Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
05-01-2018, 19:09:44

Monika, dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź.
Jeśli dobrze kojarzę to znamy się przecież :) pozdrowienia od Magdy K. :) Świat jest mały :)
Jak wiesz ja muszę szybko stanąć na nogi i pozbyć się bólu, bo Kasia wymagająca jest. Moje problemy też są od 35 lat tylko dopiero teraz wyszły z takim nasileniem - jaka przyczyna wolę nie pisać, bo to nie jest miłe wspomnienie...
Na pewno w lutym będę u dr Limanówki - ferie zarezerwowałam sobie dla Kasi - turnus.
Pozdrawiam gorąco
gość
05-01-2018, 20:25:58

ANIA 39 Cześć swoje problemy z szyjką opisywałam w postach listopadowych obecnie czekam na operacje (11.02)na ktòrą namòwil mnie to Sakowski bo ja nadal nie jestem przekonana.Ale ja nie o tym chciałam się zapytać czy może ktoś z was przy przepuklinie oprócz typowych objawòw miał uczucie zaciskania się gardła coś w rodzaju przeszkody która powoduje odruch wymiotny i dyskomfort w swobodnym oddychaniu.Pytam bo mam to od niedawna i nie wiem z czym to wiązać a wkurza mnie cholernie
Początkująca
05-01-2018, 21:34:55

Magda ?od Kasi?Już wszystko jasne!Faktycznie świat mały.Koniecznie daj znać jak będziesz już po konsultacji. Dr Super,polecam na pewno podpowie najlepsze rozwiązanie. Trzymaj się cieplutko,zawsze możemy się spotkać na kawkę.Pozdrawiam Monika
Początkująca
05-01-2018, 21:40:10

Ania 39 ściskanie w gardle mnie również dokuczało,ale bardziej kojarzylam to z problemami tarczycowymi.Po badaniach u endokrynologia wszystko w normie.Dopiero neurochirurg uświadomił mi ,że to od kręgosłupa.
gość
05-01-2018, 22:31:22

Witam. Właśnie jestem po wizycie u neurochirurga, specjalistę od "szyjek". Jak pisałem wcześniej przepuklina c5/c6 która razem z osteofitami uciska na worek i modeluje rdzeń. Diagnoza: skierowanie na zabieg planowy z adnotacją "pilne", teraz czekam na termin chociaz czasami się czuję że chcę wzywać karetkę. Gdy robiłem rezonans czułem się jeszcze w miarę ok, troche doskwierala bezsennosc i bóle potylicy, teraz ból szyi non stop, kazdy wstrzas go poteguje, jazda samochodem, autobusem., chyba czas najwyzszy na gorset. Lekarz neurochirurg przepisał steryd pabi-dexamethazon bo podejrzewa ostry stan zapalny, tez go Wam przepisywali? Mi na ból nie pomaga. Na sen czasami nadal szprycuję się mocnymi nasennymi. Miał ktoś w zwiazku z dyskopatią uczucia lekkiego dretwienia lewych konczyn wraz z dziwnym bolem w okolicach lewej tetnicy szyjnej z uczuciem podwyzszonego pulsu? A moze to juz serce daje o sobie znac? tez troche niepokoj ogarnia jak pomysle o udarze...
gość
05-01-2018, 22:57:31

ANIA 39 dzięki za szybką odpowiedź.Do gościa z przepukliną c5c6 ja mam na c4c5 z uciskiem na rdzeń drętwieje mi lewa ręka lewa noga łącznie z pośladkiem oraz twarz po lewej stronie+szyja a tętnice mam wraźenie jakby ktoś za bardzo naciągnoł
Wtajemniczona
06-01-2018, 07:43:28

Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:
1. Nie dżwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien, wieszanie prania, firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym
podparciem szyi
4. Unikanie biegania, jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (nalezy kucnac i podnosic z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miekkim materacu
0 0
Wtajemniczona
06-01-2018, 07:52:33

Giść z 23:31
Ja muałam ten sam poziom rok temu operowany objawy tak jak opisujesz do tego jeszcze bardzo silne zawroty głowy i drętwienie twarzy .7tygodni po operacji żadnych objawów od szyjki do dziś .Pozdrawiam wszystkich kręgowców
Wiecie dlaczego chirurg operuje w masce
Żeby nie oblizywał skalpela
gość
06-01-2018, 20:02:16

Dziękuję za odpowiedzi i cieszę się, że po operacjach u Pań wszystko idzie w dobrym kierunku. Również mi to daje nadzieję na przyszłość. Czy długo musiałyście czekać na operację, czy objawy tak się nasiliły że była natychmiastowa decyzja lekarzy? Ja coraz bardziej odczuwam że bez szybkiej interwencji będzie coraz gorzej (nawet sterydy i silne nasenne nie pozwalają w miarę normalnie funkcjonować i dobrze się wyspać w nocy), znacie jakieś sprawdzone i w miarę bezpieczne środki na ogarnięcie bólu? Z drugiej strony żona odwodzi mnie od zabiegu... bardzo obawia się komplikacji, a z tego co czytam ryzyko wylądowania na wózku jest większe bez operacji niż wskutek komplikacji pozabiegowych. ps. czy ktoś próbował ratować szyję z uciskiem dysku na rdzeń rehabilitacją. Volvova, wydaje się, że Pani porady są bardzo przydatne zarówno po jak i profilaktycznie, żeby nie pogarszać stanu swojej szyi. Pozdrawiam, Kuba
Wtajemniczona
06-01-2018, 22:27:29

Kuba ty musisz podjąć decyzję czy operować czy nie nawet w szpitalu tuż przed operacją zadają pytanie czy się operujesz .Jak objawy i ból nie dają żyć a fizjoterapełci boją się co kolwiek robić to decyzja nie jest trudna a ryzyko zawsze jest nawet przy operacji wyrostka .U mnie objawy nasiliły się w październiku 2016 czas na zrobienie kompletu badań 27.01 .17 telefon ze szpitala o 14 godzinie że na 16 mam być w szpitalu operacja na drugi dzień o 8 rano piątek a w poniedziałek wypis o 11 do domu .Operację miałam na Szaserów w Warszawie w WIM U mnie wszystkie operacje są w ekspresowym tępie gdyż pękają mi te moje pjm i wpadają do kanału w ciągu 2,5 roku 3 operacje l4/L5 lewa ,c5/c6, L4/L5 prawa.Ja nie straszę ale szyja jest o tyle gorsza że jak przyciśnie i uszkodzi rdzeń to paraliż 4 kończynowy a lędźwie to najwyżej wózek i pampers .Po operacji nosiłam kołnierz campa przez 6 tygodni nie ma problemu z chodzeniem szybko dochodzi się do formy gorzej jest po lędźwiowym już 6 tydzień i jest różnie ze wstawaniem ,jak rozchodzę to ok .Na razie zaczęłam rehabilitację laser , pole magnetyczne i terapię manualną i spacery do 4 km .Przed operacją od 2 miesięcy chodziłam z kulami .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: