Reklama:

glejak wielopostaciowy IV (536)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
28-05-2023, 16:51:57

A możecie doradzić coś na poprawę apetytu w trakcie chemii od paru dni nic nieje mało też pije odstawiliśmy sterydy i jak ręka odjął brak łaknienia całymi dniami śpi siły brak na wstanie z lozka no ogólnie teraz po trzeciej dawce chemii widać zmiany o 100 stopni
gość
15-07-2023, 04:37:22

Drodzy , gdzie najlepiej wysłać bloczek do badania genetycznego glejaka? Tato jest po operacji na Banacha, za tydzień idzie na zdjęcie szwów, histopatologia za 2 tygodnie ale czy można już teraz wysłać inny bloczek na testy genetyczne? Czy to musi być ten z którego robiona histopatologię? Gdzie wysyłacie na badania genetyczne?
gość
17-09-2023, 20:34:06

Witam wszystkich, nasz koszmar zaczął się w styczniu 2023, Tata nagle stał się powolny nie wstała z łóżka myśleliśmy że to jakieś załamanie nerwowe i pojechaliśmy do psychiatry a lekarz natychmias kazał jechać do neurologa, jak sie później okazało guz mózgu, boże jaki to był szok ale jeszcze jakoś doszliśmy do siebie, może nie złośliwy, wystarczy operacja i dojdzie pomału do siebie , jak sie później okazało po wyniki histo. Glejak iv stopien, ale po operacji przez krótki okres naprawdę było super, Tata normalnie z nami rozmawiał i czuł się dobrze ale to było króciutko, te dziadostwo szybko odroslo ale mimo to i tak był przez jakiś czas w dość dobrym stanie, ostatni miesiąc to agonia, której nie życzę nikomu z całego serca, byliśmy jak tylko mogliśmy przy nim i robiliśmy wszystko, odszedł w domu przy rodzinie. Te dziadostwo z dnia na dzień zmienia człowieka w coś co jest nie do opisania a my musimy się z tym pogodzić tylko jeszcze nie wiemy jak ( caly okres traw od stycznia do września 2023)
Życzę wszystkim każdej dobrej chwili z osoba dotknięta tą chorobą i dużo miłości bo tylko dzięki temu nie zwariowalismy.
gość
06-01-2024, 10:45:45

Witam wszystkich wracam ponownie z zapytaniem co można zrobić ze złymi wynikami z krwi i watroby przy glejaku 2 stopnia chemia została przerwana z powodu małopłytkowości ale próby wątrobowe przekroczone o 100 procent w górę partner nie je nic oprócz tabletek które podobno musi brać chudnie w oczach a lekarze ręce rozkładają macie jakiś pomysł co dalej mam robić
gość
12-01-2024, 08:41:18

Mój narzeczony chemie przyjmuje w ogromnej dawce już od półtora roku i wyniki ma idealne ale codziennie stosuje hepa merz przepisany przez lekarza
gość
12-01-2024, 18:11:58

Witam, my w listopadzie dowiedzieliśmy się o o guzie ,zaniki pamięci u Taty, zła mowa ,osłabienie...tomograf ....guz 6x9 cm ,bardzo duży, wycięty w 95 % ,od miesiąca tato czuje się dobrze ,nawet bardzo, od poniedziałku zaczyna radioterapię połoczoną z chemią...nie wiem na co się przygotować
Początkująca
13-01-2024, 02:55:13

My też bierzemy hepa merz 3 razy dziennie po dwie tabletki plus reszta tabletek na ciśnienie i osłona jednak wyniki są bardzo źle zdazaja się też zaniki pamięci rezonans w lutym i kontrola w Gliwicach najgorsze jest to że nic nie je odkąd odstawił sterydy czyli od listopada może znacie coś sprawdzonego na poprawę apetytu
Początkująca
13-01-2024, 02:59:12

Dodam że nutridrinki nie pomagają syropy typu apetizer też nie ręce opadają gdyż brak łaknienie przekłada się na brak siły nawet na wstanie z łóżka
gość
16-01-2024, 18:56:17

Napewno mówimy o hepa merz 3000? Z tego co się orientuję nie występuje on w postaci tabletek a w postaci granulatu do picia. U nas problem z apetytem nie występuje więc nie pomogę, ale fakt po sterydach człowiek był nie do poznania - ciągle jadł i wyglądał jakby był napompowany wodą.
gość
17-01-2024, 13:46:40

Tak tak saseszki a czasem ma zmieniane na heparegen plus esentiale teraz pojawiło się jeszcze drżenie rąk do tego stopnia że nie jest w stanie sam napić się wody

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
gość
Fasd
Witam serdecznie chciałabym porozmawiać z neurologiem dziecięcym na temat diagnozy u 3 letniego dziecka któremu zdiagnozowano po 2 latach od narodzin Fasd. Otóż przedstawię państwu moją historię. Byłam w toksycznym związku mój partner a ojciec naszego dziecka to specyficzna osoba. Podczas kłótni wyrzucał nas z domu . Ja po kilku dniach wracała z dzieckiem spowrotem. Ojciec dziecka jest wrogiem alkoholu nie pije i nie pali. Jak i również ja jestem wrogiem alkoholu. Tak owszem pale papierosy. Z naszych kłótni wyszła taka sytuacja że odebrano nam dziecko tymczasowo z powodu kłótni i niestebilizacji. Dziecko będąc w rodzinie zastępczej 10 miesięcy temu miało badanie pod kątem fasd. Z badań rozwoju dziecka wyszło że moja córka ma Fasd. Ja nie piłam w ciąży i nie pije alkoholu, ojciec dziecka również nie pije. . Czy na podstawie rozwoju można stwierdzić u dziecka Fasd. ? Jestem załamana ta diagnoza i wogole się z nią nie zgadzam. Czytając szukając po internecie wiem że wyszło by to na badaniach USG jak i po urodzeniu dziecka. Jednak takiego czegoś nie stwierdzono u mojej córki. Jestem przerażona ta diagnoza. Córka po swojej babci odziedziczyła w genach jedno większe ucho i odstające. Do tego badanie rynienki pod nosem miała wąskie przed podcięciem wędzidełka górnego pod górną warga. Jeżeli by się odezwała jakaś pani neurolog pediatra bo nawet nie wiem gdzie zaczerpnąć informacji może wysłać na priv wyniki badań. Gdzie dostałam je od pani opiekunki po 10 miesiącach od ich wykonania. Nawet nie wiedziałam że moja córka miała robione takie badanie. Dodam iż doktor rodzinny również potwierdził że to nie możliwe by dziecku po 2 latach stwierdzono Fasd gdy matka i ojciec nie pili alkoholu. Pani z opieki społecznej również potwierdziła i potwierdzi w sądzie że u nas alkoholu do domu nigdy nie było. Nie mogę sobie dać z tym rady że z mojego dziecka jest robione dziecko kaleka. Proszę o jakąś odpowiedź Email pani jakieś neurolog bym mogła uzyskać jakiej kolwiek informacji . Dziękuję
gość
Proszę o odpowiedź
Dzień dobry robiłam rezonans magnetyczny głowy i wyszło mi , że w połowie długości stoku widoczne jest ognisko hiperintensywne o średnicy 0,7 cm np.odpowiadające ( tluszczakowi ) czy to coś groźnego jest? Proszę o odpowiedź
gość
Demielinizacja
Co to znaczy? "Rozproszone w tkance mózgowej nieliczne hyperintensywne w obrazach T1,T2, Pd, FLAIR położone obwodowo ogniska demielinizacyjne" Czekam na wizytę, ale nie daje mi to spokoju.
Reklama: