Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
19-06-2023, 03:48:32

Moją bratową" biedronka "zwolniła na świadczeniu rehabilitacyjnym wywiad w zakładzie pracy etc , kasy ciągłość miała, po świadczeniu renta bo wiek jej pozwalał już na takie podejście do sprawy 56 lat operacja itp wiec spokojnie dowiecie się w zus infolinia co z tym fantem zrobić
Początkująca
20-06-2023, 07:37:56

Witam.Dziś mija 3 tygodnie od zabiegu. Martwi mnie ze nadal bolą, drętwieją mi ręce. Na chwilę obecną poprawa jest jedynie że ustąpiły bóle i zawroty glowy-zdarzaja się ale rzadziej i mniej dokuczliwe. Natomiast barki, ręce jak bolały tak bolą dalej. Długo czekaliście na poprawę?czytałam że niektórzy już po operacji czuli się dużo lepiej. Też tak miałam dopóki nie wróciłam do domu i nie skończyły się koktajlez różnych leków przeciwbólowych w kroplówkach 🫣
Forumowiczka
20-06-2023, 07:47:18

Tola1982 20-06-2023, 11:37:56

Witam.Dziś mija 3 tygodnie od zabiegu. Martwi mnie ze nadal bolą, drętwieją mi ręce. Na chwilę obecną poprawa jest jedynie że ustąpiły bóle i zawroty glowy-zdarzaja się ale rzadziej i mniej dokuczliwe. Natomiast barki, ręce jak bolały tak bolą dalej. Długo czekaliście na poprawę?czytałam że niektórzy już po operacji czuli się dużo lepiej. Też tak miałam dopóki nie wróciłam do domu i nie skończyły się koktajlez różnych leków przeciwbólowych w kroplówkach 🫣

Wychodząc ze szpitala , tez było lepiej w domu wiadomo obowiązki, mniej leżenia etc daj sobie czas, ten czas pracuje dla nas oszczędzaj się ja mam trzeci miesiąc po, nie jest idealnie bo niektóre miejsca jak bolały bolą jednak myślę pozytywnie .
Początkująca
20-06-2023, 08:05:05

Ja jutro mam 3 miesiące po zabiegu. Jak dla mnie duża poprawa od początku . Jak wcześniej wspominałam przez 6 tygodniu po zabiegu nosiłam kołnierz sztywny .Szybko załatwiłam sobie fizykoterapełte i chodzę raz w tygodniu . Bardzo rzadko biorę leki przeciwbólowe . Zawsze byłam aktywna i wiem że ruch pomaga wrócić do codzienności . Już byłam na skałkach w górach by pobudzić pracę mięśni i to dla mnie naturalna rehabilitacja . Nic na siłę .Ale jak mówi rehabilitant co najgorsze to ludzie wychodzą od niego i jadą do domu i leżą ,zamiast iść na spacer ,na rower .Wszystko można tylko trzeba siebie znać .
Mało kiedy jeżdżę autem ,wolę przejść się dwa razy po zakupy tylko żeby się poruszać . Ból będzie mamy za sobą poważną operację . Jednak jeśli jest mocny i drętwieją ręce może warto jest skontaktować się z lekarzem . Ja po 4 tyg miałam 1 kontrolę .
gość
20-06-2023, 08:42:30

Ja ma kontrolę na koniec lipca. Staram się robic coraz więcej w domu, wychodzę na spacery. Wiadomo że wszystko w granicach rozsądku. Z resztą jak więcej coś porobię albo za długi spacer/ jak np ostatnio sie rozpędziłam i 6 km przeszłam/ to zaraz odczuwam ze przesadziłam. Od razu bóle głowy, karku pleców soe nasilają. Miałam nadzieję jednak, ze jeśli nie zwlekałam z operacja to szybciej wszystkie dolegliwości miną... no cóż.. nie pozostaje nic innego jak czekać. Zdrówka Wam życzę 👍
Forumowiczka
20-06-2023, 08:42:53

Ja jestem po kontroli nie mogę jeździć rowerem jeszcze, jednak dziennie na kijki po 5-7 km tak juz od 5 lat i dalej to robe jestem zadowolona jednak reka mi dretwieje dostaję mocne leki i daję radę, będzie lepiej z czasem .
Początkująca
20-06-2023, 09:52:04

Nie ma co na siłę by sobie nie zaszkodzić ale ruszać się trzeba . Mnie ciągnie na wyjazd pod namiot 😉 Jutro mam kontrolę . Mam nowe skierowanie do neurologa . Na ostatniej kontroli lekarka stwierdziła że czas na poważnie zająć się odcinkiem lędźwiowym .
gość
21-06-2023, 02:53:22

Halina1967 20-06-2023, 12:42:53

Ja jestem po kontroli nie mogę jeździć rowerem jeszcze, jednak dziennie na kijki po 5-7 km tak juz od 5 lat i dalej to robe jestem zadowolona jednak reka mi dretwieje dostaję mocne leki i daję radę, będzie lepiej z czasem .

Witaj . Po jakim czasie od operacji poszlas na kijki i jaki dystans?? Pozdrawiam M.
gość
22-06-2023, 09:30:49

Witam, jestem 13 miesięcy po. Drętwienia palców u rąk , różne bóle, łącznie z barkiem , do jednej łopatki utrzymywały się bardzo długo (do 10mc). Teraz drętwienia są sporadycznie, ból właściwie ustąpił, ale nie zapeszam, widzę, że dużo zależy od pogody. Ciepło na pewno sprzyja. Kontrolny rezonans idealny, pozostałe poziomy bez zmian sprzed operacji. Potrzeba czasu, ktoś tu napisał, że rok. I ja się z tym zgadzam. Pozdrawiam i życzę cierpliwości i wytrwałości w dochodzeniu do zdrowia. Hania
Początkująca
22-06-2023, 10:35:07

Ja jestem po wczorajszej kontroli u neurologa i jestem załamana . Chciałam wrócić do pracy a lekarz powiedział że na razie nie ma takich możliwości . Chyba zmuszona jestem iść na zasiłek rehabilitacyjny . Może ktoś wie ile wynosi taki zasiłek . Dziś zapisałam się na rezonans ,termin 26 sierpnia . Jeszcze nie mam terminu na oddziale rehabilitacyjnym . Przerąbane człowiek chce wrócić do pracy a prawo takie że zmusza go do ciągnięcia L4.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: