Witam.
Jestem nowa na forum. Pisze ponieważ mam przepuklinę w odcinku szyjnym. Zaczeło się od silnych bólów prawego barku, w wyniku czego wykonano rezonans odcinka szyjnego, ponizej jego opis. dwóch neurochirurgów stwierdziło że ból prawego barku nie ma zwiazku z przepuklina umiejscowiona po lewej stronie. O kilku dni mam mrowienie lewej dłoni. Nie wykonuję w zasadzie żadnych ćwiczen bo boje się ze uszkodzę ten kregosłup. Nie wiem czy ten stan kregosłupa kwalifikuje sie juz do operacji. Cały kregosłup szyjny jest odgięty w przeciwną stronę niz powinien. Czasem ból unieruchamia mi całą szyję,a le po lekach przechodzi, poza tym występuje to mrowienie lewej ręki i ciągły ból prawego barku. Czy mozecie coś poardzić? Viola
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z wytworzeniem patologicznej kyfozy ze szczytem na poziomie C6.
Zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgów z ich brzeżną osteofitozą.
Zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych z ich dehydratacją i obniżeniem na poziomach C5-C6 i
C6-C7.
Na poziomie C4-C5 widoczna jest szerokopdstawna wypuklina krążka, z lateralizacją w lewo, powodująca ucisk
worka oponowego i niewielkie zwężenie lewego otworu międzykręgowego.
Na poziomie C5-C6 widoczna jest centralna przepuklina krążka, z lateralizacją w lewo, powodująca zniesienie
przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego, ucisk lewego korzenia brzusznego.
Na poziomie C6-C7 widoczna jest znaczna centralna przepuklina krążka, z lateralizacją w lewo, powodująca
zniesienie przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego, ucisk lewego korzenia brzusznego. Niewielki ucisk
rdzenia kręgowego od strony przednio-bocznej lewej. Zwężenie lewego otworu międzykręgowego.
Nie stwierdzam wypuklin krążków na pozostałych poziomach.
Rdzeń kręgowy bez zmian patologicznych.