Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
04-10-2009, 16:46:45

Przepraszam za lapsusy .Litery poszły się ganiać po wlasnych ścieżkach .Mam nadzieję ,że sens da się odczytać a ja idę dalej grzać zbolałe kości .Z.
Początkująca
04-10-2009, 17:19:30

Januszu z powodu bardzo silnej depresji (przyczyna praca – zmieniłam w końcu pracodawcę) od X 2008r. brałam antydepresanty , w wyniku czego przytyłam 25 kg. Mój psychiatra powiedział, że jest to niestety skutek uboczny tej kuracji ale leków nie pozwolił odstawić. Powinnam je brać wg Niego do końca tego roku, a później powoli odstawiać. Kiedy dorwała mnie rwa ramienna sama zdecydowałam się przerwać „tuczącą” kurację. Przez 6 tygodni bez antydepresantów przy totalnym braku wysiłku, bez głodzenia się schudłam 8 kg. Wiem, że takie nagłe odstawienie jest niewskazane, a wręcz zakazane, ale stwierdziłam, że kręgosłup może być nie do odbudowania, a psychika, jeżeli się wszystko uda, wcześniej lub później dojdzie do siebie (mam nadzieje, że istnieją inne kuracje i inne metody).
Obawiałam się i myślę, że zasadnie, iż taka nadwaga może bardzo utrudnić operację i dochodzenie do siebie po niej. Poza tym mam również zjechany odcinek lędźwiowy, a dla niego nadwaga to zabójstwo. Więc podjęłam decyzję o odstawieniu leków. Jest mi bez nich bardzo ciężko, ale ubywające kilogramy utwierdzają mnie, że zrobiłam dobrze. Oczywiście leciała mi ślinka, jak patrzyłam na Szyjki „wcinające” słodkości, ale wiedziałam, że mam w tej chwili totalny szlaban na łakocie. Osia.
Pozdrawiam Osia
gość
04-10-2009, 17:45:06

Zosia ja na posterunku moje kilometry z psem zaliczone mimo dziwności moich starych kości które dzisiaj zamiast chodzić tylko by siedziały lub leżały ale koniec obijania praca w konfesjonale jest przyjemna oj te ciasta a ja tak słodkie lubię chyba dla poprawienia humoru zjem tabliczkę czekolady

Osiu wiem coś na temat natychmiastowego odstawienia leków tak jak wielokrotnie pisałem w zeszłym roku byłem na bardzo silnych lekach przeciw bólowych na bazie morfiny i opium teraz jedynie od czasu do czasu posiłkuje się opioidami ale to tylko w sytuacjach podbramkowych kiedy już moje kości odmawiają całkowitego posłuszeństwa , tak wiec ja też odstawiłem leki od zaraz i tak na prawdę jeden miesiąc byłem na głodzie narkotycznym aż w końcu powoli przyzwyczaiłem się normalni bez nich żyć . Zobaczysz z nami będzie Tobie łatwiej przetrwasz ten ciężki okres Pozdrawiam Janusz

Konfesjonał otwarty tylko proszę sie nie pchać
Wtajemniczona
04-10-2009, 18:46:05

Wielebny czas na spowiedź dziś niedziela więc kości w konfesjonale zasiedziałe, a powinien być ruch jak na marszałkowskiej.
Do relacji Zosi mogę jedynie dodać
cyt.za Zosią
Jakby to ująć -wino, mężczyźni ,śpiew-to był temat przewodni
mówiłyśmy trochę o sobie i o tym jak sobie pomóc w nowych realiach .Generalnie wzbudzałyśmy zainteresowanie, ponoć Pana kelnera (ja tego nie widziałam bo siedziałam do niego tyłem)
Spacer dobrze nam zrobił, "odwiedziłyśmy" miejsce pracy Spinki, a następnie z przyczyn rodzinnych Ja i Renata musiałyśmy opuścić wspaniałe towarzystwo i nie wiemy ,gdzie grupa dalej się udała.......
:-
Co było dalej nie wiem i proszę o ciąg dalszy....
ja oczywiście przez brak stałego łącza nie piszę tak często jak inni ale wieczorem albo w dzień jak znajdę pole tzn.zasięg to wszystko czytam. lecę obejrzeć zdjęcia jak wyszły, dopóki mam zasięg.ADA
Początkująca
04-10-2009, 19:10:08

Spacer dobrze nam zrobił, "odwiedziłyśmy" miejsce pracy Spinki, a następnie z przyczyn rodzinnych Ja i Renata musiałyśmy opuścić wspaniałe towarzystwo i nie wiemy ,gdzie grupa dalej się udała.......

Renatko udałyśmy się spacerkiem na dworzec Ochota, gdzie Spinka sprawdziła godziny odjazdu pociągów i następnie miałyśmy się udać do kafejki, ale ja niestety musiałam zrezygnować z przemiłego towarzystwa z prozaicznej i wręcz przewidywalnej przyczyny – bólu pleców. Zawsze mówiłam mierz ciut dalej niż możesz, ale przeliczyłam się. Właściwie to pierwszy raz od sześciu tygodni tyle czasu byłam na nogach lub na ….. bez leżakowania. Mam nadzieję na następne spotkanie i wierzę, że będzie ono miało miejsce jeszcze w tym roku.
Zosiu, Spinko, Dorotko ja też poproszę o ciąg dalszy spotkania Szyjek. Osia.
Pozdrawiam Osia
Początkująca
04-10-2009, 19:14:10

Oczywiście Dorotko i Renatko, a nie tylko Renatko. Widzisz Ada wcześniej pisałam do Janusza o ograniczeniach w mojej diecie i pewnie z głodu zjadłam Ciebie w poprzednim wpisie. Przepraszam Osia.
Pozdrawiam Osia
Forumowiczka
04-10-2009, 19:29:00

dorakami 2009-10-04 20:46:05 Generalnie wzbudzałyśmy zainteresowanie, ponoć Pana kelnera (ja tego nie widziałam bo siedziałam do niego tyłem)
ADA

Ja siedziałam przodem do sali , jak zawsze się staram . Pan kelner miał niepokój i zainteresowanie na twarzy , zwłaszcza gdy była mowa o pękniętej czaszce i odpryskach mózgu... (kobiety i takie tematy???), pobyt na neurochirurgii robi swoje... nie dziwię mu się.
Moje miejsce pracy :). Fakt, muzeum jest tuż obok dwóch biurowców - tego , w którym pracowałam i tego ,w którym pracowałabym obecnie gdyby nie zwolnienie lekarskie. Odwiedziłyśmy mojego byłego pracodawcę bo na dole, w hallu, jest bankomat a ja potrzebowałam zasilenia... . Pan ochroniarz mnie wpuścił do bankomatu (sobota) a dziewczyny czekały na efekty.
Udało się. Później udałyśmy się na przystanek tramwajowy odprowadzić ADĘ i Renatę. Jeszcze później do Millenium Plaza przy Placu Zawiszy, na piąte piętro bo tam są knajpki... Ja tam zakończałam spotkanie i udałam się na kolejne... z pociągiem...
Dwie szyjki zostały w knajpce...

Co było dalej?
gość
04-10-2009, 19:41:54

zastanawiam sie nad spaniem na twardym caly czas, z recznkikiem pod glowa...na plecach...mozna pewnie przywyknac.
A kregoslup moze sie ustabilizuje??????
Forumowiczka
04-10-2009, 20:13:28

Dwie ostatnie szyjki pogrzeszyły jeszcze troszkę w knajpce przeciw wlasnemu ciału .Potem komunukacja miejska porwała nas nieznanym kierunku .Ja odnalazłam się dopiero około północy na forum a Dortka ukryła się skutecznie
Tamara , spanie na twardym przy schorzeniach dyskopatycznych to chyba przestarzale metody .Obecne trendy mówią o zachowaniu krzywizn czemu służą materace z kilkoma strefami zgniotu .Czy Tobie ktoś nakazywał takie katowanie na desce czy jest to Twój wybór ?
gość
04-10-2009, 20:38:44

Tamara, złaz z tego twardego i to już! Szkoła spania na twardym obowiązywała w średniowieczu, teraz żaden szanujący się terapeuta tego Ci nie zaleci. Masz spać tak, żeby kręgosłup był prosty - tak jak pisała Zosia, odpowiedni materac to jest to, czego potrzebujesz. Poza tym, jesli sie niepokoisz tym, że w odcinkuLs masz małe zmiany, a boli, to widocznie jesteś tak reagująca osobą. Mnie lekarze mówili, że sa ludzie z prawie zerowymi zmianami odczuwający bardzo silne bóle, a są /tacy jak ja/ mający masakrę w kręgosłupie i nie chodzący po ścianach z bólu. To indywidualna kwestia.
Małgosiu, Ty nie odstawiaj antydepresantów. tylko lekarza zmień i to szybko. Mnie też swojego czasu faszerowali świństwami, od których nabrałam prawie 30 kg. Potem zmieniłam lekarza i lek /na fluoxetin/ i zaczęłam chudnąc bez niczego. Teraz mam prawidłowe BMI. Pamietaj też, że depresja jest często chorobą towarzyszącą niedomaganiom kręgosłupa i trzeba ją mocno trzymac w ryzach.
Fajnie, że sie, drogie szyjki, spotkałyście.Moj chłop obiecał mnie w czwerwcu zawieżć na zlot, jeśli oczywiście mi cos nie wypadnie, bo ostatnio mój kręgosłup funduje mi craz nowe niespodzianki. Ale juz się ciesze na spotkanie.
Janusz, ja dzisiaj grzeczna byłam, ugotowałam obiadek i nie zbiłam chłopa, to chyba spowiadać się nie muszę?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: