Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (289)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-12-2007, 21:45:00

21-10-2007 o 17:06, gość :
Witam, jezeli masz skierownie od lekarza np endo albo lekarza rodzinnego bo tak najlepiej na konsultacje neurochirurgiczna, to wtedy umawiasz sie z dr Zielinskim na oddziale w WIM nie jest to platne, to jest fantastyczny czlowiek, bardzo madry i mily chociaz nie nalezy do gadatliwych no wiecie, w koncu jego sukces polega na tym co potrafi zrobic, a ma zlote rece. Moj mikrogruczolak mial 6***9mm i zostal w pelni usuniety, dr Zielinski operowal mnie 2,5 godz, po pol roku nie ma na szczescie nic na rezonansie i jest ok, nie ma boli glowy chociaz GH jest 7,8 a norma jest do 5. Najlepiej dzwonic do dr albo kolo 8 albo 11-13. Pozdrawiam
gość
02-12-2007, 21:48:00

29-03-2007 o 20:48, gość :
Jest to guz który często wystęopuje u osób w młodym wieku, w zaleznosci od jego wielkosci lekarz wraz z Toba podejmie leczenie... zazwucvzaj jest to terpia chormonalna (operacja jest ostaetcznoscia:/) Jezeli nie jest on duzy to nie ma sie o co martwic. Sama jestem po operacji guza piersi czekam na oparcje drugiej i mam guza przysadki za mieisac zaczyna leczenie-trwa ono ok 3 mieisiecy w czasie ktorych rozrost guza zostanie zachamowany i byc moze uda sie ze zniknie zupelnie Powodzenia
gość
02-12-2007, 21:49:00

25-03-2007 o 12:25, gość :
Chciałam zapytać co to jest microgruczolak przysadki mózgowej i czy jego obecność jest groźna? czy to jest nowotwór?????
Mam podwyższony poziom prolaktyny (2204mlU/L) i dostałam skierowanie na Rezonan magnetyczny ponieważ lekarz ginekolog podejrzewa u mnie guza przysadki mózgowej. Proszę o odpowiedź.
gość
04-12-2007, 15:45:00

hey

12-11-2007 o 01:05, zeno :

10-09-2007 o 19:25, kasiaw_ :
hej! Wiecie moze jak dlugo trwa to leczenie norprolaciem, zeby wreszcie ten gruczolak zniknal? Mam mikrogruczolaka biore norprlac od 3 miesiecy ale efektow brak, glowa boli mnie z ta sama czestotliwoscia... no moze troszeczke slabiej... mlekotok tak jak byl tak jest, a ja sie denerwuje ze faszeruja mnie lekarstwami ktore na mnie nie dzialaja...:/ co myslicie?
Pozdrawiam KasiaW.

Witaj.
Chyba Ci wyslalam jeden wpis pusty.Dopiero ucze sie obslugiwac to "ustrojstwo".
Od prawie dwudziestu lat tez mam guz w przysadce.
Zaczelam go leczyc dopiero jak urosl do 1,8 mm i bylo tylko 2 mm
do nerwow wzrokowych.Wtedy grozi utrata wzroku.
Terapie kontynuuje juz ponad piec lat,ze zmiennym szczesciem.
Biore Norprolak.Jak mi sie znudzi i odstawie,bydle znowu rosnie.
Teraz (mimo leku) ma ok.6mm.
Mieszkam w Niemczech.Lekarz odradza operacje,jest latwa w przebiegu (przez nos),ale grozi uszkodzeniem przysadki
i koniecznoscia do konca zycia zarzywania hormonow,ktorymi przysadka steruje.
Nie wiem ile masz lat,czy masz dzieci.
Napisz do mnie na skrzynke - bede mogla wiecej Ci doradzic.
Moge tez podzielic sie z Toba moim lekiem.
Z tresci postow wnosze,iz w Polsce sa bardzo drogie - ja tutaj mam je za darmo.
Moj adres:
renklar@yahoo.de
Pozdrawiam serdecznie.
gość
04-12-2007, 16:22:00

18-11-2007 o 17:07, gość :

11-09-2007 o 17:25, kasiaw_ :
to u mnie jest jeszcze inaczej... zawsze mialam prolaktyne w normie lekarze zglupieli jak zobaczyli ze mam mlekotok, omdlenia, bole glowy.. potem okazalo sie ze jest gruczolak ale prl zwsze byla w normie! a ty juz jestes wyleczona? wchlonal sie ten gruczolak? tez mialas takie straszne bole glowy? ja 2-3 razy w tygodniu laduje na pogotowie bo tylko po zastrzykach mi przechodzi:/ pozdrawiam KasiaW.

-Kasiu - wyslalam Ci odpowiedz na Twojego maila,nie wiem czy doszla.Odezwij sie.Pozdrawiam,Klarcia
gość
04-12-2007, 20:51:00

witajcie nazywam sie ania mam 19 lat od niedawna mam guz przysadki mózgowej wykryto go u mnie czerwiec - maj dokładnie nie pamiętam ale swiadczą o tym dokumęty które na tem temat posiadam objawy były takie ze bardzo mnie głowa bolała ze za sie słabo robiło nie mogłam wytrzymac yez chcem spomnąc ze tego roku w lutym poslizgnełam sie i przewruciłam sie uderzając głowa bo upadłam całym ciezarem do tyłu miałam operacje na noge wogóle to mam proglem z nogami to jest sprawa ortobetyczna wogóle kilka lekarzy jest potrzebnych he tak mozna powiedziec teraz 6 .12.07 mam rezonas troche sie boje bo goz jeste srednicy ziarka grohu tak powiedziano mi chciała bym zobaczyc na oczy bo nie bardzo wieze od wykrycia guza powinam przyjmowac tabletki jeszcze przed tym wszystkim lezałam na neurologi w olsztynie miałam pobierany płyn muzgowo ---rdzeniowy a do tego sterydy i wylądowałam w zakładzie psych tego nie musze pisac ten skrut jeste wiadono o co chodzi brałam tabletki miałam ze snem proglemy wogóle załamania psychiczne ciezko mi było to jest bno w którym byłam czułam to teraz od wrzesnia czhodze do szkoły do zawoduwki nie przyjmuje tabletek panuje nad tym wszystkim staram sie na ogól jestem zrownowarzona alw wtedy sama siebie nie poznawałam było strasznie "powtarzałam ze boje sie smierc i wogoł same pesymistyczne zeczy mi przychodziły mi do głowy ale czasam boje sie ze to moze powrucic ale sobie powtarzam ze bedzie dobrze i jakos bedzie ze dam rade nawet siostra mi nie pomogła ma na imie agnieszka i brat od tamtego czasu przyjmuje witaminy takie jak vigor plus i na nogi artroskop od tamtego czasu wychodzą m włosy troche dziwne są ale co zrobic od pare dni boli mnie głowa nie nad czołem tylko zboku poprostu ciezko to opisac wogóle to nie wiem czy to mornale z tymi włosami jest ze one tak wypadają tez zauwarztłam ze nie mogie sie denerwowac ani słuchac ołosno muzyki i wogóle z moją mama chodzimy ciągle po lekarzach czasami mam dosyc bo mam zaległosc chciała bym zeby ktos mi jakos poradził odezwij sie prosze ania
Początkująca
04-12-2007, 21:39:00

hej Aniu podaj swojego maila to napisze do ciebie i moze troche poprawie ci humor, bo nie jestes sama... Ja mam gruczolaka przysadki 6mm, mam 24 lata, zaleglosci na uczelni i uwierz mi tez bym chciala normalnie zyc... ale glowa peka a przy takim bolu nic sie nie da zrobic. pozdrawiam
KasiaW.
gość
04-12-2007, 23:31:00

Witajcie. W lisopadzie tego roku moja żona miała usuwanego olbrzymiego guza przysadki i wszystko skończyło sie dobrze.Dodam że operacja odbyła się w Klinice Neurochirurgii WIM w Warszawie i przeprowadził ja dr Grzegorz Zieliński. O istnieniu guza dowiedzieliśmy się we wrzesniu tego roku,kiedy zoną była w 7 miesiącu ciąży bliźniaczej(objawy-ból głowy, wymioty,kłopoty z orientacją i pamięcią). Przez długi okres czasu zona leczyła się na niepłodność!! W ICZMP w Łodzi założono zastawki komorowo-otrzewnowe(z powodu wodogłowia),nastepnie po miesiącu rozwiązano ciązę (cesarskim cięciem) i teraz dwa tygodnie temu zoperowano skutecznie całego guza. Obecnie żona dochodzi do siebie po operacji( operacja przez głowę z powogu rozmiarów guza),czuje sie dobrze, i nie ma problemów ze wzrokiem!!!.Jestesmy ogromnie wdzieczni dr. Zielińskiemu i prof. Podgórskiemu. To wielcy fachowcy, wybitni naurochirurdzy, znakomici w swoim fachu.
Ta historia nauczyła nas że nie należy się poddawać i że trzeba mysleć pozytywnie nawet w bardzo trudnych chwilach. Dziś medycyna jest na wysokim poziomie i naprawde może pomóc w bardzo yrudnych przypadkach.Nam się udało bo byliśmy w najlepszych rękach w kraju.
Jesli ktoś zechciałby porozmawiac lub nawiązać kontakt to służę pomocą.mój e-mail to beduin13@poczta.onet.pl
GORĄCO POZDRAWIAM
gość
05-12-2007, 23:31:00

Do beduina,
pozdrow zone i zycz jej szybkiego powrotu do zdrowia. Mnie tez operowal dr Zielinski - jest to cudowny czlowiek i swietny specjalista wiec wierze, ze zarowno Twoja zona i ja juz nie bedziemy mialy problemu z guzem. Moj mial okolo 1cm srednicy wiec operacja byla przez nos.
Aniu, na wypadanie wlosow polecam ci tabletki belissa, musisz je brac kilka tygodni, zeby byl efekt, no i polecam toniki na wypadanie wlosow Vichy, troche drogi ale za to daje efekt. Mi wypadaly ponad 2 miesiace, teraz jest ok ale mam polowe wlosow - nie wazne, odrosna. I koniecznie zglos sie do dobrego endokrynologa i do neurochirurga, nie wiem po jakie licho pobierali ci plyn mozgowo rdzeniowy, rezonans nie jest bolesny, trzymam kciuki i daj znac jaki jest wynik aha, wez z rezonansu opis, zdjecia i pros o plytke ze zdjeciem i decyzduj sie na operacje guza !!!!
KASIA
gość
09-12-2007, 14:06:00

Jakies 3 lata temu zatrzymał mi sie okres.. oczywiście okazało się , ze prolaktyna była 4 razy wyzsza...zaczelam sie leczyc u endykrynologa.. przy okazji zachaczylam o szpital..na poczatku był bromergon .. pozniej stwierdzono u mnie gruczolaka ( 4mm) .Lekarz zmienił mi tabletki na dostinex... (gdy odstawiłam go na miesiac -prolaktyna byla znow podwyzszona !) 1,5 roku pózniej powtorzono rezonans... Gruczolak nie zniknal,nie zmalał (a taka miałam nadzieje).. wrecz sie powiekszył ! o 3 mm.. Teraz biore.. Norprolac..

Moze któraś z Pań miała podobny przypadek ?? Nie potrafie zrozumieć .. dlaczego pomimo,że zazywałam lekarstwa ..mój guz sie powiekszył..
Głowa boli mnie teraz dość często.. 10 minutowy ból , po czym przechodzi i za jakis czas znów wraca.. ( z tyłu , lewa strona.. )

Martwi mnie to , bo mam dopiero 19 lat..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: