Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
21-08-2013, 16:21:02

Szyjka74 dyskopaci tak mają i ci przed i po operacji. Nasze życie biegnie dalej ale z pewnymi ograniczeniami. Należy to zaakceptować . Po operacji jest różnie, raz lepiej raz gorzej, ale przed też nie jest super. Minęło 9 miesięcy od mojej operacji, jest jak jest, do Piotra mi daleko. Na operacje szłam z porażeniem czterokonczynowym, teraz czeka mnie długa rehabilitacja. Jedno jest pewne, czym lepszy stan przed tym szybszy powrót do zdrowia. Jestem dobrej myśli, kort z rakietą czeka.
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Początkująca
21-08-2013, 16:38:26

Szyjka 74- myślę, że nasze życie z bólem powoli samo zmienia nasze podejście do wielu spraw. Są te ważne i te, które powoli odpuszczamy... bo potem płacimy wysoką cenę.
Podobnie jak Ty zmagam się z podjęciem ostatecznej decyzji o operacji. W poniedziałek mam wizytę u neurochirurga, a na przyszłą środę mam się zgłosić do szpitala. Kilka tygodni wcześniej Piotr poradził mi ,że muszę podzielić swoje życie na etapy- dostosowałam się do I z nich i myślę co będzie dalej, ale ma nadzieję,że po operacji będzie już tylko lepiej.
Wtajemniczona
21-08-2013, 17:29:21

Dana
Jestem zdziwiona tym porażeniem czterokończynowym Naprawdę było tak źle? Jakie są objawy przy takim porażeniu?
A ten kort z rakietą to rozsądek nakazuje w innym wcieleniu chyba.
Jeśli w tym to nie na długo , na pewno dałabyś radę pograć i byłabyś przeszczęśliwa ale co ze skutkami wygłupów ?
Przyznam się wam że mnie ograniczenia bardzo , ale to bardzo dołują
Karolina
Wtajemniczona
21-08-2013, 19:41:36

Witam Wszystkich!
Ostatnio pisałam, ale chyba nikt nie zauważył wszyscy chyba zafiksowani na punkcie operacji
ja tylko w kwestii rehabilitacji 'rehabilituje się od jakiegoś czasu - terapia manualna, Krojanty, codziennie systematyczne ćwiczenia (kilka razy dziennie) + caly kodeks szyjek i jest bdb - pewnie ze czasem cos zaboli albo minimalnie zdrętwieje- ale natychmiast jestem na łączach z moimi rehabilitantami i wiem co robic i i to działa- można naprawdę normalnie funkcjonować (a mam modelowanie rdzenia...) naprawdę warto próbować... w kwestii kręgosłupa, jego mechaniki i różnych możliwości mogłabym już chyba zacząc pisać drugi doktorat I wiem też, o czym Bogna i inni pisali już mnóstwo razy , że psychika u nas to podstawa i dobre nastawienie!!! Łatwo wpadamy w depreche ale tez i pozytywne nakręcenia działa cuda!!! I pozytywnych myśli wbrew kolejkom u lekarza, rozbieżnym opinio neuro..., ciągłej huśtawce i niepewności WAM życzę!!!
Serdeczności!!!
Ela
huśtawce i
N
IE
PE
E
Początkująca
21-08-2013, 20:15:09

Witam! Jestem tu nowa ale zchorowana. Dwa i pół roku temu miałam operowny odcinek lędzwiowy, po 9 miesiącach zaczęło boleć mnie coś pod pachą. Jestem po niepotrzebnej operacji piersi, bo konowały z torunia stwierdzili ze coś pomiedzy piersia a pachą jest- jakis guz, gdzie w wyniku biopsji napisali ze sa komorki podejrzane, wycieli nie to co mieli. na szczescie tego co nie wycieli a mieli okazało sie ze to nie guz a zraz tłuszczu... Ale do rzeczy... Czy przy dyskopatii i przepuklinie pomiedzy C5 c6, mogą wystepować włąsnie bóle koło piersi i pod pachą???? PRSZĘ O POMOC! Jestem kłebkiem nerwów. Przez prawie dwa lata nie potrafie normalnie życ bo boje sie że to moze cos złego. Dopisze jeszcze ze mialam usg i mammorafie i wszystko niby ok. Proszę Was odpiszcie.
Wtajemniczona
21-08-2013, 20:43:50

Marlenak ja mam właśnie C5 C6 - raczej ból w ręce w barku od strony łopatki po tylniej strony - zobacz http://rehabilitacjamedyczna.katowice.pl/
jak pod pachą - to może piersiowy? - radzę udac się do dobrego fizjoterapeuty, który dobrze zdiagnozuje
Pozdrawiam
Ela
Wtajemniczona
21-08-2013, 20:51:34

Marlenak,
witaj:)
dyskopatia daje wiele objawów. na własnym przykładzie moge powiedzieć, że zanim pod pachę zejdzie to idzie przez szyję, łopatkę i ramię do ręki. głownie drętwieje, piecze i boli. jaki to jest ból? w którym miejscy? czy Ci drętwieje któraś część ciała?jakie jeszcze masz objawy? zawroty głowy, promieniowanie itp? do tego dochodzą jeszcze niepokój i nerwowość.bo nie wiadomo do końca co i jak i człowiek się nakręca. opisz objawy. może będziemy umieli Ci pomóc, coś podpowiedzieć.
Wtajemniczona
21-08-2013, 20:59:25

Elba1,
jakie masz wyniki i jakie miałas objawy? mogłabyś w kilku słowach napisać? przepraszam, ale tu jest tyle historii,przeczytałam całę forum, ale nie pamiętam.
ja stawiam na rehab, neuro sugeruje operacje. skrobnij prosze kilka słów. u kogo się rehabilitujesz?
Wtajemniczona
21-08-2013, 21:03:24

Karolinko niestety, rehabilitowalam się i nie miałam świadomości że jest tak źle. Jak lekarz powiedział że żarty się skończyły byłam zaskoczona. Było całkiem dobrze, nic na to nie wskazywało. Neurochirurg trafnie ocenił, nie minął miesiąc i było pozamiatane. Z rąk wszystko leciało, nogi miekkie, spacery na sto metrów i odpoczynek. Jak nogi zaczęły się podwijac to nie było na co czekać, operacja na cito. Wierzę że do tenisa jeszcze wróce, i piłeczki poodbijam. Za rok może dwa, jak mówią "wiara czyni cuda" i tego się trzymajmy. Ograniczenia na początku doprowadzały mnie do rozpaczy, teraz mniej. Co mają powiedzieć osoby na wózkach? Mam dwie nogi i ręce, trochę mniej sprawne, trzeba czasu i cierpliwości, rehabilitacja pomaga. Lekarz powiedział, dwa lata ciężkiej pracy i będzie dobrze. Najgorzej, że byłam aktywną zawodowo i to za bardzo, teraz nie nadaję się do pracy i to bardziej dołuje.
Marlenak u mnie równieże występują bóle piersi i pogorszenie wzroku, jak pytałam lekarza czy to od dyskopatii to nie umiał powiedzieć. Ja jestem z tych zagrożonych genetycznie, jak mamografia jest dobra to powinno być dobrze. Onkolog mi powiedział że rak nie boli, jak chcesz być pewniejsza to zrób markery.
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Wtajemniczona
21-08-2013, 21:17:40

Szyjka 74 - tak w skrocie - miałam klasyczna rwe barkową prawostronna - ból nie do zniesienia - pomogły zastrzyki sterydowe i mobilizacje terapeuty- potem stopniow zaczął ból słabnąc - w międzyczasie rezonans i diagnoza trzech neuroch,. ze tylko operacja, bo przepuklina + modelowanie rdzenia C5C6 - ale trafiłam do dobrego terapeutę manualnego z Bydgoszczy+ mój ortopeda+ terapeuta Mc Kenziego - Marcin, który swojego czasu udzielal się tu dużo na forum+ pobyt w klinice w Krojantach i jest nieżle. Oczywiście zdarza się drętwienie kciuka czy całej ręki - ale wiem co robic - w razie czego potrzebne namiary czy szczegółowe info
przekaże Tobie na priv- pisz śmiało: elbeth@poczta.onet.pl
Pozdrawiam
Ela

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: