Reklama:

kostniak? (102)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-10-2008, 10:32:00

18-09-2008 o 21:38, gość :
niedawno dowiedzialam sie, ze moja mama ma znow kostniaka(15lat temu miala trepanacje czaszki i go usuneli), nie wiem tak naprawde co mam robic i na czym polega ta choroba...Mama nie chce poddac sie kolejnej operacji, bo sie boi( wtedy miala 7 godzinna)Bardzo sie martwie o nia, poniewaz tylko ona mi zostala na swiecie(moj tato nie zyje od 13 lat, a ja mam dopiero 17 lat)
Nie rozumiem dlaczego ludzie odchodza tak szybko....
Dlugo sie zyje z ta choroba?

NIE usuwac kostniaka, rosnie powoli a po usunieciu moze szybciej odrastac - chyba ,ze naswietla go ciezkimi jonami w Heilderberg -Niemcy(nowa maszyna od Grudnia 2007 -o masie 650 ton - tylko kilka w Swiecie) tyle ze po naswietlaniu maga nastapic inne dolegliwosci. Oczywiscie jak nie ma boli. Wystepujace widzenie podwojne zmniejszyc prawie do zera wkladka pryzmatyczna doklejana na przyssanie do szkla okularow optycznych (obojetnie jaka maja optyke. Polecam - pozdrawiam Jerzy (po wizytach u neurochirurgow na zachodzie)
gość
06-11-2008, 23:39:00

witam.
ostatnio byłam na badaniu radiologicznym i stwierdzono ze mam guza o charakterze kostniaka.dostałam skierowanie do neurochirurga i czekam na 5 stycznia jak na wyrok.jest to dosc widoczne ,zauwazaja to znajomi mam zdeformowane czoło po prawej stroni.
co z tym robic gdzie sie udac????
prosze o pomoc
gość
09-11-2008, 17:45:00

Nie wpadaj w panike z tym kostniakiem. Mozna z nim zyc dopoki nie ma zmian w postaci boli z tendencja do wymiotow.Ten rodzaj guza rozwija sie raczej bardzo wolno. Jezeli nie mozesz dac rade z ta mysla to tylko pewniejsze ustalenie leczenia moze podjac Neurochirurg po biopsji. Mamy w Polsce jednego z najlepszych na Swiecie. Podalas 5 Stycznia - ale ktorego roku. Bo w Ojczyznie, jak slyszalem, terminy lat swietlnych -kosmiczne.Przeczytaj magazyn "zyj dlugo" nr3(26)Marzec 2002. Pozdrawiam JL
gość
12-11-2008, 21:58:00

hej mam pytanie . wiem ze mam kostniaka w obrebie potylicznym ale czy moze z tego zrobic sie drogi?
gość
12-11-2008, 22:04:00

wspolczuje z twoja mama. ja tez mam kostniaki i tez 17 lat. nie ma co sie martwic . to chyba nie jest nic groźnego
gość
17-11-2008, 18:30:00

18-05-2007 o 08:56, jerzy1944 :
narazie stierdzono - MRT( magnet-rezonans) poza krajem guz niezlosliwy dosc obszerny - prawdopodobnie KOSTNIAK wg. wstepnego oswiadczenia specjalisty MRT. Objawy -widzenie obrazu podwojne w dolnym i lewym polu widzenia. Zauwazone od 3 lat wstecz.Rzadnych innych objawow.Silne uderzenie w srodek czaszki sprzed 23 lat czy moze byc przyczyna? Proponuja dalsze badania i ewentualne usuniecie droga jamy nosowej. W Heidelbergu powstaje nowe centrum do naswietlan o wysokim stezeniu - czynne od Zimy 2007. Likwiduje skutecznie guzy zlosliwe i lagodne Tylko kilka na Swiecie. Urzadzenie wazy 650 ton.
gość
02-12-2008, 17:00:00

Witam Wszystkich

Mam 15lat i we wrześniu zdiagnozowano u mnie kostniaka. Przypadek dość rzadki, ponieważ znajdował się na paliczku palucha u nogi (pod paznokciem). Na początku było lekkie zaczerwienienie w jednym miejscu paznokcia, później wyraźnie było widać, że coś tam rośnie i podbija paznokieć do góry. W listopadzie kostaniak został usunięty (w warszawie, na oddziale chirurgii plastycznej, przez ordynatora). Niestety musiał on być wycięty wraz z macierzą paznokcia, więc już nigdy paznokieć mi nie odrośnie. Trudno . Obecnie,czyli jakiś miesiąc po operacji rana ładnie się goi (ładny strup)
Pozdrawiam wszystkich, nie ma się czego bać.
gość
06-12-2008, 08:00:00

a ja mam kostniaka kosci piszczelowej i wcale sie nie przejmuję, odkryto go u mnie przy okazji prześwietleń po wypadku samochodowym, mam go tam pewnie od dzieciństwa i niech sobie tam siedzi
Początkująca
08-12-2008, 16:51:00

Witam..Wszyscy piszecie na ten temat..Hmm.. Ja tezp ostanowilam opowiedzieć o moim przypadku!! Mam 18 lat i jakiś czas temu wykryto u mnie kostniaka w lewej zatoce czołowej..Moj pzypadek nie byl zbytnio lekki;( W tej chwili jestem juz po operacji..Mialam ja 2 miesiace temu... Balam sie niesamowicie;( kurcze..To malo powiedziane.. Moja operacja trwala ponad 5godzin i lekarze mowia,ze nie nalezala do latwych.. W miejsce kostniaka mam wlozona plytke,ktora wypelnia miejsce po guzie.. Mialam wycinaną czesc wlosow (tzn.taki pasek od ucha do ucha)gdyz tamtedy dochodzono do tego miejsca.., Mysle ze to co Wam napisalam po częsci wystarczy..Jesli macie jakies pytania to piszcie..Mozna by o tym wszystkim pisac i pisac.. Powiem jedno..Wcale nie bylo latwo!!!Ale najwazniejsze jest by sie nie poddawać!!!!!Pozdrawiam serdecznie i glowa do gory!!!!!!!!!!!!!!!!
JuStYśKa;)
Początkująca
09-12-2008, 18:15:00

czesc..Ja tez mialam kostniaka..Byl dosc duzy..Teraz jestem juz po operacji...Jesli macie jakies pytania to piszcie..Chetnie pomoge...Pozdrawiam.
JuStYśKa;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: