Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
22-03-2023, 20:43:19

Mojra44 2023-03-21 23:24:55
Ivonne75 2023-03-21 22:03:26
Witam wszystkich serdecznie 🤗
Długo mnie tu nie było...
Operację miałam w 2019, implant c5-c6.
Od ponad 3 lat bóle karku, rwa barkowa nieustająca, podejrzenie stanu zapalnego na scyntygrafii, osteofity modelujące worek oponowy /po tomografii/ i rezonans w miarę ok, bez stenozy, jedynie lekko skośnie implant siedzi.
Chodzi mi głównie o odpowiedź, czy komuś z Was usuwali osteofity czy próbowaliście ogarnąć to tylko rehabilitacjami?
Mnie usuwali osteofity przy wkładaniu implantów
Początkująca
22-03-2023, 20:43:35

Od ponad 3 lat bóle karku, rwa barkowa nieustająca, podejrzenie stanu zapalnego na scyntygrafii, osteofity modelujące worek oponowy /po tomografii/ i rezonans w miarę ok, bez stenozy, jedynie lekko skośnie implant siedzi.
Chodzi mi głównie o odpowiedź, czy komuś z Was usuwali osteofity czy próbowaliście ogarnąć to tylko rehabilitacjami?
Początkująca
22-03-2023, 20:47:31

Dziękuję
Ivonne75 2023-03-22 21:43:35
Początkująca
22-03-2023, 21:11:07

Tak, ogólnie wszystko było ok, powoli do siebie dochodziłam, po roku wróciłam do pracy. Badania nie pokazywały niczego złego, stenozy nie ma, nie tracę czucia rąk jak przed operacją, ale ciągle niepokoiło mnie takie uczucie ciągnięcia po lewej stronie i ból. I potem to już każdy wynik mówił coś innego. Scyntygrafia- podejrzenie stanu zapalnego lub obluzowanie implantu. Tomografia- osteofity drażniące worek oponowy. Rezonans- podejrzenie przemieszczenia implantu. Potem, że ułożony skośnobocznie. Mam skierowanie na operację, ale porobiłam jeszcze te wszystkie badania, bo jest dylemat, czy z dostępu przedniego czy tylnego lepiej ją wykonać. Z tylnego byłoby tylko usunięcie osteofitu, bo chyba stąd ten ból. I potem się zobaczy, czy to wystarczyło, żeby nie usuwać implantu. Ból jest ciągle, leki nie zawsze go uśmierzają. Pracuję przy komputerze 7 godzin i często do tego dołącza prawostronna rwa barkowa. Nie jest to przyjemne. Czasem zakładam kołnierz chociaż na godzinkę i wtedy czuję ulgę. Podczas jazdy autem też boli. Pomaga leżenie na płasko. Łokcie i dłonie też strasznie bolą, noszenie zakupów czy torebki do pracy to katastrofa a odkręcenie butelki z wodą graniczy z cudem. U mnie jest o tyle trudniejsza diagnoza, że leczę się od lat sterydami ze względu na chorobę tkanki łącznej i teraz powoli mi je odstawiają. Może ta sytuacja powoduje część bólu...
Niektórzy odradzają operacje twierdząc, że porządna rehabilitacja pomoże. Jestem zupełnie zdezorientowana.
Czekam jeszcze na ostatnią konsultację neurochirurgiczną i czas podjąć decyzję.
Halina1967 2023-03-22 07:38:38
Serio, to wszystko po operacji ? wyszło coś nie tak ? przybliż temat
Początkująca
22-03-2023, 22:30:31

To ja gość zalogowany już . Jak dobrze czytać że po zabiegach wracacie do sił 🌺 Mojra jeszcze raz dziękuje za nazwiska neurochirurgów Do profesora Radka termin w sierpniu 😔a chyba czasu nie mamy . Nie mam pojęcia jak moglibyśmy do niego dotrzeć wcześniej .
Byliśmy w ostatnich 2 tygodniach na 3 konsultacjach ,operacja przeprowadzona była zle ( wynika ze lekarz w ogóle mie usunął przepukliny 😔
Zanik rdzenia jest duży ucisk głęboki, 6mm szerokości kanału , stenoza krytyczna Mąż ma trudności z mówieniem nie wiemy czemu, podejrzewają przesunięcie implantu w stronę gardła …..
To będzie 3 operacja Czy macie doświadczenie lub znacie osoby które miały 3 lub więcej operacji ? Czy to bardzo duże ryzyko ? Tego boimy się najbardziej .
Mamy wizyty u neurochirurgów w Piekarach Jastrzebiu Zdroju, Warszawie …..Szukamy .
Chcialabym podzielić się z Wami dwoma myślami :
1. Operator jego sprawność i myślenie są najważniejsze. My doświadczyliśmy niekompetencji . Był to polecony lekarz , ale nie fachowiec w tej dziedzinie . Wiec warto trafiać szukac tych dobrych specjalistów .
2. Mamy przyjaciela lekarza który po rozmowie z neurochirurgiem podzielił się iż implanty tzw plastikowe ze sztucznych tworzyw nie sprawdzają się , efekty są dużo mniejsze przepukliny wracają , implanty się przesuwają Ostatnie lata obserwacji lekarzy bardzo to pokazały . Przede wszystkim okostnienie jest znacznie słabsze . Wracają do tytanowych starych . Wiec warto się przyjrzeć , zapytać by czynnik finansowy szpitala nie byl kluczem U nas nowy implant nie obrósł kością ( prawie rok po operacji ) poprzedni w kilka miesięcy .
Będę się dzielić z Wami jeśli po wizytach dowiem się czegoś cennego .
Czy mial ktoś z Was do czynienia z dr Pasciakiem lub cokolwiek słyszał Próbujemy złapać się Piekar. Nie wiem czy dobrze …, ale obawiam się iż mąż nie ma czasu czekac na profesora Radka 😔
Trzymajcie się
Dobrze ze jest takie miejsce
Początkująca
22-03-2023, 22:33:03

ichtis 2023-03-22 23:30:31
To ja gość zalogowany już . Jak dobrze czytać że po zabiegach wracacie do sił 🌺 Mojra jeszcze raz dziękuje za nazwiska neurochirurgów Do profesora Radka termin w sierpniu a chyba czasu nie mamy😔 . Nie mam pojęcia jak moglibyśmy do niego dotrzeć wcześniej .
Byliśmy w ostatnich 2 tygodniach na 3 konsultacjach ,operacja przeprowadzona była zle ( wynika ze lekarz w ogóle mie usunął przepukliny
Zanik rdzenia jest duży ucisk głęboki, 6mm szerokości kanału , stenoza krytyczna Mąż ma trudności z mówieniem nie wiemy czemu, podejrzewają przesunięcie implantu w stronę gardła …..
To będzie 3 operacja Czy macie doświadczenie lub znacie osoby które miały 3 lub więcej operacji ? Czy to bardzo duże ryzyko ? Tego boimy się najbardziej .
Mamy wizyty u neurochirurgów w Piekarach Jastrzebiu Zdroju, Warszawie …..Szukamy .
1. Operator jego sprawność i myślenie są najważniejsze. My doświadczyliśmy niekompetencji . Był to polecony lekarz , ale nie fachowiec w tej dziedzinie . Wiec warto trafiać szukac tych dobrych specjalistów .
2. Mamy przyjaciela lekarza który po rozmowie z neurochirurgiem podzielił się iż implanty tzw plastikowe ze sztucznych tworzyw nie sprawdzają się , efekty są dużo mniejsze przepukliny wracają , implanty się przesuwają Ostatnie lata obserwacji lekarzy bardzo to pokazały . Przede wszystkim okostnienie jest znacznie słabsze . Wracają do tytanowych starych . Wiec warto się przyjrzeć , zapytać by czynnik finansowy szpitala nie byl kluczem U nas nowy implant nie obrósł kością ( prawie rok po operacji ) poprzedni w kilka miesięcy .
Czy mial ktoś z Was do czynienia z dr Pasciakiem lub cokolwiek słyszał Próbujemy złapać się Piekar. Nie wiem czy dobrze …, ale obawiam się iż mąż nie ma czasu czekac na profesora Radka 😔
Trzymajcie się
Dobrze ze jest takie miejsce🌺
Początkująca
22-03-2023, 22:58:47

ichtis 2023-03-22 23:33:03
To ja gość zalogowany już . Jak dobrze czytać że po zabiegach wracacie do sił 🌺 Mojra jeszcze raz dziękuje za nazwiska neurochirurgów Do profesora Radka termin w sierpniu a chyba czasu nie mamy😔 . Nie mam pojęcia jak moglibyśmy do niego dotrzeć wcześniej .
Byliśmy w ostatnich 2 tygodniach na 3 konsultacjach ,operacja przeprowadzona była zle ( wynika ze lekarz w ogóle mie usunął przepukliny
Trzymajcie się
Początkująca
22-03-2023, 23:02:19

Ichtis bardzo Wam współczuję i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i znajdziecie fachową pomoc
Forumowiczka
23-03-2023, 00:27:01

Ichtis, polecając Ci dr. Paściaka, pisałam że będąc kilka, jak nie kilkanaście lat temu na rehabilitacji w Zakopanem, poznałam panią, którą operował. Kobieta przed operacją miała porażenie czterokończynowe, była leżąca i dr .Paściak jako jedyny z pośród wielu podjął się operacji. Poznałyśmy się kilka miesięcy od operacji, była sprawna, ustąpił niedowład kończyn. Jedyny dyskomfort jaki pozostał to usztywnienie szyi (obracała się tułwiem), gdyż była to stabilizacja potyliczno szyjna z dojścia tylnego, która wynikała ze specyfiki schorzenia, ale z upływem lat nie pamiętam co to było. Powtarzała, że to żadna cena za uratowanie życia i samodzielność.
Ponawiam też propozycję konsultacji u dr. Rafała Górskiego. Wiele lat temu miałam u niego konsultację, bardzo trafną z ukierunkowaniem na dalsze leczenie. Wiem też, że podejmuje się operować najtrudniejsze przypadki oraz poprawki po innych. Nie wiem jak jest obecnie z terminami, kilka kontaktów znajdziesz na Znanym Lekarzu. Nieraz pacjenci w desperacji próbują się skontaktować przez oddział. Obecnego oddziału w Grodzisku nie znam ale wiem jak to wygląda w innych miejscach. Rodzina czy sam pacjent dzwonią do pokoju lekarskiego lub do oddziałowej i nieraz "wybłagują " informację jak można skontaktować się na oddziale z wybranym lekarzem. Tam pracują ludzie i jeżeli sytuacja pacjenta jest dramatyczna gdzie czas gra rolę to nieraz taka droga jest skuteczna jak się odpowiednio sytuację naświetli.
Forumowiczka
23-03-2023, 02:48:06

ichtis 2023-03-22 23:33:03
Trzymajcie się

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: