Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
29-02-2020, 18:41:04

tutef 2020-02-29 17:02:31
Tak bedzie do konca życia ja zresztą staram sie sluchac swojego ciała jak coś dokucza to nie nosze zakupów nie odkurzam w domu wcale nie siedzę dużo plywam przyjeżdża rehabilitant ja wiem że te nawyki są bardzo ważne to wydaje się błahe ale jesli tak jest zawsze to ma znaczenie siedzie zawsze prosto glowa nie w protrakcji, nie zakladam nogi na nogę ,nie podnoszę rąk monitor mam na wysokości oczu, telewizja i książki tylko na leżąco na boku i co najwazniejsze jak ide to zawsze patrze przed siebie a nie wbijam wzroku w podłogę
Współczuję. Ja tak nie potrafię.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Początkująca
29-02-2020, 18:50:21

tltester 2020-02-29 13:49:48
Ala_Ala a jak u Ciebie po operacji?
Dziś mija 4 dzień i dalej bez przeciwbólowych Wiadomo, była ingerencja, więc trochę musi poboleć. Rana trochę ciągnie (cięcie w miejscu poprzedniego), lekki ciężar czuję w ramionach, czasem zakłuje między łopatkami, głową delikatnie kręcę na boki. Poleżę, pochodzę, jestem całkowicie samoobsługowa
Kodeksu szyjek w miarę przestrzegam od dawna, dostosowałam go do swoich możliwości Tylko nad pkt 7 muszę popracować, bo neuro kazał mi zrzucić parę kg. Ktoś wie, jak bez ćwiczeń to zrobić??? W dodatku mam kupę niepotrzebnych mięśni, tłuszczu mniej Wiem, mniej żreć, ale czy to wystarczy....
7.12.2018 stabilizacja c6/c7 25.02.2020 stabilizacja c5/c6
Wtajemniczony
29-02-2020, 19:00:50

tutef, skoro jesteś lekarzem to może po prostu wiesz czego my nie wiemy. Fajnie byłoby gdybyś nas uprzedziła.
Pozdrawiam
gość
29-02-2020, 19:01:47

KrokodylGiena 2020-02-29 15:24:01
EwelaSS
To nie jest żaden wspaniały lekarz - cudotwórca itp. tylko chirurg ortopeda, specjalista od chirurgii kręgosłupa, który latami praktykę zdobywał w chyba najlepszym na Śląsku szpitalu chirurgii urazowej i ortopedycznej - zwożą tam z całej Polski najcięższe przypadki, zwłaszcza po wypadkach. On operował własnie kręgosłupy. Teraz pracuje w prywatnym szpitalu, ale operacja jest na NFZ. 2 lata temu operował siostrę mojej koleżanki - też 2 poziomy - i teraz żyje ona i funkcjonuje jak gdyby nigdy nic. Poszedłem do niego bo nie dorabia zbędnej ideologii do schorzenia - tylko wprost potwierdził to co i sam wiedziałem, i nie kazał czekać na porażenia i niedowłady tak jak wcześniej neurochirurdzy.
Wydałem kupę forsy na rehabilitację, wykonałem kupę różnych ćwiczeń, po wielu specjalistach jeździłem - neurologach, neurochirurgach, osteopatach itp., czytałem fora itp. - i nic mi to wszystko nie dało, a wręcz przeciwnie - tylko było coraz gorzej. Przyszedł więc czas na bardziej radykalne metody, bo mam już dość czekania na... no właśnie - na co? ;)
Widzę też co dzieje się ze znajomymi, którzy też odwlekali operację i pletli farmazony w stylu: "każdego coś musi boleć", "kręgosłup jest jak teściowa - trzeba się przyzwyczaić" itp. bzdety. Jeden uczy się na nowo chodzić z tym takim chodzikiem, a drugi dowiedział się, że teraz to już za późno - głównie dlatego, że przez te kilka lat doszło kilka innych schorzeń, m.in. osteoporoza (tak, faceci też to mają) i pozostało leczenie paliatywne - w wieku pięćdziesięciu kilku lat. Miałem też okazję poznać osoby po operacjach - i u nich z biegiem lat w najgorszym przypadku nie jest gorzej, a u większości nastąpiła znaczna poprawa, przede wszystkim komfortu życia.
Proszę napisz - o jakiego lekarza chodzi i w jakim mieście?
Wtajemniczony
29-02-2020, 19:05:46

Ala_Ala, cieszę się, że jest dobrze. Życzę Ci aby było już tylko lepiej.
Forumowiczka
29-02-2020, 19:31:33

Ala_Ala 2020-02-29 19:50:21
tltester 2020-02-29 13:49:48
Ala_Ala a jak u Ciebie po operacji?
Dziś mija 4 dzień i dalej bez przeciwbólowych Wiadomo, była ingerencja, więc trochę musi poboleć. Rana trochę ciągnie (cięcie w miejscu poprzedniego), lekki ciężar czuję w ramionach, czasem zakłuje między łopatkami, głową delikatnie kręcę na boki. Poleżę, pochodzę, jestem całkowicie samoobsługowa
Kodeksu szyjek w miarę przestrzegam od dawna, dostosowałam go do swoich możliwości Tylko nad pkt 7 muszę popracować, bo neuro kazał mi zrzucić parę kg. Ktoś wie, jak bez ćwiczeń to zrobić??? W dodatku mam kupę niepotrzebnych mięśni, tłuszczu mniej Wiem, mniej żreć, ale czy to wystarczy....
Super Ala - cieszę się, że dobrze się czujesz i Cię nie boli na tyle żeby się szprycowac prochami oby tak dalej !!! A kołnierz nosisz...sorki jeśli pisałaś ale nie doczytałam
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Forumowiczka
29-02-2020, 19:34:16

Ja to się boję ewentualnej kolejnej operacji bo na C4/C5 też już coś tam było w MRI...ale nie na tyle, żeby robić to razem z tym poziomem co zrobili...mam nadzieję, że to się nie pogłębi chociaż wiem, że tak może być po prostu psychicznie tego nie wytrzymam, bo bólu to jakoś się tam nie boję za specjalnie
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
gość
29-02-2020, 19:45:29

KrokodylGiena czy możesz napisać w jakim szpitalu operuje ten lekarz?
gość
29-02-2020, 20:41:47

kawo 2020-02-29 19:41:04
tutef 2020-02-29 17:02:31
Tak bedzie do konca życia ja zresztą staram sie sluchac swojego ciała jak coś dokucza to nie nosze zakupów nie odkurzam w domu wcale nie siedzę dużo plywam przyjeżdża rehabilitant ja wiem że te nawyki są bardzo ważne to wydaje się błahe ale jesli tak jest zawsze to ma znaczenie siedzie zawsze prosto glowa nie w protrakcji, nie zakladam nogi na nogę ,nie podnoszę rąk monitor mam na wysokości oczu, telewizja i książki tylko na leżąco na boku i co najwazniejsze jak ide to zawsze patrze przed siebie a nie wbijam wzroku w podłogę
Współczuję. Ja tak nie potrafię.
Kawo, dales nadzieje Tzn. mozesz odkurzac, wieszac firanki i jezdzic na rowerze?
Forumowicz
29-02-2020, 20:46:29

EwelaSS 2020-02-29 16:25:52
basiax 2014-01-05 21:37:36
przypomnienie:
ABC- SZYI
1.Nie dźwigać ciężarów.[1-2 kg - 3-na każdą rękę czyli stopniować]
2.Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia dłoni [wieszanie firan ].
3.Unikać biegania, jazdy terenowej rowerem, kajaków, nart.
4Unikać mocno pochylonej pozycji przy pisaniu , prasowaniu , jazda rowerem, myciu naczyń.
5.Komputer, kołnierz o ile zaleci lekarz, monitor na wysokości oczu.
6.Ogladanie TV w fotelu z wysokim oparciem głowy rąk i oparcie lędźwiowe, głębokie siedzisko.
7.Zwalczaj nadwagę !
8.Przy oglądaniu i czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, chyba że z podparciem tułowia.
9.Unikaj mycia kafelek na ścianach łazienki i kuchni, czy zakamarków na podłogach wymagających skręcenia i pochylenia ciała.
10.Unikać podnoszenia czegokolwiek z podłogi w pochylonej pozycji-należy najpierw przykucnąć.
11.Spanie na zbyt miękkim materacu, zmieniaj jego ułożenie co 3-mce.
12.Nie wykonuj szybkich i ekstremalnych ruchów [nagłych ].
13. Unikać przeciągów.
14.Nie przeciążać organizmu-wysiłek dostosować do swoich ograniczeń.
15.Nie krzyżuj nóg.
16.Unikaj długotrwałego przebywania jednej pozycji, zmieniaj co 15 min.
17.Mikro wstrząsy szkodzą-mikser, młotek, wiertarka, tłuczek do mięsa.
SŁUCHAJ WŁASNEGO CIAŁA I LEKARZA>>>OSTROŻNIE!!!!!!
Zeby ktos byl taki kochany i szczery jak dlugo tak bedzie sie mialo przerabane po oprracji? Czy to juz tak do konca?
Brak istotnych punktów.
18. Zastrzeżenia wymienione w pkt 1-17 są teoretyczne i nie oznaczają ich poprawności.
19. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody spowodowane zachowaniem się do czynności i zjawisk wymienionych w pkt 1 do pkt 17.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: