Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
16-01-2018, 08:17:30

ANIA 39 O podejsciu lekarzy pisałam w popszednim poście porażka
ANIU O tym czy kwalifikujesz się do operacji decyduje neurochirurg a nie neurolog więc nie powinien się wypowiadać w tej kwestii
Początkujący
16-01-2018, 17:31:13

Obyś trafiła do dobrego lekarza i w dobre ręce tak jak już wiele osób z tego forum :) A neurolodzy w sumie niewiele więcej nawet mogą poza diagnozą i receptami jak widzą wyniki rezonansu... kołnierz kupiłem taki miękki z pianki, typu schantza (za 30zł - rozmiar pomogła mi dobrac sprzedawczyni) właśnie po "przygodach" z jazdy samochodem i autobusem po której czułem na szyi że każdy wstrzas i wyboistość. na pewno nie daje takiej mocnej stabilizacji jak typowy sztywny ortopedyczny ale dziś żałuję że nie nosiłem go juz wczesniej bo daje poczucie bezpieczenstwa a bez jego podparcie pogorszylem sobie szyję nawet wykonując codzienne obowiązki. ten kołnierz podobno mozna nosic 24/h dobę ale dlugość noszenia powinno sie skonsultowac z lekarzem.
gość
16-01-2018, 21:31:35

Proszę o pomoc.
11.12.2017 wynik rezonansu
Na poziomie c4c5 nie stwierdza się cech zwężenia kanału przez wypuklina krążków międzykręgowych. Na poziomie c6c7 duża przepuklina krążka miedzykregowego z napięciem modelowaniem i oderwanie fragmentu krążka z penetracką do kanału kręgowego.
22.12.2017 discektomia c6c7 z wstawieniem implantu PEEK -globalny niedowład kończyny górnej.
13.01.2018 kontrolny rezonans
C4c5-centralno-boczna wypuklina krążka mk-3mm modeluje worek oponowynprzylega do nerwów rdzeniowych
C5/c6 niewielkie podwięzadlowe uwypuklenia krążka mk.
C6/c7 prawoboczna przepuklina krążka mk 10×8×7 mm wypełnia prawy zachyłek kanału, wypukłe się do otworu mk, uciska na korzeń nerwu rzeniowego. Zmiany obrazkowe blaszek granicznych trzonów.
Proteza w przestrzeni międzykręgowej.
Miało być lepiej po operacji A każdy dzień to ból- nie tak silny jak przed ale mimo wszystko ból. I po kolei wysiadają nadgarstek-nie dźwigam nic, kolano- nie mam nadwagi, odcinek piersiowy kręgosłupa- siedzenie powyżej 30 min powoduje duszności, jak zdrjme choć na chwile kołnierz jakby po 100kg do kazdego barku doczepił. O bólu żołądka nie wspomnę-nie biorę żadnych lekówew 1 x pyralgin na kilka dni.
Pomóżcie kochani bo już mi się w głowie króluje od tego wszystkiego.....
Początkujący
16-01-2018, 21:54:14

To był wypadek lub nagły uraz? Co na wyniki rezonansu operujący neurochirurg, bo z opisu wygląda to nieciekawie. Pozdrawiam, Kuba
gość
16-01-2018, 22:18:09

Kuba zwykle hamowanie... reszta pasażerów nawet nie odczuła.... No właśnie neurochirurg nie wie co zrobić bo z jednej strony by sie wstrzymał od reoperacjj A z drugiej strony to duże zwężenie aż na 3 odcinkach.
gość
17-01-2018, 07:54:17

Do gościa proszę o pomoc. Idź do drugiego neurochirurga.Niestety takie czasy, że trzeba się konsultować u kilku specjalistów. Ja jestem po operacji już 7 miesięcy .Miałam operowane dwa poziomu C5C6C7.Po 3,5 miesiącach wróciłam do pracy. Miałam ucisk na rdzeń kręgowy więc nad operacją się nawet nie zastanawiałam, bo nie miałam czasu. Zresztą ból był nie do wytrzymania.Pozdrawiam wszystkich.Bejzi
Początkująca
17-01-2018, 09:10:07

Do gościa pooperacyjnego: jak to możliwe że po usunięciu km na poziomie c6/c7 i wstawieniem peek ponowna przepuklina??? tego samego poziomu? Czy obydwa badania MR były robione w tym samym miejscu? I tak szybko zmiany na pozostałych poziomach-coś tu jest nie tak.Może faktycznie trzeba się
skonsultować z naprawdę dobrym neurochirurgiem.A co na to operator?Monika
gość
17-01-2018, 09:15:40

Dobrym specem od kręgosłupa jest Rosadziński ale do niego tlyko prywatnie – wiem że wielu osobom to mocno przeszkadza jak trzeba płacić i ja powiem że na początku też mi się nie uśmiechało ale po kilku doświadczeniach z nfz jednak zmieniłem podejśćie :P
gość
17-01-2018, 15:54:50

Ania 39 gościu po operacji i niefortunnym hamowaniu a można wiedzieć gdzie byłeś operowany bo to co opisujesz naprawdę jest dziwne jakby coś nie tak było z rezonansami
gość
17-01-2018, 18:50:25

Ania39 zadzwonili mi z Medicusa ze zwolnilo się miejsce i idę do dr Sapkowskiego w sobote. Jak będę po wizycie to się odezwe

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: