Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
16-04-2014, 15:47:33

Witam.
Ta rehabilitacja jak widać to niełatwa rzecz. Lepsza jest profilaktyka, ale jak to się ma do tego, że jeszcze rok temu chodziłam na pilates?
Ech, dzisiaj w ogóle mam kiepskie wieści. Po masażach u fizjo źle się czułam i dzisiejsza noc to była okropna. Akurat zwolnilło się miejsce u pani rehabilitującej metodą Vojty ( pytałam Was o to, ale chyba nikt nie słyszał o takowej ). Chodziłam do niej swego czasu z synami i bardzo pomogła. No i ona dzisiaj popatrzyła w mój RTg poopercyjny i pokazała mi dwie przepukliny w piersiowym odcinku. Załamka.Trudno się dziwić, że po masażach pleców było kiepsko. Zaproponowała mi rehabilitację swoją metodą
dwa razy w tygodniu i prace domowe. Mówi, że dwa trzy miesiące intensywnej rehabilitacji i będzie dobrze, potem ćw w domu tylkoA za pól roku rezonans. Humor mi oklapł, akurat przed Świętami
Za dwa tygodnie kontrola u neuro. Dlaczego on mi nie powiedział o tych piersiowych skoro widział to RTg cztery tyg. temu.
Wygląda na to, że przez ostatni rok odkładałam kasę nie na wakacje swoje i dzieci tylko na rehabilitację
Każdy z nas szuka pomocy, moźliwości powrotu do
zdrowia. Czy to jest możliwe?
Kasia
Ps. Rupafin super, że wszystko ok! Oby tak dalej i niech już nic Cię nie boli i usprawniaj się!
Wtajemniczona
16-04-2014, 15:58:14

Witam Myślę że z tym problemem operować się już czy jeszcze czekać to tak jak w tym dowcipie o żabie
piękne na lewo mądre na prawo a żaba na to przecież się nie rozdwoję.
I chcielibyśmy i się boimy.

Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
Forumowicz
16-04-2014, 17:16:42

kabernet 2014-04-16 17:47:33 Witam.
Ta rehabilitacja jak widać to niełatwa rzecz. Lepsza jest profilaktyka, ale jak to się ma do tego, że jeszcze rok temu chodziłam na pilates?
Ech, dzisiaj w ogóle mam kiepskie wieści. Po masażach u fizjo źle się czułam i dzisiejsza noc to była okropna. Akurat zwolnilło się miejsce u pani rehabilitującej metodą Vojty ( pytałam Was o to, ale chyba nikt nie słyszał o takowej ). Chodziłam do niej swego czasu z synami i bardzo pomogła. No i ona dzisiaj popatrzyła w mój RTg poopercyjny i pokazała mi dwie przepukliny w piersiowym odcinku. Załamka.Trudno się dziwić, że po masażach pleców było kiepsko. Zaproponowała mi rehabilitację swoją metodą
dwa razy w tygodniu i prace domowe. Mówi, że dwa trzy miesiące intensywnej rehabilitacji i będzie dobrze, potem ćw w domu tylkoA za pól roku rezonans. Humor mi oklapł, akurat przed Świętami
Za dwa tygodnie kontrola u neuro. Dlaczego on mi nie powiedział o tych piersiowych skoro widział to RTg cztery tyg. temu.
Wygląda na to, że przez ostatni rok odkładałam kasę nie na wakacje swoje i dzieci tylko na rehabilitację
Każdy z nas szuka pomocy, moźliwości powrotu do
zdrowia. Czy to jest możliwe?
Kasia
Ps. Rupafin super, że wszystko ok! Oby tak dalej i niech już nic Cię nie boli i usprawniaj się!
Kasiu wybacz że wtrące swoje pięć groszy ale zwykłe zdjęcie rentgenowskie nie pokarze czy w przestrzeniach między kręgowych jest przepuklina czy też nie owszem może widzieć obniżenie przestrzeni międzykręgowych co może sugerować o obecności przepukliny jak i również może sugerować o odwodnieniu krążków lub zmian zwyrodnieniowych adekwatnym badaniem aby można powiedzieć czy przepuklina jest czy jej nie ma może rezonans lub tomografia komputerowa . Trochę może na wyrost Twój rehabilitant powiedział Tobie o tym więc ja bym do tego tak pesymistycznie nie podchodził do tego . Warto wpierw zrobić dokładne badania i w tedy podejmować decyzję jaka będzie potrzebna rehabilitacja bo jak zapewne wiesz odcinek piersiowy operuje się rzadko .
Pozdrawiam życząc powodzenia
ks Janusz
Forumowicz
16-04-2014, 17:25:26

Kasiu metoda Vojty dotyczy dzieci nie znalazłem zastosowania jej u osób dorosłych być może już ta terapia została rozwinięta do osób dorosłych .
ks Janusz
Wtajemniczona
16-04-2014, 17:26:40

Ja już totalnie jestem zakręcona Zanzibarze. Wiem tylko, że jest siedem tygodni po operacji, a ja nie czuję się świetnie.
Oklapłam.
Początkujący
16-04-2014, 17:39:20

Generalnie przepukliny w kręgosłupie piersiowym oraz jakiekolwiek zmiany zwyrodnieniowe w tym odcinku to rzadkość.
Tak mówił neurochirurg, który dziwił się ortopedzi, który dał mi rezonans piersiowy (skoro mnie bolały łopatki). Jedyne co w piersiowym MRI wyszło, to cechy dyskopatii szyjnej na poziomach C4-5-6.
Dlaczego się dziwił? Ponieważ kręgosłup piersiowy jest podparty żebrami i bardzo obudowany organami. Nie jest tam tak łatwo o przepukliny czy zmiany zwyrodnieniowe.
Neurochirurdzy operują piersiowy generalnie po wypadkach, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Co do rehabilitacji. Jeśli coś Wam nie pasuje podczas rehabilitacji, mówcie osobie ją robiącej. Każdy ból czy problem jest niekorzystny. Warto wtedy przerwać taką "akcję". A to, że jest ktoś obolały po rehabilitacji to normalne. Pracują mięśnie i to jest tego efekt. Moja rehabilitantka zawsze mówila, żebym się zaopatrzył w maści przeciwbólowe, bo może być problem po :)
gość
16-04-2014, 17:59:46

Jeśli chodzi o kręgosłup piersiowy to przepukliny rzadko ale się zdarzają, ale tak jak pisze tomwro nie są operowane. Kręgosłup jest zrośnięty z żebrami "na sztywno" :) Tylko odpowiednia rehabilitacja i prawidłowe oddychanie są w stanie nam pomóc. Ogólnie co do rehabilitacji czy masażu, na początku zawsze może boleć. Zastałe mieśnie, scięgna czy tzw zakwasy są normą.Tego bólu nie należy się bać ;) Po rozćwiczeniu mija :)
Wtajemniczona
16-04-2014, 18:24:00

Kochani na Was zawsze można liczyć. Już mi lepiej :)
Wtajemniczony
16-04-2014, 18:24:00

Dzwonił właśnie dok termin operacji sierpień w same imieniny zaraz po urodzinach,mam jeszcze czas po świętach rehabilitacja co mam do stracenie,powiedział że nie widzi przeciwwskazań do próby rehabilitacji .
Wtajemniczony
16-04-2014, 18:26:59

Kabernet mi tez piersiowy dokucza a tam piękne dyski siedzą na miejscu jak kulki w łożysku,a szyjka dwie buby od dyskopati szyjnej cały kręgosłup się przestawia wczoraj dok mi to też potwierdził ,tak że piersi do przodu i głowa w pionie
Poniższy obrazek ilustruje dlaczego lepiej prywatnie się leczyć

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: