Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
18-09-2008, 11:16:00

Jest dwa posty wcześniej. ekoz2@wp.pl
Paweł
gość
18-09-2008, 11:40:00

o ja głupia nie myśląca!!!!! Chyba mnie zacmiło.
Początkujący
18-09-2008, 13:12:00

Ola07 daj głos, mam parę pytań. Chyba szybkich, dzwoniłem właśnie do Konstancina i otworzyli ten nowy oddział. Pani ma dzwonić do mnie w poniedziałek i chyba dostanę zaproszenie. Moje pytania: ile taki kołnierz kosztuje? i jak długo się czeka?Piszesz dwa jak jeden będzie mokry itp. Nie można pod prysznic zdjąć na chwilkę? Niestety wszędzie szukam oszczędności. Mam jeszcze dużo pytań, ale wyleciały mi teraz przez ten telefon do Konstancina, a w związku z tym jest związanych dużo prozaicznych spraw domowych (dzieci, studenci ) i zawodowych itd. Będę pisał jak mi się przypomni.
Paweł
gość
18-09-2008, 17:41:00

Freyd, na kołnierz czekasz pół godziny. Kosztuje 50 zł ( dane z tamtego roku ). Spytaj lekarza, czy to nie będzie za duże ryzyko, mi lekarz odradził. Aby nie odparzał i nie obcierał brody owijaj go bandażem, nie podkładaj waty ( podpowiedziane przez rehabilitanta, sprawdzone na sobie ). W razie pytań, pisz, co mogę podpowiedziec z własnego doświadczenia, napiszę. Czyli masz szansę dostac się w przyszłym tygodniu? Teraz jest V po remoncie, w tamtym roku to była tragedia ! Ale najważniejsze, że operacje się udają, ludzi po wypadkach stawiają na nogi. Które poziomy będziesz miał operowane?
Początkujący
18-09-2008, 18:22:00

Pytasz, które poziomy mam do operowania, nie wiem. Może przytoczę RM to będzie się można zoriętować: Badanie uwidoczniło cechy przewlekłej dyskopatii na poziomach C3/C4, C4/C5, C5/C6 i C6/C7. Zaawansowane zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach trzonów kręgów i w stawach m-kręgowych w odcinku C3-C7. Osteofitom towarzyszą przepukliny krążków m-kręgowych. Opisane zmiany powodują: -na poziomie C2/C3 zwężenie lewego otworu m-kręgowego z uciskiem korzenia nerwowego w jego obrębie, -C3/C4 ucisk worka, likwidację okołordzeniowej rezerwy płynowej, brzeżny ucisk rdzenia kregowego i zwężenie obu otworów m-kręgowych, w większym stopniu lewego, i ucisk korzeni, - C4/C5 ucisk worka nieco mniejszy niż na C3/C4, zwężenie lewego otworu m-kręgowego z krytycznym uciskiem korzenia w jego obrębie, na C5/C6 i C6/C7 ucisk rdzenia kręgowego i obu korzeni w otworach m-kręgowych. Wymiar strzałkowy światła kręgowego w linii środkowej wynosi tu ok. 6,5 mm. Podejrzenie mielopatii szyjnej. To tyle. Dr Baranowski sprostował, że nie podejrzenie mielopatii tylko mielopatia. Teraz proszę o komentarze. Bo naprawdę domyślam się, że jest nie cacy, ale ze zrozumieniem tego to trochę kłopot. Myślę, że najlepiej by było wymienić cały od góry do dołu za jednym zamachem.Ola07 czy może uprawiasz jakiś sport, ćwiczenia pod kątem wzmocnienia kręgosłupa. To narazie tyle. Piszcie szybko i dużo Paweł
Paweł
gość
19-09-2008, 04:43:00

Witam wszystkich.Czytając zorientowałam ze sa ludzie z Warszawy mam pytanie czy ktoś korzystał z Masażu Chińskiego J.Grudniewskich Z Warszawy ul Samolotowa,jeśli tak to bardzo proszę o odpowiedz oni oferują masaż zamiast operacji
Pozdrawiam wszystkich
Franka
Początkujący
19-09-2008, 09:39:00

"Oni oferują masaż zamiast operacji" Niestety jeżeli jest wskazanie na operację to żadne masaże nie pomogą. No własnie dostałem telefon z Konstancina, pisząc tą wiadomość, Mam się zgłosić w niedzielę 9-10 ta w izbie przyjęc. Operacja w poniedziałek.
Pozdrawiam Wszystkich. Może do poniedziałku jeszcze coś napiszę. Paweł
Paweł
gość
19-09-2008, 10:09:00

Paweł, wysłałam wiadomośc na priva.
Ola07
gość
19-09-2008, 11:47:00

kontaktowałam sie z nimi i powiedzielize sa w stanie pomóc mimo wskazań do operacji stosują specjalną diete i masaże
nikt z Was nie korzystał z ich usług ?Cały czas mówie o j.Grudniewskim z Warszawy
Franka
gość
19-09-2008, 11:54:00

Witam Was. U mnie potwierdza się konieczność operacji. Przyjąłem do wiadomości i zacząłem drążyć temat. Pytam pierwszego chętnego do przeprowadzenia zabiegu – implant jaki. Odpowiedź : stały. A ruchomy? Nie, nie, - stały. Kilka dni później inny neurochirurg poinformował mnie, że: jeśli stały to kolejny poziom (który też jest nieco uszkodzony) na 90% za jakiś czas do zabiegu. Dlatego trzeba zrobić dodatkowe zdjęcia i sprawdzić, czy jest jeszcze ruchomość w tym najbardziej zdartym, a jeśli jest to wtedy dysk ruchomy, który daje szansę, ze kolejne poziomy nie zostaną uszkodzone. W czym rzecz? W cenie. Ruchomy jest droższy 5-6 razy od stałego. Wykonam kolejne zdjęcia i będzie widać, czy mogę mieć ruchomy. Czy kierowano Was na zdjęcia ruchomości, aby stwierdzić czy nadajecie się do dysku ruchomego? Jeśli nie, to dlaczego. Pierwszy medyk w ogóle mi o tym nie powiedział. Dziwne czy celowe? Z tym ruchomym ludzie wracają do normalnego życia po kilku dniach (standardowe przypadki). Podobno zapominają o sprawie, więc niewielu ich znajdziemy na takim forum. Sport – opinia jak najbardziej, „szyją pan nie podnosi ciężarów” – oczywiście w granicach rozsądku. Będę mądrzejszy po zabiegu i nie zapomnę o forum i mam nadzieję, że nie z powodu dolegliwości.
Oto suche fakty. Wnioski wyciągnijcie sami. I jeszcze to, że jakiś czas temu procedury naprawy kręgosłupa były bardzo niedocenione przez NFI a teraz są przeszacowane i dla dysków ruchomych (klasyfikacja wg poziomu wady i wieku (sprawności) i dysków stałych.
I na koniec jak to możliwe: prosto chodzę, uprawiałem przez wiele lat sport, mięsnie mam rozwinięte nieco lepiej od osoby „bezruchowej”. Wg lekarza to nie sport, ale kilkanaście lat pracy biurowej… Szok

Sławek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: