Nie do końca, Szyjka74 ma coś co się nazywa D T R A X (pisałem ze spacjami). Chyba zadzwonię do jakiegoś szpitala gdzie to stosują.
EwelaSS 2020-02-29 10:34:59
Bidusia81, ciekawe jak to jest z ta stabilizacja miedzytrzonowa, czy jest stala czy dynamiczna?
EwelaSS 2020-02-29 10:31:32
A co byscie powiedzieli na taka oferte jednej z klinik?:
SED YESS foraminotomia z dostępu tylno-bocznego i discectomia (wizualizacja endoskopowa)
CESS endoskopowe usunięcie przepukliny dysku - operacja kręgosłupa szyjnego z dostępu przedniego,
CESS endoskopowe usunięcie przepukliny dysku z foraminotomią/ discectomią, dostęp tylny
PLDD (przezskórna laserowa dekompresja krążka międzykręgowego) z dostępu tylno-bocznego
DIAM stabilizacja dynamiczna implantem elastycznym Medtronic
DIAM stabilizacja dynamiczna fenestracja/hemilaminectomia z discectomią z dostępu tylnego, Medtroniclaminectomia/hemilaminectomia 1 poziom
laminectomia/hemilaminectomia 2 poziomy
Koblacja – nucleotomia-discectomia, odcinek szyjny
Koblacja – nucleotomia-discectomia, odcinek lędźwiowy
implant żelowy kręgosłupa - nucleoplastyka metodą DISCOgel- 1 poziom
Wertebroplastyka
tltester 2020-02-29 11:01:57Tltester obys sie mylil, bo cos mi sie obilo o uszy ze te metody juz sa od dawna stosowane z Niemczech. W Polsce byly refundowana czesc tych zabiegow w 2016r., ale to jrst bardzo drogie i NFZ nie ma na to pieniedzy. Ciekawe jak jest naprawde
EwelaSS, te metody wymienione nie mają zastosowania we wszystkich przypadkach. Nad metodą DISCOgel też się zastanawiałem, ale jak poczytałem, że nadaje się tylko do małych wypuklin a nie przepuklin, gdzie jest przerwany pierścień to dałem sobie spokój. Gdyby to było panaceum to NFZ dawno by to refundował. A tak prywatne kliniki robią na tym pieniądze. Metoda jest nowa i ten kto się na to decyduje musi mieć świadomość, że na nim będzie badane zachowanie implantu. To co ma Szyjka74 wydaje się być rozsądne, ale czytałem już publikację gdzie wprost pisało, że nie pacjent nie może mieć centralnej przepukliny uciskajacej rdzeń (o ile dobrze zrozumiałem z angielskiego).
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.