Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
24-02-2023, 19:31:18

Jaki najlepszy spray po operacji kupić na to gardło , jaki najmocniejszy , nawet na receptę od lekarza ? Strasznie się boję jak poczytałem różne fora
Początkująca
25-02-2023, 08:24:52

Gość 2023-02-24 20:31:18
Jaki najlepszy spray po operacji kupić na to gardło , jaki najmocniejszy , nawet na receptę od lekarza ? Strasznie się boję jak poczytałem różne fora
Ja mialam gardimax i byl super przez 3 dni w szpitalu zuzylam cala buteleczke bol okropny gorszy niz angina
Początkująca
25-02-2023, 08:28:06

Mojra44 2023-02-24 15:34:40
Uffff, już po. Mam dwa implanty tytanowy a nagorszy ból był po intubacji, który rozpoczynał się od gardła do mostka. Pomimo podawanych leków przeciwbólowych to w skali od 1 do 10 --- to ból był 11 aż do wymiotów. Albo anestezjolog coś źle zrobił albo jestem uczulona na jakiś składnik tego urządzenia.
Dostałam steryd bo kaszy manny rozwodnionej nie byłam w stanie zjeść.
Mialam operowane dwa dyski i wstawiono tytanowe.U mnie problem polegał na tym, że miałam dwa odcinki chore a nad nimi zdrowy u ponownie chory + mnóstwo osteofitow. Przy moich chorobach byłobyto
za duzym obciążeniem i za 8 m-cy może wcześniej będzie robione ledzwiowy a potem znowu szyjny.
Hej dobrze ze jestes juz po trzymam kciuki intubacja koszmar i to przesuwsnie krtani z dnia na dzien bedzie lepiej bol w klatce piersiowej pokazywal sie u mnie i znikal nie bolalo caly czas
Forumowiczka
25-02-2023, 18:26:47

Już jest lepiej -przestałam brać morfinę- gardło już lepiej i zeszłam na tramal w kroplówce + steryd na zmniejszenie opuchlizny gardła po intubacji i podejrzewam, że ten steryd najbardziej pomógł i opuchlizna zaczęła ustępować.
Powiem szczerze, ze nie kregoslup mnie powalil ale intubacja.
Podejrzewam, że mogła być źle wykonana i czy w protokole pooperacyjnym będzie zapisane, że anestezjolog mógł źle wykonać lub zrobić taką intubację podwójne i nastąpiło jakieś naruszenie.Nie piszę tego aby pozywać tylko chcę wiedzieć czy mam potem udać się do laryngologa na jakąś kontrolę tego przełyku? Nawet jak było coś źle to ja rozumiem, że wydarzyło się to nie złośliwie i najważniejsze, że nie mam na ten czas dretwienia w lewej ręce bo przepukliny uciskały lewą stronę a resztę chcę wiedzieć tylko dla siebie i może zrobić usg przełyku? - doradźcie mi
Mojra
Forumowicz
25-02-2023, 19:36:46

Mojra44 2023-02-25 19:26:47
.... do laryngologa na jakąś kontrolę tego przełyku?
Foniatra będzie lepszy - ma głębszy wgląd, widzi na monitorze chyba w powiększeniu.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowiczka
25-02-2023, 21:41:58

kawo 2023-02-25 20:36:46
Mojra44 2023-02-25 19:26:47
.... do laryngologa na jakąś kontrolę tego przełyku?
Foniatra będzie lepszy - ma głębszy wgląd, widzi na monitorze chyba w powiększeniu.
Ok.Dzieki za podpowiedź
Mojra
Forumowiczka
25-02-2023, 22:01:04

Mojra, rozumiem, że ból Cię zdołował, ale skoro dolegliwości łagodnieją, to spróbuj do poniedziałku wyluzować z planami co dalej. Na ten moment to planowanie (względne) kolejnego dnia. To duża ingerencja a przyczyna bólu tej okolicy nie musi być jednoznacznie związana z intubacją. W dojściu operacyjnym jest odsuwany przełyk i tchawica, głowa jest mocno odchylona do tyłu. To wszystko nie jest fizjologiczne, napinają się mięśnie.
Intubacji dokonuje się pod kontrolą wzroku po uwidocznieniu w laryngoskopie (przyrząd z optyką) strun głosowych i krtani. Rurki intubacyjne są dobierane rozmiarem z uwzględnieniem płci i budowy pacjenta, ale nie zawsze ta "średnia" znajduje pokrycie w trakcie intubacji i trzeba zmienić rozmiar rurki. Nie wiem czemu napisałaś o ewentualnej kontroli przełyku? Nawet gdyby rurka intubacyjna była na moment wprowadzona do przełyku, co jest natychmiast!!! korygowane, to raczej by nie ucierpiał bo jest szerszy niż tchawica, nieraz solidne nie pogryzione kęsy przechodzą nie robiąc szkody. Zdarzają się intubacje trudniejsze ale tu nie będę wchodzić w szczegóły z jakich przyczyn, bo liczy się efekt końcowy, czyli bezpieczna wentylacja pacjenta. Gdyby doszło do mechanicznego uszkodzenia tchawicy, nie mylić z podrażnieniem, to powinnaś być poinformowana o tym przez anestezjologa i takie powikłanie byłoby opisane w dokumentacji medycznej. Pewien stopień nawet znacznego dyskomfortu jest możliwy w najbardziej prawidłowym przebiegu. Mojra, chciałabym Cię tym dokładnym opisem uspokoić. Masz wdrożone sterydy jako profilaktykę p. obrzekową, objawy łagodnieją. Jeżeli do poniedziałku będziesz nadal mocno cierpiała i będziesz miała duże obawy, to masz prawo poprosić o rozmowę ze znieczulającym anestezjologiem (najlepiej) bądź ordynatorem anestezjologii, który w przypadku zagrażających zdrowiu powikłań powinien o tym wiedzieć. Masz też prawo wglądu do dokumentacji medycznej. Mam jednak nadzieję, że kolejny dzień przyniesie poprawę Twojego samopoczucia na tyle, że odzyskasz poczucie bezpieczeństwa. Gdyby utrzymywała się długotrwała chrypka, to tak jak sugeruje Kawo, foniatra.
Podczas każdej operacji w organizmie zachodzą zmiany biochemiczne, wyrzut hormonów na skutek nawet podświadomego stresu, wpływu leków. Doba pooperacyjna może przebiegać tak jak u Kawo, z kawą albo znacznie trudniej, jak u Ciebie Mojra. To składowa rozległości operacji, trudności w jej trakcie, indywidualnej wrażliwości i emocjonalności. Nie lekceważą samoobserwacji trzymaj się pozytywnych myśli.
Forumowiczka
25-02-2023, 23:46:43

Hej wszystkim, znów mnie dawno nie było. Kilka nowych osób ale Kawo zawsze dotrzymuje towarzystwa
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet 05.09.2022 lewostronna fenestracja i foraminotomia L4/5
Forumowiczka
25-02-2023, 23:48:54

Mojra... no w końcu po zabiegu, teraz boli ale powoli wszystko minie zobaczysz
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet 05.09.2022 lewostronna fenestracja i foraminotomia L4/5
Forumowiczka
26-02-2023, 00:15:03

Hamer dobrze pisze i w pełni sie zgadzam. Sama przeszłam przez to, nawet picie sprawiało mi ból o jedzeniu nie wspomnę, wszystko minęło po kilku dniach. Nie wspomnę o tym, że nie umialam przesunąć głowy na poduszce, to było ciekawe. Łapałam grzywkę włosów i tak próbowałam przesunąć głowę. Kołnierza niestety nie mialam, wiec było mega trudno... Ale to wszystko minęło i o to w tym wszystkim chodzi

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: