Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
08-11-2008, 21:20:00

Creepek- rozpoznanie było następujace:
Discopathia L4-L5. Stenosis canalis vertebralis reg. L3-S1.
Nie wykonywano ówczesnie (przynajmniej w Olsztynie) rezonansu ani tomografu ...badano mnie poprzez radiculografię... Punkcja kręgosłupa z podaniem do kanału rdzeniowego kontrastu. Potem fotki RTG. Badanie to pozwalało na ocenę stanu kanału rdzeniowego. Zastosowano leczenie operacyjne: Hemilaminectomia L5 dxt. decompresiva. Wiem,ze wykonano wiele miejscowych odbarczeń - tak tłumaczył mi dr Kopeć i że było dość dużo czyszczenia zrostów - które powstały prawdopodobnie wskutek długotrwałego chodzenia ze stanem chorobowym. Cięcie na pleckach długości ok. 15 cm. W sumie dość długo chorowałam zanim trafiłam na stół. A jak już trafiłam - to w takim stanie,ze prawie nie mogłam chodzić.
Po zabiegu leżałam 2 tygodnie na neurochirurgii. Trochę było komplikacji po zabiegu związanych z uczuleniem na KSYLOKAINĘ ) i pochodne). Ale po wyjściu ze szpitala każdy dzień był lepszy...
Lecz niestety - bardzo szybko pojawiły się dolegliwości odcinka szyjnego a obecnie chyba sięgają zenitu .

Creepek - Nie wiem jak ciebie pocieszyć. Ja praktycznie przez te wszystkie lata ciągle: rehabilitacja, leki, ból...i nadzieje,że samo ustąpi. A tu jakoś nie puszcza - a wręcz się posuwa z wiekiem.
Doszłam do wniosku, że chyba Stwórca coś przeoczył ...
ww
gość
08-11-2008, 21:27:00

Irenko, to zadziwiające ,że w pozycji z pochyloną głową czujesz się lepiej . W tej pozycji dochodzi do pogłębienia kyfozy czyli nieprawidłowej krzywizny . Ale każdy ma swoje sposoby na radzenie z bólem , pewnie to jakaś opcja adaptacyjna do istniejącej patologii ,niemieniej pozycja niewskazana .
Co do decyzji o operacji -przede wszytkim zaufanie do neurochirurga , kontrola pod kątem neurologicznym (odruchy) to czego nie jesteś w stanie ocenić sama. Nie tylko ból jest przesłanką za operacją. To decyzja Twoja i tylko Twoja w porozumieniu z neurochirurgiem.
Pozdrawiam serdecznie Zosia
gość
08-11-2008, 22:04:00

DZiękuję ci Zosiu za podpowiedź
Dziś zauważyłam iż od kilku dni znowu boli mnie glowa-to samo było na początku tego ataku.Boli mnie kark,zaczyna szyja szytwnieć-widzę też sama, że to nieprzelewki- ból
wraca
Pójdę w poniedzialek dla potwierdzenia operacji-hmm skąd te 100zl wykombinować?Cóż raczej wykombinuję i pojdę.
Ludzie mnie ostatnio spotykają i wprost krzyczą bym się przestała odchudzać a nie robiłam tego=są plusy i minusy co gorsz ból wraca.
O ile pożyczę to odezwę się w poniediałek do was wieczorem co mi powiedziaTrzymajcie sie kochani-Irena
Początkująca
08-11-2008, 22:14:00

Ireno mnie też po 2 dniach intensywnych wymiotów(czyli pochlenia głowy) przestało wszystko boleć i drętwiec. Za to miałam dalej te zawroty głowy. Gdyby nie to to byłoby prawie idealnie. Hmm Prawie.
Pozdrawiam
Początkujący
09-11-2008, 20:32:00

Moi mili!

Zadam ponownie pytanie - kto z Was może mi coś przekazać z własnego doświadczenie o neurochirurgii odc. szyjnego z Olsztyna ?

Czuję się kiepsko, szczególnie dokucza mi w życiu codziennym prawa ręka, a jestem praworęczna... Już powoli mam dość.
Nie wspominam o innych dolegliwościach - bo wszyscy jesteście tu cierpiący i z bólem...więc nie będę przynudzała.
ww
gość
09-11-2008, 21:03:00

wiesz poczytaj na samym początku-tam ktoś pisał o naszym rejonie i chwalił lekarza.Ja ci powiem, że mam do Olsztyna 50km,ale słyszałam że w Elblągu chwalą neurochirurgów,bardziej jak z Olsztyna
Szczerze wam powiem iż sama się dziwię że przy skłonie szyi do przodu ból mi maleje-może te kręgi poprzez to że nie naciskają na siebie-he he sama nie wiem.Szyja się wydłuża-nic tam ważne że mniej boli.Pozdrawiam IRENA
gość
10-11-2008, 08:16:00

Witam. Wczoraj odebrałem MR kręgosłupa szyjnego. Za tydzień idę do lekarza. Nie mam żadnych objawów neurologicznych ale często odczuwam lekkie usztywnienie mięśni szyji. Czasem zdarza sie mocniejszy postrzał na kilka dni ( tak 2 razy w roku ). Czy możecie mi powiedzieć co wynika z tego rezonansu??
MR kręgosłupa szyjnego.
Badanie wykonano w sekwencjach T2-frFSE, T1-FSE, STIR w płaszczyźnie strzałkowej, T2-frFSE w płaszczyźnie poprzecznej, warstwą grubości 3 mm, bez dożylnego podania środka kontrastowego.

Zmniejszenie fizjologicznej lordozy kręgosłupa szyjnego z niewielkim kyfotycznym wygięciem na poziomie C3-C5.
Cechy niewielkich zmian zwyrodnieniowych pod postacią osteofitozy brzeżnej krawędzi trzonów kręgów oraz osteofitozy w stawach unkowertebralnych.
Niewielkie zmiany zwyrodnieniowe stawów międzykręgowych od poziomu C4-C7.
Na poziomie C5/C6 tylno-boczny osteofit powoduje ograniczenie rezerwy przestrzennej prawego kanału korzeniowego z możliwym czynnościowym uciskiem korzeni nerwowych.
Niewielkie, półokrężne, tylne uwypuklenie pierścienia włóknistego.
Na poziomie C6/C7 półokrężne, tylne uwypuklenie pierścienia włóknistego z towarzyszącą niewielką osteofitozą powoduje ograniczenie rezerwy przestrzennej kanałów korzeniowych obustronnie, z niewielką przewagą po stronie prawej, z możliwym czynnościowym uciskiem korzeni nerwowych obustronnie.
Rezerwa przestrzenna kanału kręgowego jest zachowana.
Sygnał w zakresie rdzenia kręgowego jest prawidłowy.
Innych odchyleń od normy nie stwierdzam.
Z góry dzięki i Pozdrawiam Konrad
Początkujący
10-11-2008, 20:04:00

Konrad - przykro, ale na moją pomoc nie możesz liczyć. Jestem bez doświadczenia w teorii choroby. Mam spore doświadczenie jako osoba "cierpiąca" -lecz nie mam odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, by komuś innemu doradzać. Sama pytam o to i tamto - jestem nowiutką forumowiczką.
No właśnie...zarejestrowałam się do Pana prof. Harata na 9 kwietnia 2009 r....To był najwcześniejszy wolny termin.
A ja do tego czasu chyba całkowicie stracę władzę w prawej ręce .
Zamierzam się kontaktować w celach konsultacyjnych z Panem dr T.Niedźwieckim z Olsztyna. Chyba Pirania coś pisała na temat tego doktora...z tego co czytałam - dość pochlebnie się wyrażała o jego operacjach.
Sama nie wiem kogo i gdzie szukać.
Ale czasy nastały - szukaj sobie gdzie chcesz i kogo chcesz..wolna amerykanka. Jeszcze szpitale nam się sprywatyzują - to dopiero będzie ciekawie.
ww
gość
12-11-2008, 07:47:00

Irenko! Pisałaś,że w poniedziałek idziesz do lekarza na potwierdzenie "zabiegu"...
Byłaś? Jak się czujesz?
Dakarda
gość
12-11-2008, 14:47:00

Dakarto,
moge sie z Tobą podzielić doświadczeniami na temat Bydgoszczy. Byłam tam operowana.
Podaj priv, to napiszę.
Pzdr.
Emila

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: