Witaj daffodil
Ja mogę radzić tylko z pozycji własnego wieloletniego doświadczenia.
Objawy,które wymieniałaś -drętwienie palców ,ból okolicy łopatki to typowe oznaki
dyskopatii .
Nie wypowiem się na ile wpływ przebytego półpasca rzutuje na obecne znacznie poważniejsze objawy ale nie zaniedbuj dalszej diagnostyki MRI. Wszystkie z wymienionych objawów mogą występować przy zaawansowanej dyskopatii.
Do takiego nasilenia objawów mogło dojść przy jednym przeciążającym ruchu. Kręgosłup nie dał o sobie znać nalge ,on już alarmował przez drętwiejące palce i ból łopatki
Dowiedz się w pracowni MRI gdzie masz wyznaczony termin badania czy tam metalowe elemeny w organizmie nie stanowią przeszkody. Napewno można robić takie badanie w systemie otwartym .Trzeba ponformowac o obecności metalu .
Bezwzglednym przeciwwskazaniem do MRI jest stymulator .
Ja przy obecności impalntów w szyi z małymi metalowymi elemaentami miałam wielokrotnie badanie zarówno w systemie otwartym jak i zamknięty.
Można tylko ubolewać ,że spotkałaś na swojej drodze takich olewających i niedouczonych lekarzy. Niestabilność plus wcześniejsze objawy powinny być wskazaniem do dokładnej diagnostyki.
Do czasu ostatecznego rozpoznania radzę Ci nie poddawać się żadnym zabiegom manualnym , ból oprócz leków możesz nieco łagodzić ciepłym prysznicem lub żelowymi okładami (Hot/cold pack)
Cóż jeszcze mogę poradzić. Depresja w obecnej chwili jest najgorszym doradcą ale nie daj sobie wmówić ,że jest to zasadnicza przyczyna dolegliwości jak usiłują wmówić niekiedy lekarze .Nie jesteś odosobniona z załamaniem psychicznym i jeśli nie dajesz rady samodzielnie walczyć z tym stanem , zdaj się na pomoc psychiatry.To ważny element doraźnego leczenia bo napięte w stresie mięśnie nasilają ból.
Jeśli chodzi o dobrych fachowców w Krakowie to na podstawie informacji od jednego z uczestników forum podam Ci namiary na
doc. Ryszarda Czepko -neurochirig
http://www.
neurologia.org.pl/
ul Dwernickiego 8
zaznaczam ,że nie mam własnych doświadczeń z tym specjalistą.
Lekarza raczej na tym forum nie uświadczysz ale znajdziesz bratnie dusze ,które wykaraskały się z podobnej kabały .
To czego Ci teraz najmniej potrzeba to załamanie więc zadbaj o psychikę i nie daj się spławiać.
Jeśli uda Ci się skontaktowac z sensownym lekarzem zapytaj o kołnierz ortopedyczny. Być może noszenie go przez kilka godzin z przerwami również przyniosłoby doraźną ulgę .Jeśli będziesz miała akceptację lekarza musisz pamietać ,że takie odbarczenie kołnierzem niesie ryzyko uzależnienia i rozleniwienia mięśni więc stosuje się go tylko doraźnie.
Może dobrze byłoby żebyś sypiała na wyprofilowanej poduszce ortopedycznej z dobrego materiału ,nie gąbki. Dobre są z lateksu.
Rady dotyczące ulgi w bólu traktuj tylko jako wskazówkę o co pytać lekarza .
Zgłębiaj problem , to daje się leczyć.
Pozdrawiam
Zosia