Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
15-06-2023, 04:26:08

Ostatnio boję się jak to jest z powrotem do pracy . Pracuję w biedronce . Często jak się ma 182 dni L4 zwolnienie leci z automatu . Ja mam te 182 dni jakoś we wrześniu . Chciała bym wrócić do pracy w sierpniu i w razie rehabilitacji nieć jeszcze te 3 tygodnie . Tylko co jeśli lekarz da mi zdolność a lekarz z medycyny mi nie da . Co wtedy , czy dostanę wypowiedzenie czy idę dalej na L4 . Może ktoś miał taką sytuację . Bardzo się boję co dalej jak to rozwiązać .
Alina74
gość
15-06-2023, 09:03:11

Alina74 15-06-2023, 08:26:08

Ostatnio boję się jak to jest z powrotem do pracy . Pracuję w biedronce . Często jak się ma 182 dni L4 zwolnienie leci z automatu . Ja mam te 182 dni jakoś we wrześniu . Chciała bym wrócić do pracy w sierpniu i w razie rehabilitacji nieć jeszcze te 3 tygodnie . Tylko co jeśli lekarz da mi zdolność a lekarz z medycyny mi nie da . Co wtedy , czy dostanę wypowiedzenie czy idę dalej na L4 . Może ktoś miał taką sytuację . Bardzo się boję co dalej jak to rozwiązać .

Dokładnie mam te same obawy. W sierpniu kończy mi się 182 dni. Od wizyty u lekarza do powrotu zostają mi 2 tygodnie. I co jeśli lekarz da mi zdolność do pracy a lekarz medycyny pracy nie? Były 2 takie przypadki u nas że mieli pracownicy wrócić a lekarz na badaniach nie wyraził zgody. Jedna osoba soe zwolniła a druga jest na świadczeniu rehabilitacyjnym. Tyle że zanim dostanie
decyzje zostaje się bez kasy?
gość
16-06-2023, 01:26:51

gość 15-06-2023, 13:03:11

Alina74 15-06-2023, 08:26:08

Dokładnie mam te same obawy. W sierpniu kończy mi się 182 dni. Od wizyty u lekarza do powrotu zostają mi 2 tygodnie. I co jeśli lekarz da mi zdolność do pracy a lekarz medycyny pracy nie? Były 2 takie przypadki u nas że mieli pracownicy wrócić a lekarz na badaniach nie wyraził zgody. Jedna osoba soe zwolniła a druga jest na świadczeniu rehabilitacyjnym. Tyle że zanim dostanie
decyzje zostaje się bez kasy?
Nie ma na co czekać tylko już skladac papiery o świadczenie rehabilitacyjne. Ja staram się o rente . Papiery składałam w marcu . Jest już czerwiec i póki co cisza. Ta cała papierologia strasznie długo trwa.
Początkująca
16-06-2023, 02:33:46

Jak to jest . Jeśli bym chciała iść do pracy i lekarz da mi zdolność . Mimo tego lekarz z medycyny nie podbije mi zdolności w danym miejscu pracy , czy wtedy mogę składać o zasiłek rehabilitacyjny ? Czy już nie bo przerwane wcześniejsze L4 . Na czym polega ten zasiłek rehabilitacyjny ? Co jak w trakcie L4 dostanę wypowiedzenie?
Alina74
gość
16-06-2023, 02:46:25

Alina74 16-06-2023, 06:33:46

Jak to jest . Jeśli bym chciała iść do pracy i lekarz da mi zdolność . Mimo tego lekarz z medycyny nie podbije mi zdolności w danym miejscu pracy , czy wtedy mogę składać o zasiłek rehabilitacyjny ? Czy już nie bo przerwane wcześniejsze L4 . Na czym polega ten zasiłek rehabilitacyjny ? Co jak w trakcie L4 dostanę wypowiedzenie?

Na L4 nie można nikogo zwolnić. Chyba ,że umowa o pracę jest na czas określony to po skończonym L4 pracodawca może rozwiązać z Tobą umowę. Najlepiej już złożyć wniosek o świadczenie rehabilitacyjne bo to wszystko trwa i wtedy będzie ciągłość z L4. Powinnaś zadzwonić na infolinię zusu i tam wszystko Powiedzą co ,kiedy i jak. Chodzi o to żeby nie zostać bez kasy.
Początkująca
16-06-2023, 03:20:38

Ale wypowiedzenie umowy mogą dać . Nie wiem jak to jest ale u nas leci to z automatu po 182 dniach . Może wiesz ile wynosi świadczenie rehabilitacyjne ?
Alina74
gość
16-06-2023, 05:54:38

Alina74 16-06-2023, 07:20:38

Ale wypowiedzenie umowy mogą dać . Nie wiem jak to jest ale u nas leci to z automatu po 182 dniach . Może wiesz ile wynosi świadczenie rehabilitacyjne ?

Z tego co wiem może być ok 6miesiecy może wiecej ile pieniedzy to nie wiem to pewnie jest uzależnione od zarobków. Tak jak pisałam wcześniej najlepiej zadzwonić do zusu na infolinię. Ja dzięki informacja z zus załatwiłam rente. Dlugo to trwa ale warto. Więc myślę żeby zachować ciągłość to należy złożyć papiery o świadczenie rehabilitacyjne.
gość
16-06-2023, 07:02:45

A do świadczenia rehabilitacyjnego musi być opinia mojego lekarza? Bo jak tak patrzyłam po tych papierach to nawet z pracy jakiś wywiad jest. Też tak miałyście? Do naszego zusu na infolinię na razie nie udało mi się dodzwonić ....
gość
16-06-2023, 09:23:03

gość 16-06-2023, 11:02:45

A do świadczenia rehabilitacyjnego musi być opinia mojego lekarza? Bo jak tak patrzyłam po tych papierach to nawet z pracy jakiś wywiad jest. Też tak miałyście? Do naszego zusu na infolinię na razie nie udało mi się dodzwonić ....

Pewnie tak. Jak już pisałam jest tych papierów dość sporo. Warto być cierpliwym i dzwonić do zusu. M.
Forumowiczka
19-06-2023, 03:45:06

gość 16-06-2023, 11:02:45

Zus - infolinia ma jeden nr 22 560 16 00
dzwoniłam w innej sprawie, ale to tam wszystko się dowiesz jednak mi to zajęło 45min więc wytrwałości ale warto bardzo przyjaźni .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: