Reklama:

epilepsja (5391)

Forum: Padaczka

Komentatorka
20-07-2011, 18:44:41

Marco popieram 0 alkoholu.

Ktoś tu pisał o wymaganiach co do prawo jazdy kat. B
Z tego co tu wyczytałam na różnych forach, a jest tu tyle tego napisane, że lektura na całą noc.

O prawo jazdy można się starać jeżeli przez 24 miesiące nie wystąp żaden atak. Zaświadczenie jest potrzebne od lekarza.
Wtajemniczony
20-07-2011, 19:58:44

z tymi zatokami to walcze ponad rok czasu, traz mam troche czasu żeby w końcu doprowadzić leczenie do końca. mam troche wolnego czasu teraz-pościemniam troszke zanim powiem o epi w pracy.u mnie wiąże sie to z natychmiastowym zwolnieniem ale zaczynam inaczej podchodzić do tego wszystkiego-pewnie tak miało być
Wtajemniczony
20-07-2011, 20:08:05

Jeśli chodzi o prawko, to tak jest jeden warunek - czyli 24 m-c bez ataków.

Więcej można przeczytać w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 15 kwietnia 2011 roku w sprawie badań lekarskich kierowców
(Dz. U. z 28 kwietnia 2011 nr. 88 poz. 503)

Lekarz może ograniczyć korzystanie z prawa jazdy, do jazdy z osobom towarzyszącą - posiadająca prawo jazdy

kod.
05.05
gość
21-07-2011, 16:36:48

witam.mam mieć operacje zatok jutro,dzisiaj miałem rozmowe z anestezjologiem.uprzedziłem że miałem napady padaczkowe-8 w ciągu 4 miesięcy, póki co nie biore leków. lekarz się wystraszył, żąda opinii neurologa odnośnie znieczulenia ogólnego. chyba nie będzie problemu-leków jeszcze nie biore,a wolałem uprzedzić bo gdybym dostał napadu w trakcie operacji to mogliby pomyśleć że to na przykłąd uczulenie na jakiś lek albo coś innego i mogłoby być niedobrze..czy epi może być pzreszkodą dla narkozy??
Wtajemniczony
21-07-2011, 18:19:26

Czy będzie przeszkodom, nie wiem.

Jak chciałem usunąć zęba, to dentystka zażądała przyniesienie zaświadczenia od neurologa czy może podać mi znieczulenie.
Neurolog napisał. że nie ma żadnych przeciwwskazań do znieczulenia.

Ale ja i tak zęba nie usunąłem, boje się, że znieczulenie wywoła jakieś skutku uboczne.
Ząb mnie nie boli wiec jest ok.

Jak miałem 7 lat, to też chorowałem na zatoki, i lekarz laryngolog chciał robić operacje(już wtedy chorowałem na padaczkę).
Ale inny laryngolog zdecydował, że nie jest potrzebna operacja.

Więc chyba nie jest tak wielkim przeciwwskazaniem padaczka do narkozy.
Ale odpowiedzialność zawodowa(anestezjologa) jest duża, więc lepiej skonsultować się z neurologiem.
Podobnie jak "padaczka a prawo jazdy", też jest wymagana opinia neurologa, bo jest za duża odpowiedzialność.
gość
21-07-2011, 18:25:48

no włąśnie dyżurny neurolog chce mi podać neurotop 600..nie chce brać tego leku, moja pani doktor zna historie mojej choroby i to ona mi przepisze odpowiedni lek. no i nie wiem co powie anestezjolog.wiem że ma odpowiedzialność..
Początkująca
21-07-2011, 19:04:03

Witajcie Kochani!

Dawno mnie nie było...trochę zawirowań w moim zyciu znów, ale o tym innym razem...dziś piekielnie epileptyczny dzień...jestem przed okresem, duzo stresu i jest, czuje jakbym całky dzien jechala na aurze, modliłam sie by przezyc te kilka godzin w pracy, wzięłam dodatkową porcje tabsików i jest lepiej, już jestem w domu, wiec jestem spokojna.

Ale w innej sprawie piszę!

Jeśli ktoś zna namiary na dobrego neurologa dziecięcego w Krakowie, to prosze o jakis kontakt...Moja siostrzenica w tej chwili potrzebuje najlepszego! Innym razem opiszę co Jej jest...w każdym badz razie piersze eeg wyszło u Niej ok, całe szczęscie nie mogłyby by byc dwie Epileptyczki w jednej rodzinie, musiałby to by byc zupełny pech. W każdym badz razie strasznie proszę o pomoc!!!

Dziękuję i ściskam! Niebawem doczytam co tam pisaliscie i napiszę coś więcej!

Pozdrawiam!
jula
Wtajemniczony
21-07-2011, 20:43:48

"no włąśnie dyżurny neurolog chce mi podać neurotop 600"

Standardowy lek na padaczkę.
Jeden z tańszych, może pomoże, ale lek był specjalista wypowiedział się, to anestezjolog znieczulił.

".Moja siostrzenica w tej chwili potrzebuje najlepszego! Innym razem opiszę co Jej jest...w każdym badz razie piersze eeg wyszło u Niej ok, całe szczęscie nie mogłyby by byc dwie Epileptyczki w jednej rodzinie, musiałby to by byc zupełny pech. W każdym badz razie strasznie proszę o pomoc!!!"

Padaczkę diagnozuję się po atakach, a nie po EEG(dobrym czy złym), ale to chyba wiesz.
Początkująca
21-07-2011, 21:57:46

Tak wiem wiem, ja sama miałam straszliwe eeg a mialam grand male..

A siostrzenica ma inne problemy. Zaczyna sie od drętwienia ręki, policzka, przeraźliwy ból głowy, a nastepnie wymioty, nastepnie zasypia i jak wstaje wszystko jest wporządku. Jest właśnie po pobycie na oddziale neurologicznym...
jula
Początkująca
21-07-2011, 21:59:24

Dodam, że eeg wyszło jak to lekarz ocenił : na granicy normy i powiedział że to migreny i nalezy leczyc lekami przeciwbólowymi , a takie "ataki" powtarzają sie co tydzień...
jula

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: