Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29013)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
21-03-2008, 19:05:00

No i przepraszam za suchy i schematyczny opis bez przedstawienia się. Mam 32 lata i problemy z bólem głowy od 2-3 lat.
Opis jest z listopada zeszłego roku.Od 2 lat mam bóle głowy, czasami b. silne. Teraz dochodzą lekkie drętwienia małych palcy u dłoni .
Początkująca
21-03-2008, 20:29:00

Oby zdrówko dopisało,
by jajeczko smakowało,
by babeczka nie tuczyła,
atmosfera miła była,
by zajączek uśmiechnięty
przyniósł radość w ten dzień święty!!!
Pirania
gość
21-03-2008, 21:11:00

Witaj GOŚCIU
Odpowiedź byłaby oczywista gdyby problem wynikał tylko z przepuklin na poziomach c4-5-6 . Przy modelowaniu rdzenia i współistniejącyh objawach neurlogicznych wskazane jest odbarczenie i stabilizacja .
U Ciebie jest dodatkowy problem ucisku wywieranego przez trzony kręgowe. Wydaje się ,że w tej sytuacji zakres operacji i technika jej wykonania byłaby inna niż przy samej dyskopatii.
Nic mądrzejszego niz doradzenie konsultacji u neurochirurga siedzącego w zagadnieniach kręgosłupa a może raczej neurortopedy jest rozsądnym wyjściem.
Techniki operacyjne są tak rozwinięte ,że pewnie znajdzie się sposób na przywrócenie względnie poprawnej krzywizny odcinka szyjnego i odbarczenie rdzenia.
Może konsultacja w Konstancinie u dr. Baranowskiego
Nie czekaj z konsultacją aż objawy będę silniejsze .
Pozdrawiam Zosia

Początkująca
21-03-2008, 21:20:00

Jestem zbyt zmęczona (czytaj zbolała), aby pisać

obiecuję, że odezwę się po świętach
Pirania
gość
22-03-2008, 17:02:00

Jestem nową osobą na forum i również czeka mnie wstawienie implantu szyjnego C 5-C6 słyszałam coś o implantach ruchomych czy ktoś może mi na ten temat coś powiedzieć czy istnieje taka możliwość wszczepienia z NFZ z góry dziękuję
gość
22-03-2008, 20:44:00

Wesolych Świąt

Jarek
Początkująca
25-03-2008, 15:11:00

wszczepienie implantu ruchomego jest lepsze niż jego stabilizacja - mniej grzebanaia w kręgosłupie i ruchomość potem znacznie większa.

Jak jest skierowanie od lekarza, który ma umowę z NFZ, to nie ma żadnych opłat. Niestety terminy oczekiwania na taką operację są odległe i warto z wyprzedzeniem pomyśleć o operacji

Niech to lekarz decyduje - fachowiec wie najlepiej - czy klasyfikujesz się do operacji i zaproponuje termin

Pirania
gość
26-03-2008, 05:27:00

Dzięki za informację .Termin wizyty mam na 04-04-2008 wówczas się odezwę.Pozdrawiam
gość
27-03-2008, 20:05:00

Grażynko,
cieszę się że tak dobrze i szybko u Ciebie to przebiegło.
Uważaj na siebie abyś nie dorobiła sie nowej biedy.
Posluchaj tego co mówi Zosia, bo jest w tym sama racja.

Bożenko,
jeśli jestes po operacji i masz mozliwość wizyty szybkiej u lekarza który Cię operowal to jest to najlepsze chyba wyjście. Też jestem z Wrocławia i czekam na wizyte u lekarza który mnie operował.
Implant żelowy to jest taki ponoć implant, który w miarę zarastania kościa przestrzeni między kręgowych ulega rozpuszczeniu (chyba to sie dehydratacja nazywa, ale nie mam pewności). Korzyść z takiego implantu jest taka że po ok. roku nie ma po nim śladu, jest tylko kość. We Wrocławiu takie implanty wstawiaja w wojskowym na weigla.

Zosiu, byłam u prof. Jarmundowicza.. Resztę Ci napiszę w mailu.

Byłam też w poradni leczenia bólu, lekarz po badaniu stwierdził że mam objawy uszkodzenia?/podrażnienia?nerwu c2 (twarzowo-czaszkowego) oraz nerwu c9 (nie jestem pewna) gardłowo-językowego. Nie wiem jak mozna to potwierdzic na podstawie diagnostyki. Badal mnie neurologicznie ale inaczej niz moj neurolog. skupił sie głownie na twarzy i rękach.
Powiedział że niestety jestem z grupy pacjentow niełatwych i najbardziej kwalifikuje sie do blokady. Tymczasem kazal mi natychmiast odstawić myolastan (bo uzaleznia) i zamiast wprowadzic sirdalud 1/2 tabletki nan noc oraz plastry transtec i doraźnie efferalgan codeine. Troche mnie to przeraziło bo sa to leki opioidowe.

Czy ktos mógłby podzielić się wiedza i doświadczeniem na temat tych leków?

Pozdrawiam
Emila

gość
27-03-2008, 20:40:00

Witajcie.Dziś jestem troszeczkę zmęczona bo pora na spanie ale jutro opiszę swój rezonans .Grażyna.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: