Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
02-01-2018, 11:32:58

Witam. Też byłam oferowana z mielopatią.Jestem 6 tyg po. Zaraz po operacji ustąpił niedowład nogi,ręka niestety pozostała słaba i brak czucia w kciuku. Wszystko zależy od tego jak długo był uciśnięty rdzeń i jakie są tego konsekwencje. U mnie lekarz daje niewielkie szanse na calkowity powrót czucia w kciuku.Rękę trzeba ćwiczyć. Rehabilitację rozpoczynam 1 lutego. Tak już jest w większości po operacji odczuwa się wyraźną poprawę a póżniej u mnie 3 -4 tydzień po objawy się nasilają,potem słabą jest to związane z procesem gojenie się rany wewnątrz. Trzeba się oszczędzać dużo wypoczywać,spacerować i z każdym tygodniem powinno być coraz lepiej. Także nie można zbytnio aplikować,taki wahania samopoczucia są jak najbardziej normalne,zwłaszcza przy mielopatii. Pozdrawiam Monika
gość
02-01-2018, 12:37:34

Witam wszystkich zainteresowanych tematem mielopatii Można powiedzieć że jestem już weteranką w tym temacie W 2008 roku zostałam zakwalifikowana w trybie pilnym na operację kręg. szyjnego ze względu na mielopatię Dwa lata póżniej była druga operacja na innym poziomie Operacje były konieczne przede wszystkim po to aby zlikwidować ucisk na rdzeń Nie od razu było wszystko dobrze Rwa barkowa która sprawiała mi największy ból zniknęła zaraz po zabiegu ale inne dolegliwoćci typu drętwienie osłabienie mięśni ( u mnie lewa strona ) trwały dużo dłużej a nawet trwają nadal Rdzeń został uszkodzony nieodwracalnie i pewne dolegliwości pozostaną Trzeba nauczyć się z tym żyć Niektórych rzeczy nie robię bo wie że nie mogę Od czasu pierwszej operacji jestem na rencie a miałam wówczas 45 lat To na razie tyle Jeśli macie jakieś pytania to służę swoim doświadczeniem Pozdrawiam Bogda
Początkująca
02-01-2018, 14:09:25

Bogda , proszę o informację jaki poziom kręgosłupa szyjnego był operowany, po jakim czasie rehabilitacja, czy ustąpiły objawy mielopatii? Druga operacja też szyja? Trochę dużo pytań, ale też niestety jestem po c5/c6/c7 , też w trybie pilnym ze zdiagnozowaną mielopatią. Co prawda świeżo , bo zaledwie 6 tygodni temu była moja operacja, ale mam taki mętlik w głowie , co do rehabilitacji, że już nie wiem co robić , a czego nie. Przykład - dzis byłam w por. rehabilitacyjnej, jeden lekarz zlecił zabiegi już na teraz i basen pływanie na plecach, a drugi lekarz w odstępie pół godziny zabronił jakiejkolwiek rehabilitacji i zalecił pływanie nie na plecach tylko żabką.Zgłupiałam Na szczęście jadę 22 stycznia na wizytę kontrolną, to może tam chociaż się dowiem co jest wskazane , a co zakazane
gość
02-01-2018, 15:54:32

Może po kolei Pierwsza operacja poziom c6-c7 druga c5-c6 albo odwrotnie nie pamiętam Miałam to robione na dwa razy z powodu innych przyczyn zdrowotnych Neurochirurg radził aby z rehabilitacją poczekać conajmniej 3 miesiące Mniej więcej po 4 miesiącach byłam przez 4 tyg. na oddziale rehabilitacyjnym ale to była taka bezpieczna rehabilitacja (laser magnetronik jakieś prądy i nic poza tym )Potem byłam 2 razy w sanatorium skierowana w ramach prewencji przez ZUS Wszędzie jednak podchodzono do mnie z ostrożnością aby nie zaszkodzić Żadnych masaży ćwiczenia tylko bardzo ograniczone basen to tylko ćwiczenia Teraz pozwalam sobie na więcej ale z umiarem Jeżdzę trochę na rowerze od czasu do czasu basen kijki Nie mam za wiele czasu bo mam chorego męża Nie wiem co rozumiesz pisząc objawy mielopatii Jakie one u ciebie były lub są Moja lewa ręka jest w miarę sprawna ale dużo słabsza Nadal mam mrowienie drętwienie itp Ale najważniejsze jest to że nie ma ucisku na rdzeń i choroba się nie pogłębia co roku robią mi rezonans kontrolny To co było uszkodzone w rdzeniu już się nie cofnie (u mnie na dług. ok 10 mm ) Muszę uważać na siebie bo każde szarpnięcie upadek lub t.p. może być niebezpieczne W minionym roku byłam skierowana na trzecią operację ze względu na rwę barkową która mnie wykańczała przez 4,5 miesiąca Ale stał się cud Przestało mnie nagle boleć i się wycofałam Co będzie dalej nie wiem ale nie żałuję że poddałam się wówczas operacji bo bez niej to byłby już pewnie wózek
Początkująca
02-01-2018, 16:24:17

Bogdabardzo dziękuję za odpowiedź. U mnie był niedowład prawej strony ,najgorzej z ręką,bo prawego kciuka jakby nie było.zbyt długo zwlekałam z operacją 4 lata,a teraz mam co mam.Byc może rehabilitacja przyniesie poprawę.Dziś samopoczucie kiepskie ale to pewnie zasługa stresu,związanego z wizytą w poradni i brakiem konkretnego kierunku działania.Tak czy inaczej jeszcze pójdę prywatnie do fizjoterapeutay. Pozdrawiam Monika
gość
02-01-2018, 16:57:56

Hej, to znowu ja- po operacji kręgosłupa szyjnego ACDF c5c6 ze strzelaniem w szyi. Po 4 miesiącach na rezonans ie kontrolnym wyszła wypuklina w operowanym miejscu oraz zmiany reaktywne trzonow kręgów typu MODIC I w operowanym miejscu. Czy macie podobne efekty operacji? Zaznaczam że towarzyszą tym zmianom bóle. Pozdrawiam Gosia
Wtajemniczona
02-01-2018, 23:22:13

Kasiu tak może być po operacji raz lepiej raz gorzej a nawet gorzej niż przed do 6 tygodni wszystko się goi są obrzęki .U mnie po operacji c5/c6 z implantem po operacji było super potem od 3 do 6 tygodnia znaczne pogorszenie a pot znów z dnia na dzień lepiej teraz rok po jest super .
gość
03-01-2018, 13:29:03

Hej VOLVO A, dzięki, ale chyba nie przeczytałam dokładnie- ale moja operacja była ponad 6 mcy temu. Pozdrawiam Gosia
Forumowicz
03-01-2018, 15:51:47

Witam WAS PERYSKOPKI.Strzelanie w szyi zdarza się to normalne a znalezienie miejsca wygodnego to norma u dyskopatów.Pozdrawiam piszących jak i czytających.Na razie odrabiam poprzednie strony bo i dawno mnie nie było.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
03-01-2018, 17:42:12

Gosia ja odpisałam Kasi z poprzedniej strony .
Ja strzelania nie mam u mnie jest jeden poziom krateczka peck .Ja czuję się w szyi rewelacyjnie nawet nie mam ograniczeń ale jak pisałam jestem 5 tygodni po L4/L5 i jest różnie mam jeszcze niedowład w stopie i łydce od jutra zaczynam rehabilitację.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: