Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

wątek zamknięty, nie można dodawać postów

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
12-01-2018, 06:22:25

Treść zablokowana przez moderatora

gość
14-01-2018, 11:29:52

Witam
Jestem tu nowa na tym forum. Moje problemy z kręgosłupem szyjnym ciągną się już parę lat. Od paru miesięcy odczuwam bardzo uciazliwe bóle ręki, pleców,szyi, bóle głowy, ręką prawa mi tak drętwieje że mam ochotę krzyczeć. Bardzo uciazliwe są też kaszle nocne i ucisk w gardle. Ale najgorszy ból miewam na plecach w okolicy piersiowej. Lekarz rodzinny wysłał mnie na RTG i okazało się że potrzebny jest rezonans. I tak dostałam taki wynik.
Spłycenie fiz. Lordozy szyjnej z niewielkim kyfotycznym wygięciem na wysokości C5-C6. Posrodkowa, nieco skierowana na prawo przepuklina krążka międzykręgowego C5/C6. Wpuklajaca się dokanalowo do 4-5mm z uciskiem worka oponowego i rdzenia szyjnego. Cechy nie całkowitego pęknięcia pierścienia włóknistego w przepuklinie krążka. Zaawansowana osteofitoza dokanalowa,dootworowa oraz zmiany przerostowe stawów miedzywyrostkowyh i unkowertebralnych. Kanał kręgowy zwężony senotycznie do 7-8 mam w wymiarze A-P. Otwory miedzykregowe zwężone senotycznie. Drobna, posrodkowa protuzja krążka miedzykregowego C4/C5 z modelowaniem worka oponowego. Obniżona wysokość i intensywność sygnału krążka międzykręgowego C5/C6 o cechach odwodnienia. Drobne naczyniaki kostne w trzonach Th 1 i Th 2. Rdzeń szyjny mimo ucisku o prawidłowej intensywności sygnału.
Proszę jak możecie wyjasnijcie mi te wyniki zanim pójdę do lekarza. Czy jest tu ktoś z okolicy Legnicy?
gość
14-01-2018, 15:01:49

ANIA 39 jestem z lubina mamy podobne rezonansy całkowity opis w postach z grudnia jeśli masz ochotę poròwnac niestety ja po oglądnięciu wyników przez ortopedę dostałam skierowanie do neurochirurga z dopiskiem pilne Byłam na trzech konsultacjach i wszędzie do operacji,termim mam na 11 lutego Wrocław szpital wojskowy dr Sakowski ,objawy teź podobne tylko u mnie po lewej stronie Nie wiem jak ty ale ją wcześniej miałam kilka cykli rehabilitacji + leki .
gość
14-01-2018, 15:03:07

Ucisk worka oponowego i rdzenia szyjnego oraz osteofitoza dokanałowa i prawie pęknięcie pierścienia włóknistego Wszystko to razem wzięte niestety nie wróży nic dobrego Nie mnie oceniać czy kwalifikujesz się do operacji ale biorąc pod uwagę wszystkie dolegliwości jakie opisujesz jest to bardzo prawdopodobne Wizyta u dobrego neurochirurga to jedyna rzecz jaką powinnaś zrobić jak najszybciej Pozdrawiam Bogda
gość
14-01-2018, 17:14:42

Część dziewczyny i dziękuję za odpowiedź .Jutro mam wizytę u neurologa i zobaczymy co mi powie. Boje się strasznie co usłyszę. Aniu imienniczko ja mieszkam w kierunku Prochowice. Mozesz polecić jakiegoś neurochirurga? Jestem całkowicie zielona w tym temacie.
Początkujący
14-01-2018, 20:21:43

Obawiam się że neurolog zapisze jedynie laki przeciwbólowe i przeciwzapalne i ewentualnie rehabilitacja, a zdecydowanie powinnaś dostać skierowanie i z marszu iść do neurochirurga. U mnie rezonans wyszedł podobnie (ucisk na rdzeń ze strony krążka i osteofitów) chociaż sam opis miałem dość lakoniczny, natomiast neurochirurg oglądając płytkę ze zdjeciami skierował na pilną operację... termin 3 lata... Z tego co czytam, podobno ze schorzeniami szyi nie bardzo są szanse na samoistną poprawę i ustępowanie objawów, przynajmniej u mnie od czasu badania rezonansem (3 tygodnie) objawy neurologiczne tylko się nasiliły, drętwienia, mrowienia i bóle . Ale z drugiej strony nie możemy i nie powinniśmy sie poddawać... Pozdrawiam, Kuba.
gość
14-01-2018, 20:27:16

Ja wybrałam dr.Sakowskiego ,jest zastępcą ordynatora na neurochirurgii we Wrocławskim szpitalu wojskowym z polikliniką ,kilka lat temu operował siostrę która była po wypadku samochodowym miała operowane dwa odcinki i do tej pory wszystko ok oczywiście jak na jej stan w jakim była.Bardzo kompetentny lekarz a przy tym ludzki stara wytłumaczyć pacjentowi na czym polega problem i czuć że mu zaleźy na człowieku.Ja do wizyty u niego byłam bardzo sceptycznie nastawiona do operacji wachałam się bardzo Pwiedziałam mu o tym a on wyszedł z pomysłem że wystawi mi skierowanie na swòj oddział wyznaczy termin a ja do tego czasu podejmę decyzje.Bylo to w grudniu od tej pory objawy tak mi się nasiliły że nie mam już żadnych wątpliwości.Przyjmuje raz w miesiącu w Lubinie przychodnia medicus tylko prywatnie koszt 200zl jak będziesz chciała to podam nr tel do rejestracji Bylam jeszcze na konsultacjach u dr Wyszyńskiej i dr Morona operują w Jeleniej Górze i Nowej Soli tez proponowali operacje ale po rozmowie odniosłam wrażenie że traktuja pacyjentòw hurtowo,a tak w ogóle to najlepsi specjaliści są podobno w okalicach Sosnowca,Lublina i Bydgoszczy ale dla mnie to za daleko
gość
14-01-2018, 20:30:55

Zapomniałam się podpisać Ania 39
gość
14-01-2018, 22:06:44

Aniu jak możesz podaj mi ten nr . Do Lubina mam niedaleko.
Kuba trzy lata na operację. Boże przecież z tego co czytam o tych szyjach to czas ma ogromne znaczenie.
Bogda czytam forum i widzę że też dużo przeszlas.
Ania
gość
14-01-2018, 22:41:06

Witam,
29.01 mam operacje przepukliny szyjnej. Niestabilność, wypadniemy dysk c5/6 z uciskiem korzenia i krytyczna ciasnota
6,4mm przy normie 14 :/
Wiem, ze operacje muszę mieć! Tylko okropnie boje się tego, ze będą rozszerzać mi garo, przełyk, struny głosowe 🤭 jestem przerażona tym bólem po, wymiotami po narkozie. Dopiero co w listopadzie miałam operacje a tu kolejna narkoza .
Jak to jest po operacji??? Może lepiej wybrać laparoskopową?
Czy dam radę Saną być w domu po operacji???
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: