Witam. Wczoraj odebrałem MR
kręgosłupa szyjnego. Za tydzień idę do lekarza. Nie mam żadnych objawów neurologicznych ale często odczuwam lekkie usztywnienie mięśni szyji. Czasem zdarza sie mocniejszy postrzał na kilka dni ( tak 2 razy w roku ). Czy możecie mi powiedzieć co wynika z tego rezonansu??
MR kręgosłupa szyjnego.
Badanie wykonano w sekwencjach T2-frFSE, T1-FSE, STIR w płaszczyźnie strzałkowej, T2-frFSE w płaszczyźnie poprzecznej, warstwą grubości 3 mm, bez dożylnego podania środka kontrastowego.
Zmniejszenie fizjologicznej
lordozy kręgosłupa szyjnego z niewielkim kyfotycznym wygięciem na poziomie C3-C5.
Cechy niewielkich zmian zwyrodnieniowych pod postacią osteofitozy brzeżnej krawędzi trzonów kręgów oraz osteofitozy w stawach unkowertebralnych.
Niewielkie zmiany zwyrodnieniowe stawów międzykręgowych od poziomu C4-C7.
Na poziomie C5/C6 tylno-boczny osteofit powoduje ograniczenie rezerwy przestrzennej prawego kanału korzeniowego z możliwym czynnościowym uciskiem korzeni nerwowych.
Niewielkie, półokrężne, tylne uwypuklenie pierścienia włóknistego.
Na poziomie C6/C7 półokrężne, tylne uwypuklenie pierścienia włóknistego z towarzyszącą niewielką osteofitozą powoduje ograniczenie rezerwy przestrzennej kanałów korzeniowych obustronnie, z niewielką przewagą po stronie prawej, z możliwym czynnościowym uciskiem korzeni nerwowych obustronnie.
Rezerwa przestrzenna kanału kręgowego jest zachowana.
Sygnał w zakresie rdzenia kręgowego jest prawidłowy.
Innych odchyleń od normy nie stwierdzam.
Z góry dzięki i Pozdrawiam Konrad