Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
17-04-2014, 20:54:03

Kabernet,
głowa do góry. To napewno wina aury. Lada moment będzie cieplej, więcej słońca i od razu samopoczucie będzie lepsze. Tu na forum wyczytałam, że wszyscy PO z dnia na dzien czujecie sie lepiej.
U mnie stagnacja, czuję się jakbym cofnęła sie o pół metra, a był juz krok do przodu. Jednak to wina tej pogody
Dino73
fajnie, że naginasz po 10 km, ale jeśli mogę Ci cos doradzić, by efekt spacerów był lepszy, powinieneś uprawiac nordic walking, dzieki czemu będziesz tez rehabilitował górną część kręgosłupa. Poczytaj sobie w necie jak dobrze ta dyscyplina wpływa na mięsnie szyi. Ja tez chodzę codziennie ale mniejsze trasy robię, gdzieś tak po 6 km. Towarzyszy mi pies . Oczywiście nordic walking mam poparty przez neurochirurga i fizjoterapeutow. Jeśli masz możliwość to warto też pływać. Jak bedziesz zainteresowany to powiem jak najlepiej
Wtajemniczona
17-04-2014, 20:58:41

Megann dziękuję.
po operacji też ten nordic walking może być?
A czy słyszę iście o czymś takim:
http://technikaalexandra.w.interia.pl/wczympom/kregoslup.html
Kasia
Początkująca
17-04-2014, 21:09:45

Kabernet,
nordic walking to bardzo bezpieczna dyscyplina sportu. Na pewno po operacji też bardzo wskazana. Ten sport jest lepszy od gimnastyki pod jednym względem, uprawiasz go na świeżym powietrzu. A dystans dostosowujesz do swoich możliwości. Tylko kiedy mozna zacząc PO najlepiej zapytaj swojego lekarza.
Jeszcze w styczniu byłam tak obolała, że zwykły spacer był dla mnie problemem, teraz po dystansie 6 km nawet nie czuje zmęczenia.
O technice Alexandra słyszę po raz pierwszy
Wtajemniczony
17-04-2014, 21:30:27

Nie dam rady już na spacery chodzić z kijkami bo już w jednej mam wykrywacz metali a w drugiej łopatkę,Dino to tzw detektorysta czyli poszukiwacz skarbów
Wtajemniczona
18-04-2014, 00:04:03

@Tomwro to zaczynamy razem, bo ja też 22 zaraz po świętach mam konsultację pooperacyjną u fizjo, którego mi operator polecił. Mój neuro powiedział, że to wzmożone napięcie i bolesność na szyi, karku i w barkach powinno ustąpić w czasie rehabilitacji. Powiedział też, że gdyby fizjo chciał zrobić igłoterapię suchą to żeby sie nie bać i pozwolić Poczytałam o tym i mam nadzieję, że nie zaproponuje tego.
No troche pracy nas teraz czeka Jak sama próbuję bardziej głową kręcić to mnie barki bolą, jak nie kręcę to barki nie bolą, ale szyja się robi sztywna takie uroki
Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkiego co najlepsze na Święta. Niech będą przede wszystkim bez bólu i sztywności
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkująca
18-04-2014, 08:16:55

Dzień dobry Wszystkim
Ja do Was dzisiaj z pytankiem o doświadczenie przy ubieganiu się odszkodowanie z PZU w ramach ubezpieczenia grupowego.
Tu mam tabelę z wykazem zabiegów. Jak to się ma do naszych przypadłości ?? mam na myśli implantację i stabilizację. Składaliście wnioski, dostaliście coś ?? Nazwy zabiegów dość enigmatyczne
https://www.pzu.pl/c/document_library/get_file?uuid=3325aad9-0db0-48be-9cb8-8dc983397b90&groupId=10172
Pozdrowionka i dnia bez bólu życzę )
Gosia
Wtajemniczona
18-04-2014, 12:22:34

Witaj Gosiu,
Patrząc na tą tabelę to chyba te dwa :
-Pierwotna operacja odbarczająca kręgosłup szyjny
-Pierwotne usztywnienie (artrodeza) stawu kręgosłupa szyjnego.
Jeśli masz sztywną stabilizację.
Mi powiedzieli że dopiero po zakończeniu leczenia składa sie papiery, więc jeszcze troche mam czasu.
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkująca
18-04-2014, 14:07:23

Bety, dziękuję Ci. Też to mi chodzi po głowie.
Powiedz mi dlaczego po zakończeniu leczenia masz składać ??
Ja mam w pracy takie grupowe ubezpieczenie z opcją "operacje chirurgiczne" i skalda się przez net (skany) po wyjściu ze szpitala. A może ja jeszcze nie wiem o innym odszkodowaniu, chodzi o uszczerbek na zdrowiu ?? To podpowiadajcie kochani
Gosia
Wtajemniczona
18-04-2014, 15:35:37

W PZU można wystąpić o ustalenie uszczerbku na zdrowiu. Sama składałam to kilka lat temu po wypadku. NIEKONIECZNIE trzeba czekać, aż do zakończenia leczenia. PZU wyznaczy wtedy dwie komisje.
Z tego co tu pisaliście nie wszyscy mają możliwość ustalenia uszczerbku na zdrowiu. Być może u większości z Was ustalenie uszczerbku jest możliwe tylko w przypadku kiedy wasza choroba jest wynikiem wypadku w pracy lub w drodze do pracy. Jeżeli tak jest to również Zus ustala Wam uszczerbek i wypłaca odszkodowanie.
Coś więcej będę wiedziała po świętach, bo składam papiery do PZU.
Jeżeli chodzi o wypłatę pieniądze za operację , to otrzymujemy za nią 50 % sumy ubezpieczenia.
Ja pieniądze na koncie miałam już następnego dnia po uzupełnieniu formularza w internecie. Aha, u mnie to wszystko ogarnia zakład pracy.....
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkujący
18-04-2014, 16:07:51

O PZU pisalem pare podstron temu :)
Generalnie u mnie w firmie jest tak, ze dostane i uszczerbek, i dodatkowo za operację (wskazany wykaz).
Wszystko jednak zalezy od warunkow ubezpieczenia.
Na pewno ja dostane 3000 zl za operacje (za III grupę jest tyle właśnie) plus wlasnie uszczerbek, 500 zl za kazdy procent (z tego co czytalem - od 5 do 15)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: