Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
03-10-2011, 13:34:35

Witajcie
Jestem najprawdopodobniej przed operacja kręgosłupa szyjnego, mam w środę konsultacje chciałam się dowiedzieć jaki jest średnio okres oczekiwania ponieważ czuję się coraz gorzej i nie wysypiam się przez bóle barków i szyi. nigdy nie byłam w takiej sytuacji .
Forumowiczka
03-10-2011, 19:27:44

Trudno odpowiedzieć na tak ogólnie zadane pytanie. Pewnie to zależy gdzie i - przede wszystkim - od przypadku. Pierwszą operację miałam prawie z dnia na dzień, bo w takim byłam stanie. Od znajomych wiem, że na planowane operacje czekają czasem ponad rok.

Słuchajcie, przypominam o propozycji spotkania 8 października. Kto może i ma ochotę? Przymusu oczywiście nie ma

A kto ma do mnie zadzwonić, ten pewnie zadzwoni, prawda?
Spinka
gość
04-10-2011, 12:53:21

I trafiło na mnie :) zawsze sport, czynny zawodowo, aktywny wesoły i nagle ból lewego barku permanentny, dretwienie kciuka potem reszty dłoni. rtg mało caytelne ale rm już konkretny :
Badanie rm jednofazowe odcinka szyjnego kregosłupa wykonano w obrazach T1 T2 zależnych, w płaszczyznach osiowych i strzałkowych. Lordoza szyjna zaburzona-zniesina w górnym sgmencie.Przestrzeń międzykręgowa centralną c4/c5 lekko obniżona, sygnał tarczy międzykregowej nieznacznie obniżony. Krążek międzykręgowy uwypuklony z niewielką przepukliną j.m. wypuklina modeluje delikatnie worek oponowybez cech ucisku korzeni kregowych. Przestrzeń międzykręgowa c5/c6 obniżona sygnał tarczy międzykręgwej obniżony. Krążek międzykręgowy masywnie uwypuklony z obecnością wydatnej (6-7mm) prawobocznej i śródnanałowej po stranie prawej przepukliny j.m.wypuklina wyrażnie uciska worek oponowy- całkowicie zniesiona przestrzeń płynowa okołordzeniowa na tym poziomie i ucisk na rdzeń obejmuje obustronnie otwory międzykregowe z obustronnym modelowaniem korzeni rdzeniowych ( większym po stronie prawej- istotna kompresja korzenia) Przestrzeń c6/c7 lekko obniżona , sygnał tarczy miedzykręgowej nieznacznie obniżony. Krążek międzykręgowy uwypuklony z niewielką centralną przepukliną j.m. Wypuklina modeluje delikatnie worek oponowy bez cech ucisku na korzeń nerwowy. Na poziomie c5/c6 sygnał rdzenia kręgowego lekko niejednorodny- zaznaczone dyskretne cechy mielopatii.

Pierwsza wizyta u neurochirurga - operacja natychmiast :)
Druga u innego profesora diagnoza taka sama tylko bardziej kosztowna (: Teraz jestem na etapie sprawdzania rehabilitacji dziennej . Może mi ktoś odpowie dlaczego neurochirurdzy pierwsze pytanie jaki zadają to jest " czy jest pan zdecydowany na operację" cały czas zastanawiam się czy to ja jestem lekarzem i mam sobie sam odpowiedzieć na to pytanie ?

Jestem ciekawy Waszych opinie o moim rm i sugestii które pozwolą mi podjąc decyzję bo co lekarz to inna .
pozdrawim całe forum jesteście super :0
gość
04-10-2011, 15:35:13

Ciekawy jestes opinii forumowiczow? moja zaraz poznasz. Niedlugo bedziesz kaleka jesli bedziesz zwlekac z operacja . Wpisz w google " mielopatia"( narazie bez Halinki) poczytaj wszystko co dostepne w necie a zrozumiesz , ze Twoj kregoslup natychmiast wymaga operacji.Neurochirurdzy nie zawsze zalecaja ingerencje , jedynie w przypadkach kiedy stan pacjenta tego wymaga.Rehabilitacja tez bedzie w odpowiedniej kolejnosci.Ty jestes raczej z lekkoduchow, ciezko z Toba bedzie.Jaga
gość
05-10-2011, 07:00:40

No to mnie pocieszyłaś Jaga. 12.10 będę miał spotkanie z Panią dr od rehabilitacji która twierdzi, że sama uciekła ze stołu operacyjnego stosując jakąś metodę rozciągania kręgosłupa?? jestem zdecydowany wysłuchać jej opinii. Bark boli coraz bardziej :). pozdrawiam Artek
Początkujący
05-10-2011, 09:31:41

Jaga na końcu opisu jest napisane " zaznaczone dyskretne cechy mielopatii" więc może nie jest ze mną tak źle. Mam taką nadzieję operacja jesienią a potem zima to trochę kiepsko. Trzeba nosić drzewo do kominka kto to będzie robił? załamka . pozdrawiam artek
Początkująca
05-10-2011, 11:37:57

Gość 2011-10-05 09:00:40 No to mnie pocieszyłaś Jaga. 12.10 będę miał spotkanie z Panią dr od rehabilitacji która twierdzi, że sama uciekła ze stołu operacyjnego stosując jakąś metodę rozciągania kręgosłupa?? jestem zdecydowany wysłuchać jej opinii. Bark boli coraz bardziej :). pozdrawiam Artek

Metoda rozciągania, rozciąganiem ale już pisałam wielokrotnie że w Poznaniu jest bardzo dobry lekarz - ortopeda, który napewno pomoże Tobie, ale jakoś nikt chyba nie czytał tego mojego postu.
Nie dawajcie się ludzie kroić chirurgom, bo to może Was doprowadzić do gorszego stanu w jakim jesteście.
Mnie(51 lat) i mojemu mężowi (63 lata,noga po wypadku) pomógł, a mięliśmy objawy i dolegliwości poważne.
Teraz nie odczuwamy żadnych dolegliwości z kręgosłupem.
Proszę skontaktujcie się ze mną. mail:barbara@foliadex.poznan.pl lub GG 5130654 na GG jestem uchwytna prawie cały dzień (napewno w godzinach od 8-16) i późnym popłudniem również.
Pozdrawiam serdecznie Barbara z Poznania.
gość
05-10-2011, 13:01:31

Tak na predce znalazlam dla Ciebie Artur wpis Halinki z mielopatia, przewin sie do tylu do 29.8 11 godz 10: 25. To jest osoba uratowana od wozka i pieluch. Ona w poczatkach choroby tez tak miala " poczatki mielopatii", jak poczytasz jej wpisy to nabierzesz zaufania do metody stosowanej przez neurochirurgow , dowiesz sie od osoby , ktora byla w takiej samej sytuacji poczatkowej jak Ty.Koniecznie poczytaj to osoba madra i wiele przeszla. Zazdroszcze kominka na " drewka" ja mam na gaz efekt jest ale nie pachnie. Pozdrowionka Jaga
Forumowiczka
05-10-2011, 20:08:23

Barbaro z Poznania, jestem pewna, że w momencie gdy byłam przed operacją polecany przez Ciebie lekarz nie pomógłby mi. Pomóc mógł mi (i pomógł, Bogu dzięki) tylko neurochirurg. Tak też bywa, trzeba mieć tego świadomość. Nie dla każdego jest pomoc ortopedy
Gość 2011-10-04 14:53:21 Jestem ciekawy Waszych opinie o moim rm i sugestii które pozwolą mi podjąc decyzję bo co lekarz to inna .
pozdrawim całe forum jesteście super :0

Moja opinia (jaka by nie była) nie pomoże Ci podjąc decyzji :)
Decyzję musisz podjąć sam. To Ty wiesz, jak się czujesz, to Ty ponosisz odpowiedzialność za to, co wybierzesz. Takie życie :)

Ja powiem tylko tyle: musiałam się operować, musiałam zrezygnować z pracy, musiałam poddać się długotrwałej rehabilitacji. Innej drogi nie było. Skutki są teraz: nie mam pracy i bezskutecznie szukam. Czuję się odstawiona na boczny tor - w życiu zawodowym i towarzyskim, pod każdym względem. Wiele dni spędzam zastanawiając się, co dalej. Po stronie plusów mogę zapisać udaną prawie w 100% rehabilitację zamrożonego barku. Po dwóch latach od operacji C4/C5 (dyskopatia była przyczyną problemów z barkiem) bark jest prawie tak samo ruchomy jak drugi, zdrowy. I tym staram się cieszyć :) Z naciskiem na STARAM SIĘ - bo życie toczy się dalej i z czegoś żyć trzeba...
Spinka
gość
06-10-2011, 09:14:59

Artku, wprawdzie o mnie zapomniano tu jakos ale ja jestem klasycznym przykładem, kiedy objawy mielopatii ustąpiły całkowicie i dziś 11 miesięcy po zabiegu w ogóle nie czuje ze strony szyi jakiegokolwieek dyskomfortu. Halinka jest przykładem, gdy wskutek indolencji lekarzy zmiany są na tyle poważne, że juz nieodwracalne/chociaz w swojhej długiej drodze rehabilitacyjnej widuje ludzi najpierw na wózkach, potem sprawnie poruszających się o własnych siłach i wracających do czynnego zycia, więc mam nadzieje że i u Halinki to przejściowy stan/.
Co do wyciągania kręgosłupa, to miałam stosowane te metody w przypadku obu odcinków /C i Ls/ i pomagalo to tylko na chwilę. W momencie, kiedy okazalo sie, że mam ucisk na rdzeń, lekarze zabraniali tego typu manipulacji.
Spinko, smutno sie czyta o zmianach w Twoim zyciu. U mnie ten moment załamania nastąpił po operacji lędzwiowego 10 lat temu. Też mi sie zycie przewróciło do góry nogami i z typu sportowca musiałam z dnia na dzień stać sie kanapowcem. Szczęście, że miałam mozliwość w 45 roku zycia przejść na emeryturę, cieniutka wprawdzie, ale zawsze....
Czy nie interesowałas sie pracą za pośrednictwem komputera? jest teraz mnóstwo firm, które w ten sposób zatrudniaja pracowników.
Samotność... To tylko świadczy o jakości osób, które zrywaja kontakty, bo ktoś jest ograniczony chorobą. Mam nadzieje, że znajdziesz w końcu światełko w tunelu, przeciuez jesteś jeszcze w kwiecie wieku i wszystko przed Tobą
Ania po korporektomii

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama: