Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-05-2016, 11:05:10

Zepsuty, dorób rtg czynnościowy i do neurochirurga. Boreliozę przerobiłam z mężem, którego"nigdy" nie dopadł zauważony kleszcz. A jednak....W naszym przypadku poszły kolana:ortopeda, reumatolog i jej sugestia boreliozy. 12 tygodni antybiotyku i chłop jak nowy. W poradni spotkaliśmy człowieka, który spędził sporo czasu z rozpoznaniem udaru: paraliż połowy ciała i inne objawy tylko tomografia czyściutka.Ktoś wpadł na borelioze i chłop ozdrowiał.Powodzenia i uszy do góry
Vika 2004 C6/C7 implant węglowy 2005 C5/C6 implant wchłanialny 2007 C4/C5 inplant Peek 2010 C4/C5 płyta przednia
Początkująca
16-05-2016, 17:27:30

zepsuty ten szok i rozpacz trzeba przerobić ,to prawda wiele rzeczy z przeszłości nas już nie czeka ale czekają nas inne o których może nawet nie wiemy.Nie pocieszam i nie mówię ,będzie lepiej ,bo wiem ,że nie będzie już 2 lata nie byłam w kinie...bo po prostu nie wysiedzę ale za to mogę iść na basen i tez jest fajnie.Wylałam wiele łez ,ludzie podejrzliwie patrzą na moją legitymację niepełnosprawnego a ja się cieszę każdym dniem kiedy nie boli mimo, że teraz znów mnie dopadło i szyja boli przy najlżejszym ruchu
Początkujący
17-05-2016, 22:35:34

czesc wszystkim
Zepsuty z tego co zrozumialem to ciagle nie masz diagnozy
zmobilizuj sie i w koncu ustal co ci jest
ja mialem mielopatie i to zaawansowana, tez juz przestawalem chodzic, jestem 1,5 roku po operacji na dwoch poziomach i funkcjonuje prawie normalnie( to prawie normalnie z lekka nadwyzka, ale uparlem sie zeby nie zwracac na pewne rzeczy uwagi ;)w kazdym razie pracuje chodze jezdze samochodem itd a to ze nie krece salt mnie nie kreci:)
znajdz najlepszych dostepnych lekarzy i sie poumawiaj na wizyty i to nie jednego a kilku
oni dadza ci skierowania na odpowiednie badania
sredniacy i ci slabi nie postawia diagnozy i nie beda wiedzieli jak cie poprowadzic
to samo dotyczy rehabilitantow
w zadnym wypadku nie wolno ci sie poddawac! musisz dzialac bo samo nie przejdzie
co do reszty to bym tak szybko nie skreslal ani pracy ani aktywnosci - na wszystko przyjdzie czas w odpowiednim momencie
pozdrawiam
Grzegorz
Początkujący
18-05-2016, 11:51:04

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, pomoc i wsparcie!
Na pewno dorobię sobie RTG czynnościowe. Suplementuję się teraz też Omegą 3 i kurkumą (przyprawa, jest dostępna w aptece w kapsułkach). Podobno szczurom z mielopatią pomaga (badania).
gość
25-05-2016, 08:17:17

Witam
proszę Was o opinie. Na rezonansie wyszło mi że mam przepuklinę c6-c7 z uciskiem na nerw prawa strona. Problem u mnie jest taki że została mi rezerwa płynu. I jeden lekarz neurochirurg mówi że operacja na cito, drugi natomiast mówi że mogę się rehabilitować ale jak dojdzie do przesunięcie dysku to może dojść do melopatii. Co mam robić ??
Iść na operację czy czekać ?? czy tak strasznie jest po operacji ? proszę was wypowiedzcie się
Początkujący
26-05-2016, 17:37:41

Wiadomo, że operacja wiąże się z ryzykiem (m. in. ryzyko uszkodzenia nerwu, infekcji i innych komplikacji - choć większość komplikacji jest czasowa, co raczej nie jest wielkim problemem, ryzyko śmierci po operacji (w ciągu 2 lat - plus/minus 5%, w tym w Polsce największe w Europie wg jednego badania; większe ryzyko dla ludzi z problemami z układem krwionośnym).
Według mnie ryzyko rozwinięcia mielopatii (wg opinii lekarzy) jest groźniejsze, więc lepiej się zoperować i powoli wracać do siebie niż czekać aż zostanie się funkcjonalnie niepełnosprawnym.
Początkujący
26-05-2016, 18:03:54

Gość - ale o co chodzi w Twoim poście? Jest napisany bez ładu i składu, zero konkretów czy choćby zdjęć lub opisu z rezonansu... masz samą przepuklinę czy może też jakieś inne zmiany, jak głęboko to sięga... no ciężko cokolwiek napisać...
Pozdrawiam!!
gość
29-05-2016, 09:42:24

Witam podaje opis:
Na poziomie c6 c7 progi na krawędziach trzonu. Koncenteyczna wypiklina tylna krążka z komponentem przepukliny tylnej prawej uciekają worek oponowy zmniejszając rezerwę przestrzeni podpajeczynowkowej przedniej oraz redukują wejście do otworów miedzykregowych w znacznie więksZym stopniu po prawej stronie gdzie przepuklina krążka uciska korzenie prawego nerwu c7 i w niewielkim stopniu modeluje brzuszno prawa powierzchnie worka oponowego
gość
29-05-2016, 20:56:04

Z opisu wynika, że do mielopatii jest daleko, nie ma ucisku rdzenia. Dobry fizjoterapeuta poradzi, Nadal nie wiemy jakie masz objawy.
gość
30-05-2016, 10:47:46

Witam cieszę się, że istnieje takie forum można się dużo dowiedzieć. A mianowicie. Jestem po trzech operacjach kręgosłupa odcinek lędźwiowy L5-S1 .Dwie robiłam w warszawie wykonywał je dr. Andrychowski - nie polecam !!!!! Ostatnia w zeszłym roku operację przeprowadzał mi prof. Harat cudotwórca z Bydgoszczy stabilizacja i implant ale znowu nie jest dobrze. W grudniu mam kolejną na tym samym odcinku , będą robić mi termolezje. Boję się już cokolwiek robić :( . Mało tego od pół roku zmagam się z bólem odcinka szyjnego C5-C6 gdzie jest ucisk na rdzeń kręgowy i ból rozchodzi się po prawej stronie aż do dłoni. Najgorszy jest ból ramienia i szyi. Po wizycie u słynnego Prof. Maksymowicza z Olsztyna decyzja jego jest nieodwracalna i konieczna jest szybka operacja gdzie termin mam na 6 czerwca 2016 roku . Bardzo się boję i chciałbym uzyskać jakieś inf bo nie wiem czy robić czy czekać . Ręce mi opadają :( pozdrawiam Czarna.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: