Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-12-2017, 10:57:32

Witam.
Jestem nowa na forum. Pisze ponieważ mam przepuklinę w odcinku szyjnym. Zaczeło się od silnych bólów prawego barku, w wyniku czego wykonano rezonans odcinka szyjnego, ponizej jego opis. dwóch neurochirurgów stwierdziło że ból prawego barku nie ma zwiazku z przepuklina umiejscowiona po lewej stronie. O kilku dni mam mrowienie lewej dłoni. Nie wykonuję w zasadzie żadnych ćwiczen bo boje się ze uszkodzę ten kregosłup. Nie wiem czy ten stan kregosłupa kwalifikuje sie juz do operacji. Cały kregosłup szyjny jest odgięty w przeciwną stronę niz powinien. Czasem ból unieruchamia mi całą szyję,a le po lekach przechodzi, poza tym występuje to mrowienie lewej ręki i ciągły ból prawego barku. Czy mozecie coś poardzić? Viola
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z wytworzeniem patologicznej kyfozy ze szczytem na poziomie C6.
Zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgów z ich brzeżną osteofitozą.
Zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych z ich dehydratacją i obniżeniem na poziomach C5-C6 i
C6-C7.
Na poziomie C4-C5 widoczna jest szerokopdstawna wypuklina krążka, z lateralizacją w lewo, powodująca ucisk
worka oponowego i niewielkie zwężenie lewego otworu międzykręgowego.
Na poziomie C5-C6 widoczna jest centralna przepuklina krążka, z lateralizacją w lewo, powodująca zniesienie
przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego, ucisk lewego korzenia brzusznego.
Na poziomie C6-C7 widoczna jest znaczna centralna przepuklina krążka, z lateralizacją w lewo, powodująca
zniesienie przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego, ucisk lewego korzenia brzusznego. Niewielki ucisk
rdzenia kręgowego od strony przednio-bocznej lewej. Zwężenie lewego otworu międzykręgowego.
Nie stwierdzam wypuklin krążków na pozostałych poziomach.
Rdzeń kręgowy bez zmian patologicznych.
Wtajemniczona
28-12-2017, 10:06:25

Gość z 11:57 mój lekarz zawsze mówi że nie leczy rezonansu tylko chorego owszem patrzy na płytki ale nie na opisy sam bada i on decyduje co robimy i narazie wszystkie decyzje i leczenie trafione .
Ból prawej strony masz ponieważ mięśnie się spinają adekurując lewą stronę gdzie są uciski znajdź dobrego Fizioterapeutę bardzo Ci pomoże a z wynikiem umów się do neurohirurga nie do neurologa jeśli będzie podstawa do operacji to ci zrobią ale jak nie ma niediwładów to fizioterapia działa cuda .
Jestem po trzech operacjach z niedowładami na L4/l/5 lewa noga 2015 prawa noga 2017 27.listopad i c5/c6 implant 27.01.2017 niedowład obu dłoni dziś już chodzę na święta sama wszystko przygotowałam owszem jest jeszcze deficyt prawej stopy i łydki ale co dzień jest lepiej .
gość
28-12-2017, 13:50:01

VOLVOVA bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
Bardzo boję się operacji, z tego strachu mam chyba też większość objawów, coś jakby zawroty głowy ale to bardziej uczucie takiej niestabilności. Nie wiem już co jest od przepukliny a co od mojego strachu. Mam 30 lat, planowałam dziecko a wisi nade mną widmo operacji... Musze udać się do neurochirurga i zdać na jego zdanie...
Wtajemniczona
28-12-2017, 16:16:00

Operacji szyi nie masz co się bać , po operacji wstajesz i chodzisz gorzej jest z odcinkiem lędźwiowym .
Początkująca
30-12-2017, 18:13:29

Witam
Jestem 6 tygodni po c5/c6/c7 ze stabilizacją płytą przednią. Jest o niebo lepiej niż przed operacją tz. nie ma rwy barkowej,przeszły zawroty głowy,odpuścił niedowład nogi.pozostał niedowład kciuka.Nie rozpoczęłam jeszcze rehabilitacji ,czekam na wizytę kontrolną 22 stycznia . Na dzień dzisiejszy najbardziej odczuwam ciągnięcia szwów i coś przeszkadza mi w gardle.Oby to były tylko szwy wewnętrzne. To forum bardzo mi pomogło i pomaga do dziś.Życzę wszystkim odwiedzającym,piszącym i czytający, bolesnym, tym przed i po operacji szczęśliwego Nowego Roku jak najmniej bólu i spokoju.Pozdrawiam Monika
gość
31-12-2017, 21:24:15

Witam. Mam 37 lat. Trzy tygodnie temu doznałem urazu w kręgosłupie szyjnym podczas gwałtownego przebudzenia w trakcie snu, czułem jakby mi coś strzeliło w dolnym odcinku kręgosłupa szyjnego. Od tamtej pory doskwierają mi bóle wewnątrz uszu z uczuciem przytłumienia słuchu, bóle głowy tak jakby po obwodzie czaszki zaczynające się od potylicy. Odczuwam również napięcie mięśni karku i szyi aż do potylicy. Dodam, że wcześniej zdiagnozowano także dyskopatię lędźwiową, skutkującą bólami odcinka ledzwiowego i w okolicach nerek. Od jakiegoś czasu czuję silne mrowienie stóp. Zdecydowanie najbardziej doskwierają mi bóle i objawy od odcinka szyjnego dlatego kilka dni temu wykonałem rezonans odc. szyjnego w którym stwierdzono:
Odcinkowe spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej. Osteofity na krawedziach trzonów kręgów na poziomach C5/C6/C7 skierowane dokanałowo redukują przestrzeń płynową worka oponowego. Na poziomie C2/C3/C4/C5 niewielkie uwypuklenie krążka międzykręgowego z ograniczeniem przestrzeni płynowej. Na poziomie C5/C6 protruzja krążka międzykręgowego z kompresją worka oponowego i zaznaczonym modelowaniem rdzenia kręgowego. Uwypuklenie więzadła podłużnego tylnego.
Proszę o wstępną poradę czy fizjoterapia (ewentualnie jakie zabiegi) ma szansę pomóc czy pozostaje operacja? Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam. Kuba
Na jednym ze zdjęć z rezonansu wygląda to tak:
Początkująca
31-12-2017, 22:38:37

U mnie było podobnie tylko na 2 poziomach i ucisk był znaczny .Mój fizjoterapeuta po obejrzeniu MR stwierdził,że jeśli występuje jakikolwiek ucisk na rdzeń a dodatkowo objawy neurologiczne,to absolutnie żadne zabiegi ,masaże itp .Ja osobiście szukałabym pomocy u neurochirurga-też zwlekałam i dorobilam się mielopatii, ale teraz po operacji z każdym dniem jest coraz lepiej. Pozdrawiam Monika
gość
01-01-2018, 16:34:34

Witam wszystkich, jestem 6 mcy po operacji acdf c5c6. Czy macie takie strzelania w szyi przy próbie przekrecania? Ja do dzisiaj nie jestem sprawna, mimo rehabilitacji. Dajcie znać czy też tak mieliście. Pozdrawiam, Gosia
gość
01-01-2018, 21:48:47

Dzięki Maj77 za odpowiedz. Na dniach wybieram się do podobno dobrego neurochirurga w moim mieście, Lublinie. Ostatnie dni były dość ciężkie psychicznie, szczególnie noce. Nawet relanium i inne silne nasenne nie powstrzymywały przed wybudzeniami w nocy i kończyło się na góra 2-3 godz snu. Nasiliły mi się drętwienia nóg i ciężko znaleźć wygodną pozycję do snu. Mam pytanie do tych co mieli/mają podobne schorzenia czy też mieliście wzrosty ciśnienia krwi i bóle oraz szumy wewnątrz uszu? Spotkałem się z sugestią, że silne bóle głowy spowodowane są wzrostem ciśnienia płynu oponowego wewnątrz czaszki przez zablokowanie jego przepływu przez rdzeń wskutek ucisku worka oponowego. Co o tym myślicie drodzy forumowicze? Pozdrawiam, Kuba
gość
01-01-2018, 22:19:43

Witam,
Od dwoch dni czytam Wasze posty i w końcu zdecydowałam się napisać. Piszecie , ze ryzykiem nieoperowanej dyskopatii , jest nieodwracalna mielopatia. A co w przypadku gdy do mielopatii juz doszło? Rozpoznanie kliniczne: centralna wypuklina dysku C5-C6, Stenoza kanału kręgowego. Mielopatia szyjna. Tydzien temu moj mąż był operowany u neurochirurga Sakowskiego w szpitalu Wojskowym we Wrocławiu. Operacja discektomia C5-C6 z implantacją protezy krążka m-kręgowego C-DISC nr.6. Przez kilka dni po operacji mąż czuł poprawę, ustąpiło drętwienie rąk i problemy z chodem. Niestety od wczoraj tak jakby wszystkie objawy sprzed operacji wróciły. Wiem , ze forum jest na temat dyskopatii , ale moze zna ktos przypadek gdy doszło juz do mielopatii , ale mino to po operacji udało sie chociaz troche wrócić do dawnej formy? Mąż ma 39 lat. Był zawsze silnym i aktywnym facetem. Od kilku miesięcy słabnie z każdym dniem i obawiam sie , ze operacja nie wiele pomogła.
Kasia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: