Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
29-02-2020, 15:25:52

basiax 2014-01-05 21:37:36
przypomnienie:
ABC- SZYI
1.Nie dźwigać ciężarów.[1-2 kg - 3-na każdą rękę czyli stopniować]
2.Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia dłoni [wieszanie firan ].
3.Unikać biegania, jazdy terenowej rowerem, kajaków, nart.
4Unikać mocno pochylonej pozycji przy pisaniu , prasowaniu , jazda rowerem, myciu naczyń.
5.Komputer, kołnierz o ile zaleci lekarz, monitor na wysokości oczu.
6.Ogladanie TV w fotelu z wysokim oparciem głowy rąk i oparcie lędźwiowe, głębokie siedzisko.
7.Zwalczaj nadwagę !
8.Przy oglądaniu i czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, chyba że z podparciem tułowia.
9.Unikaj mycia kafelek na ścianach łazienki i kuchni, czy zakamarków na podłogach wymagających skręcenia i pochylenia ciała.
10.Unikać podnoszenia czegokolwiek z podłogi w pochylonej pozycji-należy najpierw przykucnąć.
11.Spanie na zbyt miękkim materacu, zmieniaj jego ułożenie co 3-mce.
12.Nie wykonuj szybkich i ekstremalnych ruchów [nagłych ].
13. Unikać przeciągów.
14.Nie przeciążać organizmu-wysiłek dostosować do swoich ograniczeń.
15.Nie krzyżuj nóg.
16.Unikaj długotrwałego przebywania jednej pozycji, zmieniaj co 15 min.
17.Mikro wstrząsy szkodzą-mikser, młotek, wiertarka, tłuczek do mięsa.
SŁUCHAJ WŁASNEGO CIAŁA I LEKARZA>>>OSTROŻNIE!!!!!!
Zeby ktos byl taki kochany i szczery jak dlugo tak bedzie sie mialo przerabane po oprracji? Czy to juz tak do konca?
Początkująca
29-02-2020, 15:29:49

Punkt 7. Ciekawe jak zwalczyc nadwage, jak nie mozna w zasadzie fizycznie tego dokonac
Początkująca
29-02-2020, 15:34:17

Tutef, slyszalas cos o metodze DTRAX? Co sadzisz o ABC szyjek? Tak juz zostaje na Amen??
Początkująca
29-02-2020, 16:02:31

Tak bedzie do konca życia ja zresztą staram sie sluchac swojego ciała jak coś dokucza to nie nosze zakupów nie odkurzam w domu wcale nie siedzę dużo plywam przyjeżdża rehabilitant ja wiem że te nawyki są bardzo ważne to wydaje się błahe ale jesli tak jest zawsze to ma znaczenie siedzie zawsze prosto glowa nie w protrakcji, nie zakladam nogi na nogę ,nie podnoszę rąk monitor mam na wysokości oczu, telewizja i książki tylko na leżąco na boku i co najwazniejsze jak ide to zawsze patrze przed siebie a nie wbijam wzroku w podłogę
Początkujący
29-02-2020, 17:50:42

tutef
zwał jak zwał, ostatnio była mowa o mielopatii :) różnica w sumie żadna :)
ostatni MR mam z 20 stycznia - i on właściwie przypieczętował moją decyzję ;)
Jeśli chodzi o rehabilitację szyi to - ale zaznaczam, piszę to jako laik opierając się wyłącznie na cudzych (lekarzy i rehabilitantów) opiniach - w większości przypadków nie ma ona podobno sensu, gdyż tam nie ma czego rehabilitować - ale np. zupełnie inaczej jest w przypadku odcinka lędźwiowego, do którego przyczepione jest mnóstwo mięśni, i dzięki któremu możemy się poruszać i w ogóle utrzymywać pionową pozycję.
Podobno, jeśli chodzi o szyję to po odsunięciu kilku mięśni i tchawicy z przełykiem kręgosłup jest jak na dłoni i wg. wszystkich chirurgów, z którymi rozmawiałem, zabieg na tym odcinku jest najprostszy i właściwie bezkrwawy, nie trzeba odcinać żadnych mięśni, trudniej powstają blizny wewnętrzne, które mogą potem boleć itp. Oczywiście pod warunkiem, że operacja jest od przodu i nie ma komplikacji. Ale np. z tyłu już są przyczepione mięśnie, i jeśli tam trzeba grzebać, a są takie przypadki, że np. poszerzają kanał kręgowy, to wtedy zazwyczaj jest zalecana rehabilitacja. Chyba, że od razu wstawiają pręty - wtedy też nie ma to sensu. Ten mój ortopeda powiedział wprost - jeśli po operacji będzie utrzymywało się napięcie mięśni możemy o jakiejś rehabilitacji pomyśleć, typu delikatne masaże, ale tak obligatoryjnie to wręcz nie zaleca.
Z kolei gdy mamy tzw. zaostrzenie - rwę itp. znajomy osteopata wręcz mówił, żeby tego nie ruszać za bardzo - bolą zazwyczaj napięte mięśnie, ale one napinając się powodują, że schorzenie się nie powiększa - ot, taka obrona organizmu, podobnie jak powstające osteofity ;) lepiej - wg. moich rozmówców nawet łykanie leków NLPZ nie ma sensu, gdyż one tego nie zlikwidują, jedynie co to trochę ograniczą ból – a za mocne to one nie są, ale za to rozwalają żołądek, a długo łykane - nerki. Nawet te w zastrzykach. Lepiej już tylko przeciwbólowe - nawet głupi paracetamol (choć tu trzeba na wątrobę uważać) czy Tramal. Gdy rwa puszcza można stopniowo zwiększać ruchomość, wykonywać jakieś masaże, rolowanie, terapię powięziową itp. Ale to też nie tak na łapu-capu – najlepiej jakby jakiś doświadczony rehabilitant pokazał jak to robić. W wielu przypadkach ból w końcu znika i wraca się do życia, ale to nie znaczy, że jest się zdrowym i są spore szanse, że po jakimś czasie dolegliwości powrócą ;)
Ja na poziomach C5/6/7 praktycznie nie mam już dysków - oba wylały się na boki, lewego nerwu na poziomie C6/C7 to właściwie nie widać - tak jest przygnieciony - a mimo to gdzieś tam sporadycznie na chwilę zdrętwieje mi palec czy poczuję pieczenie w rękach czy na szyi - i tyle z objawów neurologicznych. Gorzej z ciągle napiętymi mięśniami barków, szyi, łopatek i pomiędzy, klatki piersiowej – tego już po iluś tam latach mam naprawdę dość. Najgorsze są te momenty jak siada psychika – bo taki przewlekły ból potrafi nieźle ją sponiewierać. Plus osteofity – one modelują lekko rdzeń, ale paradoksalnie dzięki nim dyskopatia w kierunku rdzenia jest ograniczona, choć płynu już tam nie ma ;) No i tu w ogóle o rehabilitacji nie ma mowy – to są wyrostki kostne, a rehabilitacja może dotyczyć jedynie tkanek miękkich ;) Jedyne co mi zalecili to, gdy już będę zdychał z bólu, walcowanie piłką taką z zoologicznego dla psa – bo jest to dokładnie to samo co w sklepie z art. rehabilitacyjnymi tylko 80% tańsza ;) I to robię, ale efekty są krótkotrwałe. I Tramal, ale jego to akurat lubię :)
Pozdrawiam!!!
http://sstaszewski.photosight.ru
Początkująca
29-02-2020, 18:08:40

Cóż różnica jest zasadnicza ale nie będę polemizować bo nie o to chodzi rehabilitacja jak najbardzej przy szyji z tyłu i w obrębie obręczy masz potężne, masywne mięśnie, ktore nie wycwiczone po operacji również nie będą trzymac samo przecięcie operacyjne mięśni i powiezi o 30 % zmniejsza siłę mięśniową masz osteofity czyli zmiany wytworcze operacja nie sprawi że znow nie narosna czy przez caly ten czas rehabititowales sie czynnie tzn cwiczyles sumiennie kazdego dnia plywales zmieniles jazde autem na nogi trzymales postawe i calkowicie zmieniles zle nawyki?tak sam sobie szczerze....
Początkujący
29-02-2020, 18:20:59

tutef :)
Na prawdę nie musisz mnie pouczać co to są osteofity ani czepiać się nazw :) Nie jestem lekarzem, żeby na wszystkim się znać, a etap szukania wszystkich możliwych informacji na ten temat + rozmyślań, filozofowania, rozgryzania terminów medycznych, fascynacji rehabilitacją i osteopatią oraz rozdzielania włosa na czworo itd. mam już dawno za sobą i nie mam ochoty do niego wracać :)
Tak, wszystko to robiłem a potem wystarczył zjazd na dupie po 3 oblodzonych schodkach i wszystko okazało się psu na budę :) Mam już dość życia pod ciągłe dyktando kręgów, nawet jakby się to miało zakończyć zejściem - trudno, przynajmniej nie będzie mnie już bolało :) Przynajmniej rodzina zyska nowe perspektywy - syn - bo mam kilka niezłych ubezpieczeń na życie, których jest spadkobiercą, a żona jest jeszcze na tyle młoda, że spokojnie będzie mogła urządzić sobie życie na nowo ;) Przynajmniej nie będą musieli użerać się z kaleką, który zdycha na podłodze z ręcznikiem w zębach bo przy nalewaniu kawy za bardzo pochylił głowę :) Na wszelki wypadek trzymam na tę okazję 2 paczki Tramalu i butelkę wódki do popicia :) Mam ochotę rozwalić się przed TV z piwem w łapie, założyć nogę na nogę i nie zastanawiać się co potem będzie i ile dni będę zwijał się na dywanie :) I nie zakładać kołnierza do jazdy autem (choć to akurat najmniej ***) :)
Pozdrawiam!!!
Wtajemniczony
29-02-2020, 18:23:31

KrokodylGienia, u mnie podobnie tylko jeten poziom mniej. Też jedna przepuklina na maksa wylana a druga też sporo z uciskiem na rdzeń. Założę kołnierz i jest niby lepiej, ale wracam do domu i ściągam go z szyi i zaraz palec boli, ból pojawia się też w całej ręce. Nie jest może tak mocny jak rwa ale wiem, że kolejny atak to kwestia czasu - a jak miałem atak to prosiłem ratowników żeby mnie dobili.
Czytałem w literaturze fachowej, że w dużych przepuklinach odcinka szyjnego zabiegi fizjoterapeutyczne mogą prowadzić do większych problemów. I jest to książka dla neurochirurgów, gdzie fizykoterapia, fizjoterapia i osteopatia stanowią trzy odrębne i spore rozdziały, opisujące postępowanie w różnych fazach choroby. Nikt więc tych metod nie kwestionuje, po prostu nie zawsze się da je zastosować. Osobiście nawet życzyłbym sobie i innym aby metody fizjo i pochodne załatwiały nasz problem.
Początkujący
29-02-2020, 18:35:02

tltester :)
skąd ja to znam :)
rehabilitacja bardzo pomogła mi w przypadku odcinka lędźwiowego - ale nie będę się tu rozpisywał bo wątek jest o szyi a dużo tego by było i nie będę go zaśmiecał :)
Pozdrawiam!!!
Początkująca
29-02-2020, 18:35:46

Życzę Wam z calego serca życia w komforcie po operacji

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: