Reklama:

Dziwne i straszne deja vu. (52)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-08-2011, 13:00:56

Już od dłuższego czasu mam bardzo dziwne uczucie. Niby to deja vu, ale nie do końca... Zdarza mi się to w różnych porach dnia i miejscach. Głównie w banalnych sytuacjach: jak idę ulicą, siedzę przed komputerem itp. W pewnym momencie zaczynam mieć wrażenie, że to już kiedyś było, identycznie jak teraz. Nagle zaczyna mi się kręcić w głowie, mam mdłości, nie mogę niczego przełknąć, zbiera mi się ślina w ustach.. Czuję się jak w śnie. Wszystko dookoła wydaje mi się dziwne i straszne, boję się patrzeć na różne przedmioty itp. Czasami występują elementy prekognicji - np. wiem, że jak spojrzę na jakiś mebel, to zrobi mi się źle. Trwa to parenaście sekund i zdarza się nawet parę razy dziennie...
Szukałam w internecie info na ten temat, ale nie znalazłam nic konkretnego. Tylko jakieś ogólniki.
Dodam jeszcze, że miałam kiedyś atak drgawkowy. Byłam pod opieką neurologa, gdyż podejrzewano padaczkę. Badanie EEG wykazało, że mam wrażliwy jakiś tam obszar mózgu (nie znam się dokładnie na tym) ale nie stanowi to dużego problemu, reszta badań neurologicznych w porządku.
gość
08-08-2011, 09:12:33

Twoje objawy mogą być padaczką lub mikropadaczką, więc powinieneś zgłosić się ponownie do neurologa, a badania należy powtórzyć
gość
10-10-2011, 12:46:00

Polecam wizytę u egzorcysty. Często przyczyną są demony i nie ma w tym naprawdę nic śmesznego. W Częstochowie na marowskich mszach o uwolnienie mozna poobserwować jak ludzie są zbiorowo uwalniani od tego paskudztwa a potem zdrowieją. Neurologia mogłaby się wiele nauczyć z naszej wiary katolickiej.
gość
10-10-2011, 17:31:24

Gość 2011-08-06 15:00:56 Już od dłuższego czasu mam bardzo dziwne uczucie. Niby to deja vu, ale nie do końca... Zdarza mi się to w różnych porach dnia i miejscach. Głównie w banalnych sytuacjach: jak idę ulicą, siedzę przed komputerem itp. W pewnym momencie zaczynam mieć wrażenie, że to już kiedyś było, identycznie jak teraz. Nagle zaczyna mi się kręcić w głowie, mam mdłości, nie mogę niczego przełknąć, zbiera mi się ślina w ustach.. Czuję się jak w śnie. Wszystko dookoła wydaje mi się dziwne i straszne, boję się patrzeć na różne przedmioty itp. Czasami występują elementy prekognicji - np. wiem, że jak spojrzę na jakiś mebel, to zrobi mi się źle. Trwa to parenaście sekund i zdarza się nawet parę razy dziennie...
Szukałam w internecie info na ten temat, ale nie znalazłam nic konkretnego. Tylko jakieś ogólniki.
Dodam jeszcze, że miałam kiedyś atak drgawkowy. Byłam pod opieką neurologa, gdyż podejrzewano padaczkę. Badanie EEG wykazało, że mam wrażliwy jakiś tam obszar mózgu (nie znam się dokładnie na tym) ale nie stanowi to dużego problemu, reszta badań neurologicznych w porządku.

Witam

Miałam kiedys takie cos i to mysle ze nie jedna osoba przechodziła takie uczucie.Moze wizyta u psychologa takze by pomogła,to moga byc objawy stresu wszystko moze sie nakładac na takie sytuacje.Spróbuj moze cos zaradzi jezeli neurolog uwaza ze wszystko jest wporzadku

Pozdrawiam
Karolina
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
10-10-2011, 19:39:48

Mózg produkuje wspomnienia w pobliżu swojego środka, w zapętlonym mostku z tkanki zwanym hipokampem. Ale nowe badanie sugeruje, że tylko mały jego fragment, zwany łukiem zębatym, jest odpowiedzialny za "epizodyczne" wspomnienia - czyli informację pozwalającą nam odróżnić podobne miejsca i sytuacje.

"Odkrycie pomaga wyjaśnić, gdzie w mózgu bierze swój początek zjawisko deja vú i dlaczego jego częstotliwość wzrasta wraz z wiekiem oraz u ludzi cierpiących na choroby mózgu", powiedział neurolog Susumu Tonegawa. Badanie zostało opisane w internetowym wydaniu magazynu Science.

Tak jak komputer zapisujący działania programów, tak samo łuk zębaty zapisuje wzór sytuacji - jej widok, dźwięk, zapach, czas i inne wskazówki służące w przyszłości do odniesienia ciała. Co się dzieje, gdy jego zdolności zostaną zablokowane?

Kiedy Tonegawa i jego zespół wyhodowali myszy pozbawione w pełni rozwiniętego łuku zębatego, gryzonie miały problem z rozróżnieniem między dwiema podobnymi, ale różniącymi się od siebie sytuacjami.

"Normalnie te zwierzęta potrafią rozróżnić dwie sytuacje tak samo, jak ludzie", powiedział Tonegawa. "Jednak pozbawione łuku zębatego mają już problemy".

"Deja vú jest problemem pamięci i występuje wtedy, gdy nasz mózg próbuje rozróżnić dwie niezmiernie podobne do siebie sytuacje", wyjaśnił Tonegawa. "U starszych ludzi deja vú występuje częściej - zdarza się to także u ludzi cierpiących na choroby neurologiczne typu choroba Alzheimera. Nie jest to bynajmniej niespodzianka, jeśli rozważyć fakt utraty lub uszkodzenia jakichś komórek łuku zębatego".

Według Tonegawy, starzejącego się już neurologa, jest to typowe zjawisko. "Dużo podróżuję, więc gdy pojawię się w nowym dla mnie porcie lotniczym, to mój mózg mówi mi, że już tu kiedyś byłem. Ale reszta mojego mózgu wie lepiej".
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
10-10-2011, 19:41:25

Badacze są zgodni, że déjà vu występuje często wraz z zaburzeniami neurologicznymi. Bardzo wcześnie zauważono występowanie déjà vu krótko przed rozpoczęciem się ataku padaczki. Wówczas zjawisko to wchodzi w skład aury poprzedzającej napad padaczkowy. Déjà vu, w powiązaniu z innymi zjawiskami psychicznymi towarzyszy stanom napadowym w przebiegu małego napadu padaczkowego (petit mal) a także w skład objawów napadów psychosensorycznych padaczki skroniowej.

Wiele badań wskazuje na związek déjà vu z płatem skroniowym. W 1963r. Malwin Cole i Oliver Zangwill znaleźli istotną korelację między występowaniem zjawiska déjà vu a występowaniem ogniska padaczkowego w półkuli podległej. W 1959 roku Sean Mullan i Wilder Penfield w trakcie operacji dokonywali stymulacji tylnej części zakrętu skroniowego górnego prądem elektrycznym i kilku pacjentów przyznało, że miało déjà vu.

Robert Efron w 1963 roku prowadził badania nad zdolnością określania następstwa czasowego zdarzeń. Ustalił, że kluczowym obszarem mózgu dla rozróżniania następstwa wydarzeń jest płat skroniowy półkuli dominującej.
gość
28-07-2012, 23:32:03

witam. Mam identyczne objawy jak Ty. Opis idealnie pasuje do tego co ja czuje jak mam ten ''atak''. Bylem juz u kilku neurologow i nic konkretnego mi nie powiedzieli jedynie pukali w kolano... Mialem robione EEG ,ktore nic nie pokazalo. Po tomografie bylo to samo. Jezeli zwalczylas te objawy to napisz mi jak bys na e-maila co Ci pomoglo. Bo pieniadze ciagle wyrzucam w bloto a nic konkretnego sie nie dowiaduje.
pjjotrek@o2.pl
gość
06-03-2014, 22:34:03

Jeżeli ktokolwiek tu jeszcze zagląda i miewa objawy tego typu, proszę niech się odezwie.
gość
20-05-2014, 11:13:59

Dzień dobry.
też miewalam bardzo podobne uczucie od pewnego czasu.
Myslalam ze przeszlo ale dzis rano znow...uczucie deja vu, zawrott glowy, dziwny scisk w zoladku, mdli mnie.. Zawsze musze sie polozyc na chwile i zamknac oczy i zaraz przechodzi.
Miewam uczucie takiego scisku w zoladku i mdlosci nawet w nocy.
Okropnie dziwne uczucie
gość
20-05-2014, 12:59:24

Polecam więcej się relaksować, mniej alkoholu, używek typu energetyki, pawereity, kawa, mocna herbata, papierosy nawet te elektroniczne. Polecam długie spacery, lekkie aczkolwiek pełnowartościowe posiłki z warzywami, mięsem - jak nie jesz to inne źródło, trochę owoców, pieczywa, kasze polecam, pieczone, próżone grilowanane w folii. Polecam ograniczyć mleko słodki, słodycze, za to jeść przetwory z mleka, jogurty naturalne z dodatkiem owoców lub dżemu ewentualnie niskosłodzonego. Radzę też odstawić zupki typu gorący kubek, chińskie, ostre przyprawy, kostki rosołowe i przyprawę typu wegeta, zamień to na naturalne produkty nawet mrożone warzywa i owoce do zupy byle nie te gotowce, o oczywiście fastfudy, produkty laith i chipsy, chrupki smakowe. Jest tam mnóstwo konserwantów szczególnie glutaminian sodu, barwniki które szkodzą układowi nerwowemu i głowie, sztuczne słodziki, wypełniacze. Oczywiście zamiast wisieć godzinami na czacie czy telefonie polecam spotkania ze znajomymi w pabie, małe piwko lub lampka winka nie zaszkodzi, możesz wybrać się na taniec, aerobik lub wspomniane wcześniej długie spacery, a no przerwa na zakupy też się przyda jak lubisz byle dużo świeżego powietrza, rower, rolki samochód i komunikację miejska radzę odstawić. Jak ze 2-3 tygodni te zmiany nie pomogą to radzę wizytę u psychologa lub psychiatry. Bynajmniej u mnie jak ręką odjął super podziałało, wizyty u psychologa to 6 tygodni dwa razy w tygodniu super sprawa polecam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: