Reklama:

Dziwne i straszne deja vu. (52)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-07-2021, 12:51:48

Ja też tak mam miałam tak dzisiaj jak poprwaialm dokument siedząc przy biurku, że już to widziałam i że za chwilę będę się źle czuła uczucie niepokoju, ścisk w klatce i odruch wymiotny. Nie da się tego zatrzymać. Proszę o pomoc.
gość
07-12-2021, 20:24:39

Cześć wszystkim. Mam to samo od roku(dejavu, mdłości, uczucie zoladka podchodzqcego pod gardlo, ciepło ja twarzy, derealizacja) . Jeden neurolog zrobił tomografię i EEG i powiedział że nic nie ma. Więc po pół roku poszłam do drugiego ten specjalizuje się w epilepsji i partial focal epilepsy jest ciężka do złapania na EEG, często jest diagnozowana po samych symptomach. Radzę wszystkim iść do lekarza ktory jest specjalista w padaczce/epileptologiem.
gość
07-12-2021, 20:26:10

Zapomniałam napisać ze teraz lekarz przepisał mi tabletki anty padaczkowe więc bierzcie to na powazni
gość
29-03-2022, 12:40:54

Witam wszystkich. U mnie temat wygląda niemal identycznie, co u autora wątku... "Napady" jak to nazywam dają następujące objawy: deja vu (w trakcie mycia zębów, wertowania papierów w pracy, spojrzeniem przypadkowo na jakiś mebel), odruch wymiotny, charakterystyczny i nieprzyjemny zapach oraz potężny, nagły ból głowy. Nie mogę się z tym uporać od kilku lat, a mogłoby się wydawać, że jest to powiązane z pewnym wydarzeniem - w 2013 przeszłam zatrucie tlenkiem węgla w mieszkaniu uderzając z pozycji siedzącej (nie wiem z jaką mocą) częścią potyliczną w półkę za wanną.
Po kilku latach od tego wydarzenia nastąpiły powyższe objawy. Konsultacje u kilku neurologów (Częstochowa) nie pozwoliły na finalne poznanie tematu. Na podstawie rezonansu magnetycznego z kontrastem oraz EEG ukazuje się kilka obszarów mocniej unaczynionych, m.in. wg treści opisu MRI "W obrębie istoty białej mózgu, głównie w obszarach podkorowych, widoczne drobne, pojedyncze, ogniskowe zmiany o charakterze denegeracyjno - demielinizacyjnym, naczyniopochodnym o śr. do 1 mm. Po dożylnym podaniu kontrastu, w sąsiedztwie przypodstawnej części głowy jądra ogoniastego, odnogi przedniej i kolana torebki wewnętrznej po stronie prawej, uwidaczniają się linijne obszary wzmocnienia intensywności sygnału o dł. do 18 mm i średn. do 1 mm - obraz przemawia za malformacją żylną (naczyniak). Podobna zmiana (7 x 0,5 mm) widoczna jest w rzucie pogranicza przedmurza i torebki zewnętrznej oraz tylnej części skorupy po stronie prawej. Układ komorowy nadnamiotowy nie poszerzony, nie przemieszczony, z niewielką asymetrią ułożeniową. Przestrzenie podpajęczynówkowe nieco poszerzone w sąsiedztwie pogranicza czołowo - ciemieniowego. Drobne pogrubienia błony śluzowej w sitowiu."
Neurolog zlecająca uznała, że "taki mój urok i nie ma to powiązania ze skutkami zatrucia tlenkiem węgla". Tylko, że na podstawie "mojego uroku" otrzymałam tabletki Pragiola 75, które przepisuje się przy dolegliwościach padaczkowych - więc jak to w końcu jest? Przestałam brać je po 3 miesiącach ponieważ bardzo mnie otumaniały, a skoro nie postawiono żadnej diagnozy, to nie ma nawet podstaw do ich stosowania! Kolejny lekarz (również Częstochowa) pouczył mnie jedynie, że w trakcie zażywania Pragioli powinnam otrzymać zakaz prowadzenia pojazdów (natomiast obowiązki służbowe mi na to niestety nie pozwalały). Niestety z pracy tej (choć ją lubiłam) musiałam zrezygnować między innymi z tego powodu (również silne boleści kręgosłupa lędźwiowego i dalekie dojazdy w różne punkty w Polsce). W tej chwili w obecnej pracy (choć spokojna) dolegliwości znów powróciły, a mnie już brak sił. Chcę w końcu żyć normalnie i żeby ktoś mi w końcu wyjaśnił co mi dolega...
Polećcie jakiegoś SPRAWDZONEGO i KONKRETNEGO neurologa, czy ewentualnie lekarza specjalizującego się właśnie z epilepsji. Rozważę dojazd w każde miejsce na terenie Polski.
POMOCY!
gość
29-04-2022, 16:56:53

Witam
Jako dziecko miałam to samo :deja vu, dziwne mdłości, myśl, że sytuacja, która się dzieje miała już misjce. Te objawy pojawiały się często. Na początku leczyłam się gastrologicznie, nikt nie wiedział co mi jest. Miałam w tedy 3 lata. Po czasie dotarliśmy jakie są przyczyny tych sytuacji. Okazało się, że to padaczka. Leczyłam się neurologicznie przez 5 lat. Objawy ustąpiły, i tak szybko wykryliśmy co się dzieje. Polecam udać się do neurologa.
gość
27-06-2022, 20:05:48

Gość 2012-07-29 01:32:03
witam. Mam identyczne objawy jak Ty. Opis idealnie pasuje do tego co ja czuje jak mam ten ''atak''. Bylem juz u kilku neurologow i nic konkretnego mi nie powiedzieli jedynie pukali w kolano... Mialem robione EEG ,ktore nic nie pokazalo. Po tomografie bylo to samo. Jezeli zwalczylas te objawy to napisz mi jak bys na e-maila co Ci pomoglo. Bo pieniadze ciagle wyrzucam w bloto a nic konkretnego sie nie dowiaduje.
pjjotrek@o2.pl
. Czy dostałeś odpowiedź mam ten Sam problem
gość
26-08-2022, 22:35:39

Miałem tak bardzo długo, ostatnio od paru lat przeszło, chociaż losowe bóle głowy przy skroniach, albo losowych miejscach jak tył głowy przy zasypianiu albo nadmiernym myśleniu został.
gość
11-04-2023, 13:47:43

Witam. Jeśli ktoś ma odpowiedz czym moga być spowodowane te objawy to proszę o odpowiedź na maila Latarka9119@gmail.com
Deja vu z dziwnymi scenami i wspomnieniem muzyki co prawdopodobnie nigdy nie mialo mjejsca, do tego uczucie mdlosci i oslabienia jakbym zaraz miała zemdlec. Dzieje mi sie to zawsze w pracy dlatego tym bardziej boje sie omdlenia.
Od jakiegos czasu mam takze problemy z brzuchem (co wieczór wzdety bolacy brzuch) nie wiem czy to moze byc powiazane w jakikolwiek sposob. Mialam koloniskopie, gastroskopie, biopsje i nic nie znaleźli. Ociagam sie z pojsciem do neurologa bo mam wrażenie ze moj lekarz ogolny zaczyna patrzec juz na mnie jak na przewrazliwiona wariatke po tym gdy jej wspominam o bolacym brzuchu kazdego wieczoru mimo ze zadne badania na nic nie wskazuja...
Hormony takze zbadane, nic.
gość
03-06-2023, 18:06:11

Witam. Też mam takie objawy: deja vu- jakby się powtarzała odrealniona sytuacja, mdłości, zawroty głowy. Osłabienie, że boję się, że upadnę. Przechodzę to może czwarty raz w życiu. Mam 40 lat, pamiętam, że miałam to w wieku około 17 lat. Trwa kilka sekund kilkakrotnie w ciągu dnia. Wróciło pierwszy raz po tylu latach. Ciekawa jestem co jest przyczyną. Wydawało mi się, że to może jakieś niedotlenienie, brak snu, zmęczenie. Nie konsultowałam z lekarzem.
gość
17-10-2023, 07:46:11

gość 11-04-2023, 15:47:43
Witam. Jeśli ktoś ma odpowiedz czym moga być spowodowane te objawy to proszę o odpowiedź na maila Latarka9119@gmail.com
Deja vu z dziwnymi scenami i wspomnieniem muzyki co prawdopodobnie nigdy nie mialo mjejsca, do tego uczucie mdlosci i oslabienia jakbym zaraz miała zemdlec. Dzieje mi sie to zawsze w pracy dlatego tym bardziej boje sie omdlenia.
Od jakiegos czasu mam takze problemy z brzuchem (co wieczór wzdety bolacy brzuch) nie wiem czy to moze byc powiazane w jakikolwiek sposob. Mialam koloniskopie, gastroskopie, biopsje i nic nie znaleźli. Ociagam sie z pojsciem do neurologa bo mam wrażenie ze moj lekarz ogolny zaczyna patrzec juz na mnie jak na przewrazliwiona wariatke po tym gdy jej wspominam o bolacym brzuchu kazdego wieczoru mimo ze zadne badania na nic nie wskazuja...
Hormony takze zbadane, nic.

Mam dokładnie to samo. Są okresy że przez dłuższy czas tego nie mam. A są dni ze dzieje mi się tak codziennie. Deja vu związane z sytuacjami które nigdy nie miały miejsca albo wrażenie jakby to był sen. Tez takie odczucie jakby muzyka grała. Słabość jakbym miała zemdleć i takie uczucie deralizacji. U mnie mama mówiła ze tez tak czasami miewa. Do dziś dzień nie wiem co to jest

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: