Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
25-11-2011, 13:16:02

Witam dziekuje za odpowiedzi.Ja jak mnie neurolog wyslala do neuroortopedy myslalam ze jestem u wlasciwego lekarza dopiero jak wyszlam ze szpitala przeczytalam z pieczatki ze to byl chirurg ortopeda a nie neuroortopeda jak bylo wystawione skierowanie.Niewiiem dlaczego tak robia ze na skierowaniu jest inny specjalista a przyjmuje nas inny.Ja mieszkam w Krakowie a bylam niby u neuroortopedy w szpitali im Rydgiera.Do neurologa tez chodze do przychodni przyszpitalnej Rydgiera.Ortopede mam przychodni rejonowej i tez jest chirurg ortopeda.Trudno mi powiedziec czy zna sie na kregoslupach niby z tego co mowia ludzie w poczekalni to go chwala ze to dobry secjalista.W moim przypadku niewiem jak inni to go opis badania zbytnio nieinteresuje tylko klisze lub plytka z MRI ktora przez chwile ogladal na komputerze i powiedzial ze kregoslup szyjny juz bez rehabiltacji a lekarz z Rydgiera ze rehabilitowac.To jest bledne kolo tak samo jak moj ortopeda powiedzial mi ze przy duzych bolach kregoslupa ubierac kolnierz i to powino troche pomoc i faktycznie jak mnie bardzo boli to najakis czas zakladam kolnierz i jest ten bol mniejszy a ten z Rydgiera powiedzial mi ze niewidzi takiej potrzeby i mam nie zakladac kolnierza.Powiem szczerze ze nie znam zadnego dobrze lekarza sadze zeby trafic na dobrego specjaliste to tak jak trafic totka.Szukalam po nazwisku w internecie ale nie znalazlam ich nazwisko czyli nadal jestem ciemnej dupie ze tak powiem.Moze ktos z was slyszal o jakism dobrym neurochirurg z mojego miasta bede bardzo wdzieczna za namiary.Ktos mi mowil ze u sw.Rafala sa dobrzy specjalisci to znow ze nie.Niewiem bo nigdy tam sie nie leczylam i nikogo tam nieznam.Tak mysle ze ten Lekarz z Rydgiera ze tak obrazowo mi pokazywal co sie dzieje z moim kregoslupe ze jego zdanie jak sie wyleje i dojdzie do rdzenia to wtedy operowac ale czy wtedy nie dojdzie powaznych powiklan?Dla niego to nic ze mialam tak przez poltora doby bez wladna reke prawa.Pozdrawiam Ewa
Forumowiczka
25-11-2011, 13:28:22

ja też nie mam wymogu noszenia kołnierza. W szpitalu dali nam ten półmiękki ale potem okazało się, że tak w sumie to nie było musu żeby zakładać. Moja znajoma szyjka źle się w nim czuła i nie nosiła, a lekarze pozwalali. Ja nosiłam w szpitalu, potem w domu nie, a potem jakoś za waszą radą jednak znów zakładałam. Ale kołnierz miękki to nie to samo, co ten sztywny, który niektórzy z was maja. W tym moim mięśnie dalej pracują. On mnie tylko troszkę ogranicza przed gwałtownym ruchem i utrudnia schylanie głowy. Ten sztywny nie pozwala na nic, prawda? Zalecenie mam, żeby go zakładać w środkach komunikacji.
Teraz tez go raz noszę, raz zdejmuje - różnie. Jak za długo go nosze, to mam bóle pleców lub szyi, nie służy mi zbytnie przeciążanie mięśni w tej samej pozycji.
Kiedyś Zosia pisała, że to też może zależeć nie tylko od rodzaju implantu ale też od rodzaju cięcia. Ja mam wzdłuż szyi i mięśni nie mam przeciętych, były rozwarstwione ale zostały całe.
Asia
Forumowiczka
25-11-2011, 13:37:01

Ewa w Krakowie najlepszy jest dr Chrzanowski, chyba właśnie ze szpitala Rafała.
Problem w tym, ze do niego nie dostaniesz się nawet prywatnie wcześniej niż za kilka miesięcy. Jest bardzo "obłożony". Ja próbowałam upolować u niego wizytę ale bez szans. Potem pomyślałam, że skoro on jest ordynatorem, to on uczy swoich ludzi w szpitalu i jego sposób rozumowania jest powielany przez jego personel. Poszłam do jednego lekarza z jego załogi, już nawet nie pamiętam do kogo, w każdym razie pojechałam do gabinetu w szpitalu.
Jeżeli jesteś w stanie jeszcze wytrzymać i czekać, to spróbuj się do niego zarejestrować, bo jeżeli twój stan jest poważny, to trafisz w ręce najlepszej sławy w twoim rejonie.
Asia
gość
25-11-2011, 13:37:45

Oooo,moi kochani !! Niestety,jak dotad nie mialam wstawionego zdjecia w kolnierzu! Ale zaraz to zrobie! Nie siebie W NIM,tylko sama swoja szyjke W NIM ,bo nawet nie wiem co to za gatunek !Zdrowka zycze ! Sobie tez! Gina.
gość
25-11-2011, 13:43:34

Ja nie jestem po operacji, ale lek. ortopeda zalecił mi noszenie tego chomąta (Florida) po 2-3 godz. dziennie w ostrych bólach, zawrotach głowy, rwach, podczas czytania lub gdy szyja jest już zmęczona po całym dniu.
Natomiast neurochirurg kazał go "zakopać" i wynik rezonansu też zakopać i nie obracać zbyt mocno głową,
a jak już to ostrożnie razem z barkami.
Stosuje się do rad jednego i drugiego, (chociaż nie zakopałam) po takim odciążeniu szyi 2-3 godz. w kołnierzu jest lepiej- tak też wypoczywam.
Pozdrawiam anTosia
gość
25-11-2011, 14:02:36

Gina,
to Ty niezłą konstrukcję na sobie nosisz, wcale się nie dziwię, że niewygodnie. Spać też w tym musisz?
Ja mam tylko taki golf, na samej szyi, pewnie dlatego się przyzwyczaiłam
Joanna
Forumowiczka
25-11-2011, 14:35:18

Implancie, Ty będziesz ,,kołnierzowa" U dr. Wilka nie ma w tym temcie przebacz. Zaleca Campa. Mnie udało się przeforsowac Floridę bo taki nosiłam już przed operacją.
Miałam 2 na zmianę. Jeśli masz Campa przymierz go wcześniej,nieraz uciskają w okolicy uszu i wymagają lekkiego podcięcia.Są różne w tym modelu.Im mniej zabudowane z dobrym wietrzeniem tym wygodniejsze na te kilka tygodni.
Mój neurochirurg kiedy zbliżał się czas zdjęcia kołnierza zalecał proste ćwiczenia izometryczne.
Implancie po ok. 3 tygodniach od operacji będziesz miała pewnie kontrolne rtg i wizytę u dr.Dopytaj czy takie ćwiczenia będą wskazane.
Podejście lekarzy różne gdyż noszenie kołnierza osłabia siłę mięśni a jest to elemnt trzymajacy szyję w pionie.
Krótki czas z kłonierzem nie czyni spustoszenia a przynosi ulgę. We wczesnym okresie pooperacyjnym komunikacyjnie zabezpiecza przed przemieszczeniem iimplnatu w sytuacjach nieprzewidzianych-gwałtowne hamowanie,upadek.
Ewa, bardzo dobrą opinią cieszy się również dr. Ryszard Czepko.
Kontakt do dr. Chrzanowskiego i dr. Czepko znajdziesz na Znanym Lekarzu
Szkoda,że nie pojawia się Irek. On przeszedł długą drogę diagnostyczno-rehabilitacyjną w Krakowie i pewnie udzielibły cennych rad.
Pozdrawiam Z.
gość
25-11-2011, 14:45:31

Witam.
Ewo z Kraka. Zgadza się, doktor Chrzanowski ma bardzo dobre notowania. Skoro jesteś pod opieką lekarzy z Rydygiera, też jesteś w dobrych rękach. Nie zwracaj uwagi na pieczątki, o wszystkim decyduje ordynator doktor Piotr Kłosiński ( on ma największą pieczątkę, jest też neurochirurgiem ). Sam szpital posiada niezbyt dobrą renomę, natomiast Kłosiński jest oki. Prywatnie przyjmuje na ul. Grzegórzeckiej 102/7, tel. 501710276, wizyta jakieś 150 zeta.
Masz więcej pytań, w miarę możliwości oraz wolnego czasu postaram się odpowiedzieć.
Obecnie staram się o wyjazd do szpitala w Zakopanem, oczywiście od zachrystii.
Niemcy, Szwedzi przecież oni z nami wojny przegrywali.
Jesteśmy lepsi, ale nie najlepsi.
==================================
Na obchodzie lekarskim lekarz pyta blondynki:
- Czy był dzisiaj stolec?
- A kręcił się tu jakiś facet, ale się nie przedstawił
Przychodzi facet na badanie słuchu. Lekarz zaczyna:
– Proszę powtarzać za mną – i szepcze półgłosem: – Sześćdziesiąt sześć.
– Trzydzieści trzy – mówi pacjent.
– No tak – notuje lekarz – 50 procent utraty słuchu.
Pozdrawiam wszystkich, ( szczególnie Zosię )
Irek
Forumowiczka
25-11-2011, 15:21:21

To ci niespodzianka Mówisz(piszesz) i masz
Irek, Ty jesteś człowek orkiestra
Dzięki za pozdrówki.
Powodzenia w konszachtach z zakopaińskim kapelanem
Jesli to o co się starasz jest na Ciągłowki to raczej nastaw się na walory turystyczne niż przyzwoitą rehabilitację.
Spędziłam tam 2 lata temu 4 tygodnie-urocze wypady-wielki plus i ciepłe żelki do oporu dla każdego kuracjusza.
Rozpoczynał się remont więc może socjal będzie nieco lepszy. Po moim pobycie był tam Janusz, nic nie zmieniło się w kwestii rehabilitacji.
Samowolkowa hulaj dusza na sprzęcie siłowniczym, o indywidualnej terapii zapomnij chyba że wpłyniesz na panie urokiem osobistym i tym zatrzymasz je w swoim pobliżu,hydro mialo być w lepszym standardzie niż jedno siedzące korytko więc tu jest nadzieja,masaży SZTUK 5 na 4 tygodniowy pobyt.
Fajni rehabilitanci na fizyko-szli na rekę żeby mieć wolny czas na ,,zajęcia własne" Jeśli nie zmienili cateringu weź kasę na dożywianie.
I to chyba tyle z moich wspomnień, Janusz młodszy to i pamięc lepsza.Może coś dołoży.
Pozdróweczki i niechaj Cię humor i dobre zdrówko nie opuszcza Z.
gość
25-11-2011, 15:49:33

Zosia nie dosyć, że Anioł, to i Dobra Wróżka- za pomocą czarodziejskiej różdżki: "Irku przybądź" i Irek jest z dobrymi radami i pomocą.
Irku- co u Ciebie z szyjką, na ile pomaga Ci rehabilitacja, jak wiem uciekasz przed op. ja z resztą też robię co mogę, by to oddalić ale i nie dopuścić do złego.
Sanatoria, zabiegi, masaże, ćwicz. izometr., oszczędny tryb życia, kontrole u lek. Czy w dalszym ciągu masz zabiegi i masaże u tego specjalisty-rehab. i na ile jest lepiej?
Trzymaj się dobrego humoru, życzę zdrówka
Jeżeli możesz to napisz
Pozdrawiam anTosia
Szyjki czy tzw. retrakcje są wskazane przy dyskopatii szyi? , bo różnie o tym mówią rehabilitanci...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: