.... Moze gdyby byl zdiagnozowany wczesniej nie bylo by takich problemow z usunieciem..Nie byloby takiego ryzyka.. Monika musisz powiedziec mezowi zeby poszedl z tym do lekarza,,Byc moze to nic powaznego..Moze rzeczywiscie jest to po prostu dziedziczne.. Ale nic nie wychodzi nam od tak sobie.. Nie wolno lekcewazyc takich rzeczy! .. Nie dowiecie sie poki nie spr.Powiedz mezowi,że czytalas o takich rzeczach.. No nie wiem..Ze sie martwisz!!! Przeciez to normalne..

Teraz tak odnosnie mojej operacji,to czy ktos z Was (po operacji kostniaka w zatoce czolowej)nie ma teraz klopotow ze wzrokiem? Mi cos dokucza..;( Wykryto mi plamki na oku-na siatkowce..Nikt nie wie co to jest!!;( Proszę ,jesli ma ktos podobny problem,pomozcie!!;( Pozdrawiam.[addsig]
JuStYśKa;)
gość
13-09-2009, 12:02:00

Poszukuję jakiegoś dobrego laryngologa w Lublinie . Może ktoś zna to proszę o nazwisko i gdzie przyjmuje. Wielkie dzięki
gość
14-09-2009, 07:31:00

W 2003r w jednym z wrocławskich szpitali wykryto u mnie kostniak (w twarzoczaszcze, lewa zatoka klinowa) po przeprowadzonej tomografii, do szpitala trafiłem z zapełnionym okiem ropą, która nie znalazła ujścia na zewnątrz przez nos, więc wydostała się okiem. i tak zupełnie przypadkowo dowiedziałem się, że mam kostniaka. Lekarze nie poradzili mi , ani nie skierowali mnie na biopsję.. Kostniak zmienia swoje wymiary, szerokość i długość się zmniejszają, ale za to wrasta głębiej, o około 5mm na rok. W 2005r kostniak miał następujące wymiary : szerokość 2,3cm, długość 2,7cm, głębokość 1,4cm. Czasami w ciągu jednego dnia tracę przytomność aż 2, 3 razy, prawdobopobnie kostniak uciska na mięśnie oka lewego, i dlatego mam niedowład mięśni tego oka.
gość
19-09-2009, 20:54:13

Cześć wszystkim
Mam na imie Ewelina i mam dopiero 17 lat. 4 tygodnie temu wykryli mi kostniaka lewej zatoki czołowej.wyszło to na zwykłym prześwietleniu głowy i jeszcze mam podejrzewanego kostniaka zatoki szczękowej.Też niestety mam codzienne bule głowy na okrągło jestem na tabletkach przeciwbólowych.Mój kostniak ma rozmiary 3cm na 2.5 cm.Wiem że operacja jest konieczna ale również się boje.Nie jestem już w stanie wytrzymać tego bólu dla tego bez wahania idę na operacje.POZDRAWIAM WSZYSTKICH
gość
03-11-2009, 09:15:47

WITAM
MAM MALE PYTANKO OD ROKU CZYLI OD URODZENIA SYNCIA ZACZELAM MIEC DZIWNE BOLE GLOWY,BOLE USTAWALY NA JAKIS CZAS ALE PO MIESIACU CZY NAWET MNIEJ WRACALY CZY TO MOZE BYC COS GROZNEGO???DZIS MAM TE BOLE CORAZ SILNIEJSZE BOLI MNIE CALA GLOWA NA NIC NIE MAM OCHOTY...W GLOWIE CZUJE PULSOWANIE I UCISK PO LEWEJ STRONIE MAM ROCZNEGO SYNCIA NIE WIEM CO MAM ROBIC CZY ISC DO LEKARZA JEDNOCZESNIE OBAWIAM SIE ZLYCH WYNIKOW JESLI KTOS WIE COS NA TEN TEMAT BARDZO PROSZE O POMOC ...
Z GORY SERDECZNIE DZIEKUJE

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: