Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
13-08-2020, 21:13:46

Daagula 2020-08-13 22:36:10
Chodzę na rehabilitacje pomagało dobre dwa miesiące miałam spokój (teraz urlop mają i zastój). Ćwiczeń na razie mam zakaz że względu na ucisk rdzenia, żeby nie pogorszyć mojego stanu. U mnie wyniki są niezbyt zadowalające, lekarze są w szoku, że prawie nie mam objawów. Ekstruzja i protruzja na dwoch poziomach z uciskiem na rdzeń
Doszło już do rdzenia? Jaki masz przekrój / stenozę? Ja miałem 7mm i przez lekarzy opisywana jako krytyczna, chcieli mnie brać na stół dzień po pierwszej wizycie. Żyłem z tym prawie rok i tak jak mówię, dolegliwości bólowych po ustąpieniu stanu ostrego nie miałem i myślę, że to zasługa ćwiczeń, które wykonywałem po kilka razy dziennie.
gość
13-08-2020, 21:40:54

W sumie mam 4 przepukliny, kazda 5 mm. Bardzo duża dyskopatia plus osteofity, ale górnego nie będą ruszać. W moim przypadku kręgosłup w ruinie. Najpierw ledzwiowy teraz szyjny i w sumie 3 lata bólu, rwa kulszow i barkowa. Operacje pomagają ale pamietaj nie leczą, trzeba uważać na siebie i starać się ćwiczyć, oczywiście umiarkowanie. Dorka
gość
13-08-2020, 21:47:41

Długo chodziłeś z ta przepuklina. Ćwiczenia pewno pomogły ale czasem mogą zaszkodzić, lepiej w takich sytuacjach poddać się operacji póki nerwy nie są bardzo ucisniete i oczywiście rdzeń. Ważne że masz już to za sobą. Teraz spokój i odpoczywaj, bez żadnych szaleństw
Forumowiczka
14-08-2020, 08:00:02

Dorka u mnie to samo kregoslup w rozsypce. Sama niewiem od czego, mam 30 lat i lekarze się dziwią
C3/4 niewielka protruzją wpuklajaca się na 1,5mm z uciskiem na worek oponowy,
C4/5 bulging disc z niewielka ekstruzja wpuklajaca się na 2mm z uciskiem na worek oraz rdzeń,
C5/6 cechy bulging z dużą pośrednia lewostronna ekstruzja wpuklajaca się na 6 mm.
Opisywane zmiany powodują zmniejszenie wymiaru strzałkowego kanału C5/6 do 5 mm - dużego stopnia stenoza bezwzgledna, podobne zmniejszenie do 7mm na C4/5 oraz do 9mm na C3/4- stenoza bezwzgledna. Tak w skrócie to wygląda
gość
14-08-2020, 10:53:24

No to jesteśmy praktycznie rówieśnikami, ja mam 29 i też lekarzE dziwili się, że w tym wieku takie akcje, ale dali mi wysokie rokowania po zabiegu. Mam nadzieję, że wszystko się przyjmie. Na razie, mam bardzo małą ruchomość w szyji, ale bólu karku praktycznie nie odczuwam. Boli mnie tylko rana pooperacyjna, zrobił mi się krwiak.
gość
14-08-2020, 10:53:58

Gość 2020-08-14 12:53:24
No to jesteśmy praktycznie rówieśnikami, ja mam 29 i też lekarzE dziwili się, że w tym wieku takie akcje, ale dali mi wysokie rokowania po zabiegu. Mam nadzieję, że wszystko się przyjmie. Na razie, mam bardzo małą ruchomość w szyji, ale bólu karku praktycznie nie odczuwam. Boli mnie tylko rana pooperacyjna, zrobił mi się krwiak.
Dan1elo
gość
14-08-2020, 13:10:48

No właśnie, przepuklina plus stenoza robi takie rezultaty. U mnie też tylko 7 mm przestrzeni, stenoza bezwzględna. Tak jak pisałas, operacja wczesniej czy później i tak Cie czeka Daagula. No ja zapracowalam sobie na mój rozsypany kręgosłup, ponad 20 lat w handlu. Teraz została mi tylko renta, bo o pracy przynajmniej narazie nie ma mowy. Dorka
Forumowiczka
14-08-2020, 20:06:15

No właśnie, pytanie brzmi czy lepiej prędzej czy czekać i zwlekać.
gość
15-08-2020, 19:39:24

O jak tu cichutko Dorka
Początkujący
16-08-2020, 08:37:35

Daagula, jeśli operacja nieunikniona to najlepiej atakować jak najszybciej.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: