Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
30-05-2016, 12:07:46

Gość - zmieni Ty lepiej neurochirurga, bo albo mu się nudzi i na siłę chce kogoś operować albo jest panikarzem. Takie coś co Ty masz nie jest niczym niezwykłym i w większości przypadków bez problemu się to rehabilituje - do mielopatii to jeszcze bardzo daleka droga. Znajdź sobie jakiegoś dobrego fizjoterapeutę, który Cie poprowadzi, a przede wszystkim zacznij coś ćwiczyć (na początku pod kontrolą rehabilitanta), ruszaj się, dbaj o prawidłową postawę, nie ślęcz godzinami nad komputerem itp. a wszystko wróci do normy. No i jeszcze musisz też dać sobie trochę czasu, żeby to wszystko się wygoiło i organizm się zaadoptował do nowej sytuacji - bo to nie będzie kwestia dni - może tygodni a nawet miesięcy? A najgorsze co możesz zrobić to siedzieć i rozpaczać. Operować też jeszcze się zdążysz choć po tym opisie można przypuszczać, że jak się za siebie weźmiesz być może uda się to dłuuuugo odwlec a może i całkowicie?
Czarna - trzymam kciuki i powodzenia!!!!
No i na facebooku jest grupa: https://www.***/
Pozdrawiam!!!
Forumowicz
01-06-2016, 03:55:32

Dzień dobry i słoneczny WSZYSTKIM PERYSKOPKOM.U mnie gra gitara szyja bez wiekszych zmian,niżej daje rade 12 kg spadlo i kolejny miesiąc trzymam wage.Zepsuty 24 peryskop do góry dasz rade ,u nas to norma,że jeden neurochirurg chce od razu operować ,a inny nie.Z tym to tak zawsze.U ciebie to jest duzo czynnikow współistniejących i najwieksze 2 problemy to diagnoza i ty sam.Coś wiem na ten temat.A psychiatra to niezla myśl bo zapewne dekielek zrywa no i dolek sie ma.My to nie lekarze a tylko ofiary zdrowia i nfz-u.Jeżeli boli to ,żyjesz .Klopot w tym,że i masz pod gore z utrzymaniem a w mopsie byleś......----------) Do gościa co go Andrychowski spsół to tak jest ,że jeden chwali drugi gani.Mnie operował dr.Rzewuski ze Szczecina i go chwale natomiast jedna z forumowiczek pisala ,że nie.Kto zatem ma racje.Operacje sie udają bądz nie,ale dochodza inne schorzenia ,które moą sie nasilć ,ą my zwalimy wine na neurochirurga....to łatwe......a spojżeć obiektywnie niekonieczne....pozdrawiam piotr...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
06-06-2016, 16:46:49

Piotr, zrzucania wagi naprawdę Ci gratuluję :)
Pawik :)
gość
08-06-2016, 20:41:11

Witam,
Przeczytałam to forum już kilkanaście razy :) ale dalej jestem skołowana czy robię dobrze. Operacja mam zaplanowaną na przełomie sierpnia/września 2016 w Bielsku będę miała dwa implanty stałe. Każdy neurochirurg był pewny co do mojego stanu, operacja i stałe implanty bo w Pani przypadku są duże zmiany. Z początki starałam się rehabilitować ale po ostatnim ataku bólu odpuściłam, gdyż więcej nie chce się tak czuć (ból niedoopisania) ale jak już zaklepane miejsce człowiek zaczyna myśleć czy aby na pewno dobrze zrobił. Zaufanie do mojego neurochirurga ma dlatego jadę do Bielska na operację (jestem z Krakowa). Moje wątpliwości dotyczą implantów. Naczytałam się tutaj i zgupiałam do reszty :D. Jak zapytałam się o ruchomy zawsze odpowiedź była. W Pani przypadku nie sprawdzą się :( ale czy aby na pewno? Jestem młodą jeszcze osobą, mam dzieciaki, które aktualnie potrzebują dość żywiołowej mamuśki :D i moje obawy dotyczą tego. Czy będę dalej taka żywiołowa ? Wiem, że to w dużej mierze kwestia indywidualna itp., no ale.... zawsze jakieś ale :)
Poniżej wklejam wynik mojego RM z lutego 2016. Mielopatii nie mam (fizjologicznie, słabsze ręce i mrowienie jedynie ale da się z tym żyć) ale mam znaczy ucisk na rdzeń (opinia 2 neurochirurgów) Jak to stwierdzili bo Pani to ma idealną szyję do kontuzji czytaj długą i chudą i równie wąski rdzeń. Prawdopodobnie nabawiłam się tego podczas wypadku tzn kolizji drogowej bo jak to policja stwierdziła: Jak się krew nie leje to jest kolizja :D
Badanie wykonano w sekwencjach TSE T1, T2 spc, TSE T2 i TIRM przeglądowe, w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych, w warstwach o grubości 1,5mm i 3mm.
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z tendencją do ustawienia kifotycznego w dolnym odcinku ze zmniejszeniem przedniej rezerwy płynowej na poziomie od C4 do C6.
Zmiany zwyrodnieniowe w postaci: częściowej dehydratacji tarcz międzykręgowych wielopoziomowo z obniżeniem wysokości tarcz C5/C6 i C6/C7.
Wymiar strzałkowy kostnych ograniczeń kanału kręgowego w docinku szyjnym mieści się w granicach normy. Wysokość trzonów kręgowych zachowana.
Na poziomie C5/C6 widoczna jest pośrodkowo-prawoboczna protruzja jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej w przednią część kanału kręgowego i w obręb prawego zachyłka bocznego na około 4 mm z uciskiem na worek oponowy, oraz przednio – prawoboczną powierzchnie rdzenia kręgowego. Rdzeń kręgowy na tym poziomie wykazuje cechy niejednorodnego, miernego podwyższenia sygnału w sekwencjach T2-zależnych, co sugeruje mielopatię z ucisku. Nerwy rdzeniowe wolne.
Na poziomie C6/C7 widoczna tylno lewoboczna protruzja jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej w obręb lewego zachyłka bocznego na około 5mm, z uciskiem na worek oponowy i korzenie lewego nerwu rdzenia C7 – cechy konfliktu. Ponadto widoczne jest tylno-pośrdokowe uwypuklenie tarczy międzykręgowej w przednią część kanału kręgowego na około 3 mm.
Poza tym nerwy rdzeniowe wolne, bez cech ucisku na rdzeń kręgowy. Wymiary i sygnał rdzenia szyjnego w normie.

pozdrawiam
bb
gość
08-06-2016, 21:52:54

Przeciwwskazaniem do ruchomych są m.in. osteofity . W opisie ich nie ma ale mogą być widoczne w MRI.POZA tym masz do zrobienia 2 poziomy i tu już może być problem.
Są tu na forum osoby z dwoma sztywnymi i całkiem nieźle funkcjonują.

Piotr super! Zazdroszczę zdrowia i samozaparcia.
Pozdrawiam , Kamila Drzewiecka.
gość
08-06-2016, 23:27:23

Szczęsliwi poza mną 2 operacje ,dwa implanty tytanowe jak nie spałam z bólu tak nie śpię.10odjąć
gość
08-06-2016, 23:28:28

Szczęsliwi poza mną 2 operacje ,dwa implanty tytanowe jak nie spałam z bólu tak nie śpię.
Początkujący
09-06-2016, 09:31:41

Odnośnie implantów stałych i ruchomych miałem ostatnio ciekawą rozmowę . Pojechałem na badania do szpitala tydzień przed operacją, gdzie miano mi założyć jak mówił ordynator raczej implant dynamiczny, ale mówił to dwa lata temu, bo tyle czekałem na operację. Przyjechałem, badał mnie jakiś jego zastępca i zapytałem, czy jest szansa na implant dynamiczny , wiecie co powiedział? Dynamiczne są drogie, drogie, drogie.... Po drugie u większości pacjentów tracą ruchomość, po trzecie świat odchodzi od implantów dynamicznych na rzecz płytek i śrubek... Po czym jeszcze kilka razy powtórzył, że to jest bardzo drogie.
To nie koniec jednak rozmowy - jako , że z niewyjaśnionych przyczyn zaczyna mi padać poziom niżej , napomknąłem, że jak usztywnią poziom wyżej to za rok przyjdę z nową dyskopatią. Lekarz odpowiedział, że prawdopodobnie tak , więc jaki jest sens robienia tej operacji? Wydaje mi się, że zaczęli oszczędzać kasę w tym szpitalu, bo inaczej tego nie wyjaśnię, a argumenty odnośnie implantów dynamicznych nie do końca mają potwierdzenie w badaniach, przynajmniej tych dostępnych na internecie.
gość
09-06-2016, 09:40:23

Witam,
i tego się obawiam zwłaszcza, że ja mam 3 przepukliny już, a dwie będą operowane. Ale ja słyszałam, że przy moim przypadku po prostu one się nie sprawdzą są za duże skrzywienia i dłużej zajmie mi dojście do siebie. Jeden z neurochirurgów dopatrzył się też osteofitów na RMI. Miałam opcje operacji na nfz i prywatnie u tego samego neurochirurga i to on zasugerował na nfz bo wg niego dlaczego mam płacić za coś co w Bielsku dostanę na nfz (tylko tam wykonuje zabiegi w ramach nfz)! W prywatnym byłyby identyczne implanty. No nic jeszcze przecież mogę zmienić zdanie :D
pozdrawiam
bb
gość
21-06-2016, 14:40:36

Witam. Mam pytanie czy ból po operacji jest to normalne zjawisko i czy długo może się utrzymywać.
Cztery tygodnie temu miałem operację kręgosłupa szyjnego i wstawione klatki PEEK między C5-C6 ,C6-C7,
I jak do tej pory nadal drętwieją mi palce dłoń przedramię bol mięśni szyi i barku z lewej strony łącznie z nogą .
Czy mógłby ktoś mi powiedzieć czy takie dolegliwości to norma w pierwszych tygodniach po zabiegu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: