Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
12-03-2016, 08:50:29

Witam Wszystkie Szyjki
Założyłam grupę wsparcia dla nas na facebook - Dyskopatia kręgosłupa szyjnego a operacja.
Wydaje mi się,że forma porozumiewania znacznie wygodniejsza niż na tym forum.
Zapraszam i do " zobaczenia"
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkujący
12-03-2016, 08:57:06

Witam!!
Ania - a można prosić linka? :)
Pozdrawiam wszystkich!! :)
Forumowicz
12-03-2016, 16:30:50

To jeszcze trzeba mieć te konto-facebook.Jednak mnie nie kręci.Ludzi o wielu wiosnach zapewne też nie.No mlodzi to tam przesiaduja.Takie czasy.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
12-03-2016, 16:31:10

To jeszcze trzeba mieć te konto-facebook.Jednak mnie nie kręci.Ludzi o wielu wiosnach zapewne też nie.No mlodzi to tam przesiaduja.Takie czasy.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
12-03-2016, 16:50:11

Treść zablokowana przez moderatora

Początkujący
12-03-2016, 18:13:21

Witajcie wszystkie szyjki przed,po,w trakcie ....
może trochę refleksji opisze tutaj z ostatniego czasu bo czytałem ale nie miałem weny by pisać
ogólnie znowu będę rozważał czy dobrze zrobiłem poddając się choć nie wiadomo co by gdyby ale cóż......
jestem po 3 miesiące i dwa tygodnie
skończyłem wczoraj rehabilitację 6 tygodniową i jest tak sobie
na szyje i barki miałem laser i pole magnetyczne
na lędźwie prądy i ultra dźwięki
i ogólne ćwiczenia izometryczne,orbitrek i takie na rolkach ćwiczenia nie wiem jak się fachowo nazywają.:)
ogólnie mówiąc na razie jest 60 % za dobra decyzją a 40% na nie
podczas rehabilitacji samopoczucie różne albo super albo ścinające z nóg
ostatnio czyli gdzieś od 3 tyg drętwieją ręce obydwie jak śpię na wznak i to w połowie ale ta połowa jest po długości ręki od łokcia do dłoni z dwoma palcami zewnętrznymi
do tego ostatnio lędźwie od dwóch dni dokuczają masakrycznie
co jakiś czas dziwne bóle palców rąk i nóg takie jak przed operacją
do tego dochodzi tak mówili fizjoterapeuci ze mam strasznie spięte mięśnie szyii i barków, ogólnie góra, co można z tym zrobić macie jakieś pomysły????
następna rehabilitacji w sanatorium od 7 kwietnia mam nadzieje że pomoże coś więcej.
teraz pytanie z innej beczki: czy na zasiłek rehabilitacyjny wniosek można złożyć przed pobytem w sanatorium?
na razie tyle jak mi się coś przypomni dopiszę:)
pozdrawiam wszystkich szyjkowych:)
Początkujący
12-03-2016, 18:20:50

przypomniało mi się czy rezonans przy implantach można robić?
ja mam implant solis tyle mam napisane w karcie i jestem ciekaw czy przy nim można zrobić bo jestem ciekaw co w szyii słychać.
coś ktoś wie :)?
Początkująca
12-03-2016, 19:39:01

Cwiety, musisz zapytać operatora z jakiego tworzywa jest implant, jesli tytan to nie powinno byc problemu a jesli jakiś inny materiał to wtedy lekarz powinien wystawić informacje o tym, ze nie ma przeciwskazan badz sa i jakie. A gdyby lekarz, bo wiadomo jak to w NFZ robił problem to dowiedz sie tylko dokładnie jaki to materiał i resztę albo wyszukasz w necie albo w miejscu gdzie wykonuje sie rezonans musza wiedziec, a przynajmniej powinni. W bardziej fachowych miejscach wiedza nawet jakie implanty sa z czego i wystarczy im wypis ze szpitala ale o to lepiej zapytać od razu przy zapisywaniu sie na badanie. Jesli masz implant nie z metalu lub pochodnych nie powinno byc żadnego problemu. W zasadzie zupełnym przeciwwskazaniem do rezonansu sa rozruszniki serca albo inne metalowe elementy odpowiadające za funkcje życiowe. Pozostałe elementy typu usztywnienia mogą dawać artefakty ale nie zagrażają pacjentowi wiec wtedy chyba inaczej ustawiają sobie parametry aby uzyskać najlepsza jakość obrazu. Sa tez metale ktore w polu magnetycznym bardzo mocno sie nagrzewają i mogą byc niebezpieczne ale nie nalezy do nich wlasnie tytan. Uff to moje skromne doświadczenie w tej materii, mam nadzieje ze pomogłam :)
Początkująca
12-03-2016, 20:57:56

Melduje się weteranka,Jakoś żyję: roczna przyjaźń z kulami dobiła moją szyję a zwłaszcza ręce i barkiPiersiowy boli a nie mam odwagi robić rezonansu-rtg płuc wykazał przepukliny i to mi wystarczy. Teraz boli lędźwiowy ale jak się rok kuleje to musi boleć.Neurolog stwierdził,że jestem wrak a on cudu nie uczyni.Rehabilitacja aby nie bylo gorzej bo lepiej nie będzie. Papier: do żadnej pracy się nie nadaję.Cóż i tak nie pracuję zawodowo choć przyznaję,że myję okna i wieszam firany za co Wielebny mi w d...ę wleje, Rehabilituję o ile mogę bo u mnie koszmar z terminami a na prywatę z nogą wydałam majątek. W lutym skierowanie na cito oferowano mi sierpień, listopad.....Czekam na szpital rehabilitacyjny w Karpaczu to może mnie wyrychtują???
Pozdrawiam i cierpliwości życzę
Vika 2004 C6/C7 implant węglowy 2005 C5/C6 implant wchłanialny 2007 C4/C5 inplant Peek 2010 C4/C5 płyta przednia
gość
12-03-2016, 22:02:42

Cwiety daj sobie czas. Ja też od wczoraj mam kryzys . Przesadziłam w pracy chyba. 😐 więc na kręglach z rodzinką dzisiaj tylko siedziałam bo głowa mnie boli i pali cała ręka .
Jakoś tak pesymistycznie dzisiaj.
Co do fb to ja celowo nie mam tam konta ale może się skuszę chociaż bardzo lubię to forum i na pewno będę tu aktywna.

Może ktoś komu lepiej się żyje po zabiegu coś optymistycznego napisze. 😊
Pozdrawiam wszystkich, Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Reklama: