Witam,
Przeczytałam to forum już kilkanaście razy :) ale dalej jestem skołowana czy robię dobrze. Operacja mam zaplanowaną na przełomie sierpnia/września 2016 w Bielsku będę miała dwa implanty stałe. Każdy neurochirurg był pewny co do mojego stanu, operacja i stałe implanty bo w Pani przypadku są duże zmiany. Z początki starałam się rehabilitować ale po ostatnim ataku bólu odpuściłam, gdyż więcej nie chce się tak czuć (ból niedoopisania) ale jak już zaklepane miejsce człowiek zaczyna myśleć czy aby na pewno dobrze zrobił. Zaufanie do mojego neurochirurga ma dlatego jadę do Bielska na operację (jestem z Krakowa). Moje wątpliwości dotyczą implantów. Naczytałam się tutaj i zgupiałam do reszty :D. Jak zapytałam się o ruchomy zawsze odpowiedź była. W Pani przypadku nie sprawdzą się :( ale czy aby na pewno? Jestem młodą jeszcze osobą, mam dzieciaki, które aktualnie potrzebują dość żywiołowej mamuśki :D i moje obawy dotyczą tego. Czy będę dalej taka żywiołowa ? Wiem, że to w dużej mierze kwestia indywidualna itp., no ale.... zawsze jakieś ale :)
Poniżej wklejam wynik mojego RM z lutego 2016. Mielopatii nie mam (fizjologicznie, słabsze ręce i mrowienie jedynie ale da się z tym żyć) ale mam znaczy ucisk na rdzeń (opinia 2 neurochirurgów) Jak to stwierdzili bo Pani to ma idealną szyję do kontuzji
czytaj długą i chudą i równie wąski rdzeń. Prawdopodobnie nabawiłam się tego podczas wypadku tzn kolizji drogowej bo jak to policja stwierdziła: Jak się krew nie leje to jest kolizja :D
Badanie wykonano w sekwencjach TSE T1, T2 spc, TSE T2 i TIRM przeglądowe, w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych, w warstwach o grubości 1,5mm i 3mm.
Zniesienie fizjologicznej
lordozy szyjnej z tendencją do ustawienia kifotycznego w dolnym odcinku ze zmniejszeniem przedniej rezerwy płynowej na poziomie od C4 do C6.
Zmiany zwyrodnieniowe w postaci: częściowej dehydratacji tarcz międzykręgowych wielopoziomowo z obniżeniem wysokości tarcz C5/C6 i C6/C7.
Wymiar strzałkowy kostnych ograniczeń kanału kręgowego w docinku szyjnym mieści się w granicach normy. Wysokość trzonów kręgowych zachowana.
Na poziomie C5/C6 widoczna jest pośrodkowo-prawoboczna protruzja jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej w przednią część kanału kręgowego i w obręb prawego zachyłka bocznego na około 4 mm z uciskiem na worek oponowy, oraz przednio – prawoboczną powierzchnie rdzenia kręgowego. Rdzeń kręgowy na tym poziomie wykazuje cechy niejednorodnego, miernego podwyższenia sygnału w sekwencjach T2-zależnych, co sugeruje mielopatię z ucisku. Nerwy rdzeniowe wolne.
Na poziomie C6/C7 widoczna tylno lewoboczna protruzja jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej w obręb lewego zachyłka bocznego na około 5mm, z uciskiem na worek oponowy i korzenie lewego nerwu rdzenia C7 – cechy konfliktu. Ponadto widoczne jest tylno-pośrdokowe uwypuklenie tarczy międzykręgowej w przednią część kanału kręgowego na około 3 mm.
Poza tym nerwy rdzeniowe wolne, bez cech ucisku na rdzeń kręgowy. Wymiary i sygnał rdzenia szyjnego w normie.
pozdrawiam
bb