Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
23-05-2010, 11:34:32

Dziękuję Irenko za szybką odpowiedź. Fatalnie, że tak długo trzeba dochodzić do jakiejkolwiek sprawności. No cóż... nigdy nie byłam w szpitalu jako pacjentka (no może oprócz "porodówki" ), więc jestem zielona w całym szpitalnym temacie.

Czy mogę jeszcze prosić o informacje odnośnie badań jakie się przeprowadza przed operacją? (Mam się zgłosić na takowe wcześniej do szpitala i nie mam pojęcia o co chodzi).

Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi i życzę wszystkim zdrówka.

Ewa
gość
24-05-2010, 10:01:33

Ewo, przepraszam że dopiero teraz odpisuję. Niebardzo wiem jakie badania będą robili Tobie, ja przed miałam tylko ekg, rtg i krew. Nic się nie martw, wszystko będzie dobrze.

irena
gość
24-05-2010, 12:46:15

Witam, ponad 2 miesiace temu mialam wypadek samochodowy w ktorym doznalam skrecenia kregoslupa szyjnego, potluczen calego tulowia. Nosilam kolnierz niecale 1,5 miesiaca, i zaczelam rehabilitacje(pole magnetyczne, potem laser, ultradzwieki, jonizacja z lekiem przeciwbolowym) ok 2 tygodnie po wypadku i skonczylam ja tydzien temu. Caly czas mialam bole szyji, glowy ,barkow, prawej lopatki i calych plecow, po rehabilitacji zmniejszyl sie troche bol plecow i glowy. Nie mam rehabilitacj od kilku dni i zaczely sie okropne bole glowy (od potylicy az po oczy,czolo), plecow(barki, lopatki), dretwienia i bole rak-glownie prawej, a takze dretwienia i bole twarzy- w okolicy policzkow (wyczytalam ze tam przebiegaja nerwy)i teraz doszly jeszcze czasem dretwienia nog, uczucie oslabionych miesni(jakby mnie jakies przeziebienie lapalo) ale sile w miesniach mam (to wszytsko nie jest na raz, przychodzilo stopniowo i nie mam dretwienia wszytskiego naraz, np teraz jak pisze to mam dretwienia lewej reki,lewego policzka i lewej nogi, i bol prawej reki i bol glowy;p). Poszlam do neurologa a ten skierowal mnie na rezonans, teraz czekam na wyniki. Prosze podpowiedzcie co to moze byc, wypadek mialam 14.03 wiec juz ponad 2 miesiace temu, co tam moglo przy tym skreceniu (mega szybka diagnoza lekarza na pogotowiu na podstawie RTG-wiadomo) zrobic, moze jakis ucisk na nerw? jak to potem leczyc? rehabilitacja jaka mialam to tylko dzialanie przeciwbolowo, rozluzniajaco, to nie leczy. Prosze o odpowiedz, moze ktos mial podobny przypadek
gość
24-05-2010, 12:53:29

Drogi Gościu, czy Ty całą swoją rehabilitację oparłaś na samej diagnozie z rtg? Nikt nie proponował Ci zrobienia rezonansu? Moim zdaniem powinnaś bo właściwie to to badanie daje jakiś konkretny obraz.

irena
gość
24-05-2010, 13:04:44

Przepraszam nie podpisalam sie, Monika:) rezonans mialam robiony wczoraj i za tydzien mam wyniki.. ale nie moge nerwowo wytrzymac, znajac wasze doswiadczenie, mozecie powiedziec co tam moglo sie zrobic ze sa takie objawy? Lekarz powiedzial skrecenie, to sobie mysle skrecenie, pochodze w kolnierzu, na rehabilitacje i ok, a tu zonk, wszytsko sie nasililo, i doszlo mi teraz takie chrupanie przy skrecie glowa w prawo, co to moze byc? od czego moga byc te dretwienia i bole i jak to leczyc? o ile sie da:/ Monika
gość
24-05-2010, 14:07:47

Moniko, spokojnie, bez nerwów, wytrzymaj trochę, lekarze odczytają i będą wiedzieli na pewno, a my teraz możemy tylko spekulować i straszyć Ciebie. Nie możesz brać dosłownie tego co powiem ale czy nikt u Ciebie nie podejrzewał wypadnięcia dysku?

irena
gość
24-05-2010, 14:15:48

nie.. hmm.. jakby to bylo wypadniecie dysku to chyba bol bylby niedo wytrzymania i ruchomosc nie za bardzo?;> wstepne ustalenie jest ze to ucisk na nerw
gość
24-05-2010, 14:37:24

Miejmy nadzieję że to nie wypadnięty dysk ale co w takim razie uciska na nerw, czy tam nie ma jakiejś przepukliny międzykręgowej? Tak jak już powiedziałam, najlepiej poczekać na wynik bo może nie jest tak źle a my już dorabiamy sensacje. Co się tyczy zaś "ruchomości" to moja była ograniczona okropnym bólem, a miałam, jak to brzmiało z opisu "masywną przepuklinę. Powiedz, bierzesz jakieś leki (p/bólowe, p/zapalne, rozluźniające itp)?

irena
gość
24-05-2010, 15:49:56

Witam miło !!!

Ewo ja byłam rano w szpitalu ,zrobili mi krew,ekg i rtg i po poludmiu jechałam na blok operacyjny...zapewne bedzie wszystko dobrze.

Pozdrawiam Marysia
gość
24-05-2010, 16:16:31

Witajcie Szyjki, ja już nerwowo czekam na kontrolną wizytę po operacji -idę w środę. Już zrobiłam rtg/wg zalecenia operatora/ ale u mnie się czeka dwa tygodnie na opis, więc w środę wypożyczę kliszę i do doktora. niby czuję się dobrze ale jakoś dziwnie. Jak troszkę się zmęczę to boli mnie na tym robionym poziomie jakby moje śrubki nie trzymały i głowa miała ochotę spaść.

Barki dalej bolą ale to już ponoć nigdy nie minie. Chcę złożyć papier na leczenie sanatoryjne poszpitalne ale mój ogólny chce pozwolenie od neurochirurga.
Jestem dalej bardzo grzeczna, nic nie szaleję i chyba się do tego powoli przyzwyczajam. Rodzina też przywykła i bez gadania sama się bierze za porządki. A jak pilnują!!!

Najgorsze,że nie mogę patrzeć po pólkach- główka się nie rusza! I trzeba patrzeć z daleka.
Pytanie o prowadzenie autka: znam szaloną, która śmigała po tygodniu a teraz pokutuje. Ja niestety podróżuję tylko w pozycji półleżącej więc prowadzenie odpada.A i głowa bardzo mało obrotna a oczka mi zbyt szybko nie biegają po lusterkach.
Jeśli chodzi o badania to tu w Gdańsku idzie się do szpitala o 13-tej, biorą krew i jak zasłuży ktoś to zrobią EKG. Ja nie miałam EKG ani RTG płuc- zdrowa baba i już!!
Gdzie się podziały szyjki-weteranki? Tylko Irena jeszcze ratuje honor. Bożenkę trochę podlała powódź, Janusz pewno śledzi po cichutku.
Dodrze,że dołączają nowi połamańcy choć świadczy to o upadku kręgosłupa naszego społeczeństwa, Chyba za mało mamy ruchu, a tylko wozimy nasze tyłki autkami albo siedzimy za biurkiem.
Ech, trzeba chyba iść się przewietrzyć na plażę, choć pogoda obrzydliwa.
Pozdrawiam Vika

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: