Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
26-02-2023, 09:15:57

Majora moim zdaniem na ten moment powinnas dac czas swojemu organiznowi na regeneracje kazda operacja wiaze sie z ryzykiem mniejszym badz wiekszym jezeli bedziesz miala watpliwosci zawsze mozesz poprosic o rozmowe z anestezjologiem mysle ze wszystko da sie racjonalnie wytlumaczyc ja jestem miesiac po operacji i caly czas mam wrazenie ze cos mnie uciska w krtan od tylu czekam na rtg pacjenci z operowanym odcinkiem szyjnym nie naleza do latwych w samej operacji jak i rehabilitacji z dnia na dzien bedzie coraz lepiej choc nie ukrywam ze slyszalam o przypadkach gdzie faktycznie doszlo do uszkodzenia ale to sa sporadyczne przypadki odpoczywaj
gość
26-02-2023, 09:29:19

Dzień dobry, mam stenozę szyjną na c5-c6 9mm, ucisk rdzenia i lewego nerwu c6. Pytanie, czy od takiego ucisku mogę mieć problem z nogami? Podczas długiego marszu nogi stają się tak jakby sztywne i ciężkie. USG żył kończyn dolnych i przepływy ok .
Dawid
Forumowiczka
26-02-2023, 10:14:43

Dawid, właściwie każdy ma inne objawy przy problemach z kręgosłupem. Masz zwężenie, wiec może to wpływać na cały organizm. Mogą być juz problemy z lędźwiowym.
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet 05.09.2022 lewostronna fenestracja i foraminotomia L4/5
Forumowiczka
26-02-2023, 10:23:57

hamer 2023-02-25 23:01:04
Mojra, rozumiem, że ból Cię zdołował, ale skoro dolegliwości łagodnieją, to spróbuj do poniedziałku wyluzować z planami co dalej. Na ten moment to planowanie (względne) kolejnego dnia. To duża ingerencja a przyczyna bólu tej okolicy nie musi być jednoznacznie związana z intubacją. W dojściu operacyjnym jest odsuwany przełyk i tchawica, głowa jest mocno odchylona do tyłu. To wszystko nie jest fizjologiczne, napinają się mięśnie.
Intubacji dokonuje się pod kontrolą wzroku po uwidocznieniu w laryngoskopie (przyrząd z optyką) strun głosowych i krtani. Rurki intubacyjne są dobierane rozmiarem z uwzględnieniem płci i budowy pacjenta, ale nie zawsze ta "średnia" znajduje pokrycie w trakcie intubacji i trzeba zmienić rozmiar rurki. Nie wiem czemu napisałaś o ewentualnej kontroli przełyku? Nawet gdyby rurka intubacyjna była na moment wprowadzona do przełyku, co jest natychmiast!!! korygowane, to raczej by nie ucierpiał bo jest szerszy niż tchawica, nieraz solidne nie pogryzione kęsy przechodzą nie robiąc szkody. Zdarzają się intubacje trudniejsze ale tu nie będę wchodzić w szczegóły z jakich przyczyn, bo liczy się efekt końcowy, czyli bezpieczna wentylacja pacjenta. Gdyby doszło do mechanicznego uszkodzenia tchawicy, nie mylić z podrażnieniem, to powinnaś być poinformowana o tym przez anestezjologa i takie powikłanie byłoby opisane w dokumentacji medycznej. Pewien stopień nawet znacznego dyskomfortu jest możliwy w najbardziej prawidłowym przebiegu. Mojra, chciałabym Cię tym dokładnym opisem uspokoić. Masz wdrożone sterydy jako profilaktykę p. obrzekową, objawy łagodnieją. Jeżeli do poniedziałku będziesz nadal mocno cierpiała i będziesz miała duże obawy, to masz prawo poprosić o rozmowę ze znieczulającym anestezjologiem (najlepiej) bądź ordynatorem anestezjologii, który w przypadku zagrażających zdrowiu powikłań powinien o tym wiedzieć. Masz też prawo wglądu do dokumentacji medycznej. Mam jednak nadzieję, że kolejny dzień przyniesie poprawę Twojego samopoczucia na tyle, że odzyskasz poczucie bezpieczeństwa. Gdyby utrzymywała się długotrwała chrypka, to tak jak sugeruje Kawo, foniatra.
Podczas każdej operacji w organizmie zachodzą zmiany biochemiczne, wyrzut hormonów na skutek nawet podświadomego stresu, wpływu leków. Doba pooperacyjna może przebiegać tak jak u Kawo, z kawą albo znacznie trudniej, jak u Ciebie Mojra. To składowa rozległości operacji, trudności w jej trakcie, indywidualnej wrażliwości i emocjonalności. Nie lekceważą samoobserwacji trzymaj się pozytywnych myśli.
Zosiu jak zwykle dziękuję za opis -ja niewiem co forumowicze by zrobili gdyby bardzo ważne rady i opinie wszystkich tu piszacych
Ja to wszystko biorę pod uwagę i jestem naprawdę osoba cierpliwą- wiem, że do zdrowienia potrzebny tez jest CZAS. Zaniepokoiło mnie pojawienie się bulkotania w przełyku jak leżę oraz konieczność odpływania żółtawej wydzieliny,która właśnie zbiera się i wręcz blokuje oddychanie na leżąco???
Przepukliny u mnie uciskały lewą stronę a dzisiaj w nocy zaczęła dretwiec mi prawa ręka i spowrotem 3 palce lewej reki- ciekawe co to może oznaczać
Mojra
Forumowiczka
26-02-2023, 10:28:05

Dorka1616 2023-02-26 00:48:54
Mojra... no w końcu po zabiegu, teraz boli ale powoli wszystko minie zobaczysz
Hejka, noooo nareszcie -cieszę się bardzo, że mam to już za sobą i wszystko da się przeżyć- najważniejsze, że mam zabezpieczony rdzeń bo w każdej chwili mógł być przecięty
Mojra
gość
26-02-2023, 10:29:47

Lędźwiowym OK, bólów prawie żadnych, napięcia w karku- ramionach , czasami pojedyncze mrowienie w udzie albo łydce po pochyleniu głowy do przodu itp. MRI głowy ok.
Forumowiczka
26-02-2023, 10:30:35

Dorka1616 2023-02-26 01:15:03
Hamer dobrze pisze i w pełni sie zgadzam. Sama przeszłam przez to, nawet picie sprawiało mi ból o jedzeniu nie wspomnę, wszystko minęło po kilku dniach. Nie wspomnę o tym, że nie umialam przesunąć głowy na poduszce, to było ciekawe. Łapałam grzywkę włosów i tak próbowałam przesunąć głowę. Kołnierza niestety nie mialam, wiec było mega trudno... Ale to wszystko minęło i o to w tym wszystkim chodzi
Też tak robię bo nie mam kołnierza, ciekawe kiedy wyrwę kępę kłaczków i zostanę z papieskim plackiem
Mojra
gość
26-02-2023, 10:31:57

Dawid post powyżej
Forumowiczka
26-02-2023, 10:34:19

andzia1989andzia 2023-02-26 10:15:57
Majora moim zdaniem na ten moment powinnas dac czas swojemu organiznowi na regeneracje kazda operacja wiaze sie z ryzykiem mniejszym badz wiekszym jezeli bedziesz miala watpliwosci zawsze mozesz poprosic o rozmowe z anestezjologiem mysle ze wszystko da sie racjonalnie wytlumaczyc ja jestem miesiac po operacji i caly czas mam wrazenie ze cos mnie uciska w krtan od tylu czekam na rtg pacjenci z operowanym odcinkiem szyjnym nie naleza do latwych w samej operacji jak i rehabilitacji z dnia na dzien bedzie coraz lepiej choc nie ukrywam ze slyszalam o przypadkach gdzie faktycznie doszlo do uszkodzenia ale to sa sporadyczne przypadki odpoczywaj

Też mam taką nadzieję ale podejrzewam, że poprostu może mam powykrzywiana i z dwa razy musieli się barowac z wkładaniem ale najważniejsze, że kregoslup zabezpieczony mam od tykającą baby jak to określił neurochirurg
Mojra
Forumowiczka
26-02-2023, 10:47:10

Gość 2023-02-26 11:29:47
Lędźwiowym OK, bólów prawie żadnych, napięcia w karku- ramionach , czasami pojedyncze mrowienie w udzie albo łydce po pochyleniu głowy do przodu itp. MRI głowy ok.
Dawid objawy mogą się zazębiać i dotyczyć zarówno odcinka szyjnego jak i ledzwiowego. Ja miałam operację szyjnego 22.02 I operator przed operacja powiedział, że ogólnie przepukliny uciskały na lewą stronę i nie można jednoznacznie wskazać, który to nerw z zakresu odcinka C czy L. Możesz mieć zoperowany szyjna i odejdzie Ci część objawów z ledzwiowego. TEGO JEDNOZNACZNIE NIE DA SIE WSKAZAC CZY TEZ DOKLADNIE ZLOKALIZOWĆ
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: