Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
17-09-2011, 18:55:38

Głupie pytanie ale kroić się czy nie?? Niby medycyna poszła do przodu ale zawsze jest jakieś ale ....
Kiedyś mówiło się ze operacja na krę. szyjnym to od razu wózek , nie ukrywam że mam dla kogo żyć i chciałbym pograć z synem w piłkę...

Oto jest pytanie, raf, na które tylko ty możesz sobie odpowiedzieć.
Ja zawsze mówię: operacja to ostateczność, nie kroić się jeśli jest inna droga.
W moim przypadku nie było odwrotu, objawy neurologiczne były tak nasilone, że prawie traciłam przytomność z bólu, dysk rozlał się i była silna kompresja korzenia nerwowego. BTW - mój stan, już i tak zły bardzo, pogorszył się po masażu w jednym ze znanych centrów medycznych w Warszawie.
Wtedy nagle już wiedziałam - muszę poddać się operacji - i wszystko potoczyło się bardzo szybko. Moje ciało to po prostu wiedziało :). Druga operacja być może była konsekwencją pierwszej - jak to zwykle zdarza się u dyskopatów - a być może nie.

Ale tym, co się kiedyś mówiło o operacjach kręgosłupa to jednak się nie przejmuj. Zobacz ilu z nas, niektórzy po kilku zabiegach, tu zagląda i jest na tyle dobrze, na ile może być :D

A teraz powinien odezwać się Irek ;)
Spinka
Forumowiczka
17-09-2011, 19:10:52

Witam
RAF-nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie i nie taka rola Szyjek.
Część z nas stała już pod ścianą z powodu nasilenia dolegliwości neurologicznych i bólowych i tu decyzja była stosunkowo łatwa-każdy dzień oczekiwania był dodatkową męką.Pozornie łatwa ale nie wolna od obaw.
W Twojej sytuacji chyba tylko konsultacja u neurochirurga specjalizującego się w operacjach dyskopatii szyjnej może Ci wskazać ZA i PRZECIW w obecnej chwili.
Neurochirurg nie opiera się na opisie radiologa tylko sam ocenia zdjęcia, poza wywiadem bada odruchy i to daje pełen obraz.
Wspomniałeś o przebytych konsultacjach-jeśli byli to neurochirurdzy operujący na co dzień szyje to pewnie można takim opiniom zaufać.
Za operacją w w stosunkowo nie najgorszym stanie kręgosłupa może przemawiać możliwość zastosowania implantu dynamicznego ale tą informację musiałbyś zweryfikować u swojego neurochirurga.
Czy jednak wykorzystałeś dobre metody leczenia zachowawczego?
,,Jakieś zabiegi,sanatorium"- mało informacji.
Obecnie rehabilitanci dysponują bardzo dobrymi metodami terapii manualnej, nieinwazyjnej. Do lamusa odchodzą wyciągi na pętli tak na chybił trafił.
Jeśli jeszcze nie korzystałeś z takich metod to spróbuj znaleźć dobrego fizjoterapeutę. Niestety często wiąże się to z kosztami. NFZ zwykle pracuje tradycyjnymi, mało skutecznymi metodami.
Jeśli podasz interesujący Cię rejon to może ktoś z forumowiczów ma sprawdzone namiary. Służę informacją dotyczą Warszawy również na NFZ.
Gdybyś jednak stanął już przed ostateczną decyzją to operacje dyskopatii szyjnej wykonywane przez doświadczonego neurochirurga nie sadzają pacjentów na wózkach inwalidzkich.
Każde postępowanie chirurgiczne niesie pewien stopień nieprzewidywalnego ryzyka. Jednak decyzję o takiej operacji wykonuje się najczęściej z bezwzględnych wskazań kiedy jej zaniechanie niesie nie mniejsze ryzyko powikłań neurologicznych.
Czy ktoś chciałby opowiedzieć? Całe wątek to nasze opowieści.
Ja po dwóch operacjach na 3 poziomach co prawda nie gram wyczynowo w piłkę ale poza tym żyję i pracuję normalnie poza ograniczeniem dźwigania(jeśli pamiętam) Kilka osób jest w podobnej do mnie sytuacji. Jest też Halinka z mielopatia z powodu zbyt późnego rozpoznania. Ale jest też i Irek,diagnostycznie zaawansowany ale od kilku dzielnie znosi rehabilitację i odwleka operację z tego co pisze przy dosyć dobrym aktualnie samopoczuciu.
Teraz to dopiero masz mętlik w głowie
Każdy przypadek pozornie podobny-dyskopatia szyjna a jednak tak różny od pozostałych.

GOŚCIU z 18 42

http://www.interna.com.pl/spondyloza_szyjna.htm
Z dużym prawdopodobieństwem znajdziesz tu odpowiedź.
A nerwicy to mam się nabawi jak nie będzie właściwie leczona.
W celu weryfikacji właściwym badaniem jest MRI odcinka szyjnego.
Pozdrawiam Z.
Forumowiczka
17-09-2011, 19:13:09

Spienczko, cóż za jednomyślność w sobotni wieczór
Z.
Początkująca
18-09-2011, 15:23:25

Witam

Chciałam się zapytać , co to znaczy modelowanie worka oponowego, czy pomoże na to masaż lub nastawianie manualne?
gość
19-09-2011, 05:39:46

Kochani forumowicze!
Jeżeli chcecie być wyleczeni całkowicie to proponuję Wam i innym na forum którzy mają problemy z kręgosłupem i bólami stawów, barków i innych części ciała o skontaktowanie się ze mną drogą mailową podaję mój adres mailowy:
barbara@foliadex.poznan.pl
lub GG 5130654.
Przestrzegam ludzi przed takimi co się zwą "nastawiacze", to może się skończyć bardzo różnie a nawet tragicznie?????
Pozdrawiam Barbara z Poznania.
Forumowiczka
19-09-2011, 06:14:16

barbara1959 2011-09-16 20:36:34
Mam bardzo dobrego lekarza ortopedę od sportowców i On na pewno każdemu z Was którzy mają te problemy to pomoże i ulży w bólu.
Pozdrawiam serdecznie Barbara z Poznania.

Jeżeli chcecie być wyleczeni całkowicie to proponuję Wam i innym na forum którzy mają problemy z kręgosłupem i bólami stawów, barków i innych części ciała o skontaktowanie się ze mną drogą mailową Pozdrawiam Barbara z Poznania.

Basiu, bardzo fajnie, że chcesz pomóc i zapewniasz, że ktoś na pewno pomoże.
Może napiszesz kilka słów o tym w jaki sposób wybrany ortopeda pomógł tobie? Miałaś te wszystkie problemy a teraz już nie masz?
Spinka
gość
19-09-2011, 07:54:25

Podaję swój adres mailowy do kontaktu:barbara@foliadex.poznan.pl
lub numer na GG 5130654.
Teraz jestem w pracy i ne za bardzo mogę się rozpisywać, ale po południu bardzo chętnie popiszę z zainteresowanymi osobami .
Pozdrawiam serdecznie Barbara z Poznania.
gość
19-09-2011, 08:06:07

Podaję link strony pana doktora Szczepańskiego
http://www.szczepanski-lekarz.poznan.pl/
proszę sobie poczytać i ewentualnie zadzwonić i zapytać, czy jest w stanie pomóc w Waszych schorzeniach. Bo mnie i wielu innym moim znajomym i przyjaciołom pomógł i nie musiała być ingerencja chirurga.
A jeżeli są jakieś zapytania to proszę o kontakt maliowy lub na GG.
Pozdrawiam serdecznie Barbara.
gość
19-09-2011, 20:21:58

Witajcie.
Mój termin operacji zbliża się wielkimi krokami (to już przyszły tydzień) więc musi mi coś się komplikować, prawda?
Na razie coś złapałam w spojówkach oczu, ale nie wiem co. Oczy swędzą, po lekach przechodzi a potem wraca. chyba jakaś alergia mnie dopadła bo tak to wygląda (lekarz nie znalazł nic niepokojącego a objawy wracają). Ale nie o tym chciałam pisać.
Chyba będzie mnie czekało tez dłuższe leczenie zęba. Na razie nie jest źle i stomatolog mówi, że nie chce go teraz ruszać bo w tydzień tego nie załatwimy, więc mam iść na operację a potem zajmiemy się zębem. No i stąd moje kolejne pytanie:
Czy po operacji, jak już nosiliście kołnierz, można iść do stomatologa? ile trzeba czekać, żeby móc usiąść na fotelu stomatologicznym w kołnierzu? Miesiąc? dwa?
Mieliście taki problem? kurcze, wszystko dzieje się teraz a nie miesiąc temu :(
Asia
Buraczek
P.S. - a dodając swoje trzy grosze do dyskusji czy operować czy nie: ostatnio jedna znajoma podała mi koronny argument, że jak sytuacja tego wymaga to jednak operować, oparty na zdarzeniu które dotyczyło jej znajomej: tez odwlekała, odwlekała i w końcu któregoś dnia podczas odwracania głowy w samochodzie przy wyjeżdżaniu z parkingu nagle dysk całkiem się wysunął, zablokował nerw z reki, pogotowie zabrało ją na ostry dyżur i operacja była robiona na cito. tyle, że nie było czasu na dodatkowe badania, w domu nikt nie był przygotowany na jej nieobecność (małe dzieci), trafiła nie do szpitala który jej odpowiadał tylko tam gdzie był dyżur i do lekarza który nic o niej nie wiedział. Wszystko z przypadku. Skończyło się na szczęście dobrze. Jednak co operacja planowana, to planowana, lepsza taka niż ta awaryjna. No i lepiej usunąć dysk jak nie siedzi cały w nerwie. To mnie przekonało, żeby nie ryzykować czekaniem. Ale decyzję każdy podejmuje sam, to wszyscy słyszymy od początku...
gość
20-09-2011, 09:13:46

Witam

Raf- myślę, że już wiesz wszystko na temat, lub nic. Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj jedno, jakąkolwiek podejmiesz decyzję musisz być przekonany do niej w 120%.

================================

Co to znaczy, jeśli mężczyzna łysieje na czubku głowy?
To znaczy, że myśli.
A jeśli łysieje od czoła?
Że jest inteligentny.
A co, jeśli w obu tych miejscach?
Myśli, że jest inteligentny.

=================================
Pozdrawiam
Irek
krak62

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: