Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
02-08-2013, 12:43:48

Dzieki Aska za odpowiedz ....moze masz racje chyba przewrazliwiona juz jestem .....no przed operacja mialam calkiem niesprawna reke przez ucisk na rdzen dlatego tak sie boje ....ale jestem dobrej mysli ...pozdrawiam
Początkujący
04-08-2013, 14:46:53

Witam
mam 34 i potworny ból w odcinku szyjnym kręgosłupa, sprawia mi ból ruszanie głową na boki i w obu kierunkach mam ograniczoną ruchomość.
Zrobiłem na zlecenie neurologa MR i takie jest opis:
Zniesienie lordozy szyjnej. Na poziomie C3-C4 niewielkie obwodowe uwypuklenie pierścienia włóknistego tarczy i drobne osteofity trzonów spłycają przestrzeń przedrdzeniową i otwory międzykręgowe, korzenie zachowane.
Na poziomie C4-C5 tylne centralne uwypuklenie tarczy modeluje nieco brzuszną powierzchnię rdzenia i wspólnie z drobnymi osteofitami trzonów spłyca otwory międzykręgowe na tym poziomie, dyskretnie dochodzi do początkowego odcinka lewych korzeni. Wysokie sygnały uwypuklonego krążka międzykręgowego na tym poziomie, krążek uwypukla się nieco do dołu pod wiązadło podłużne tylne.
Na poziomie C5-C6 tylne centralno-prawoboczne uwypuklenie tarczy wspólnie z osteofitozą trzonów dochodzi do brzusznej powierzchni rdzenia zwęża otwory międzykręgowe, modeluje korzenie obustronnie. Sygnały krążka międzykręgowego niskie sugerujące przewlekłą dyskopatię.
Rdzeń szyjny nieco modelowany, o zachowanych sygnałach. Sygnały struktur kostnych kręgosłupa szyjnego w normie.
Wnioski: Spondyloza szyjna z cechami dyskopatii C4-C5 i C5-C6.
piszę dlatego, ze wizytę u lekarza mam dopiero 9.09 a tak długi opis napawa mnie wielkimi obawami.
Może mi ktoś coś z tego wyjaśnić?
Pozdrawiam
Forumowicz
04-08-2013, 18:09:15

Dobry wieczór WSZYSTKIM PERYSKOPKOM.Pozdrawiam z wyspy UZNAM.Przemek79 opis masz dośc dlugi ,ale koncówkę mialem podobna z tym ,że na c5-c6,c6-c7.No i jestem po operacji.I jak do tej pory wszystko jest w należytym porzadku -pracuje.......Gonia 0709 ile jesteś po operacji.Mam w tych samych miejscach implanty i jestem po operacji 265 dni i też pracuję........piotr .
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowiczka
04-08-2013, 18:27:43

Przemku nie da się ukryć, że masz dyskopatię (o czym pewnie wiesz), a to modelowanie korzeni pewnie jest przyczyną twojego bólu.
Jedno szczęście, że mimo dotykania rdzenia sygnały masz prawidłowe - więc nie doszło do tego czego my boimy się najbardziej - do mielopatii.
Więcej powie ci dopiero lekarz - za duzo w tym opisie miesza się przepukliny z osteofitami - lekarz na zdjęciach zobaczy na ile przyczyną twoich dolegliwości są osteofity, a na ile uwypuklony dysk, a raczej dyski - bo są nieprawidłowe na dwóch poziomach.
Z tego co ja gdzieś czytałam samo powstawanie osteofitów to jakaś obrona organizmu - chociaż niestety niekontrolowana i nieudolna, mająca służyć do unieruchomienia chorego odcinka. Niestety same osteofity zamiast tylko unieruchomić dany zmieniony zapalnie odcinek kręgosłupa same mogą powodować taki sam ucisk i ból.
Ten twój opis MR, a raczej stan kręgosłupa nie jest taki prosty. Operacyjnie można usuwać dyski, jeżeli uciskają rdzeń, ale nie wiem jak sprawa wygląda z osteofitami - to chyba trochę bardziej skomplikowana sytuacja.
Jesteś trochę młody jak na tak zaawansowaną dyskopatię (te osteofity rozwijają się całymi latami), Poszukaj naprawdę dobrego neurochirurga lub neurologa i upewnij się, ze ma w gabinecie komputer do odtworzenia płytki. Śmiesznie to brzmi co napisałam, ale w gabinetach NFZ - szczególnie tych neurologicznych - często komputera nie ma a i sami neurolodzy nie potrafią oglądać zdjęć - bazują na opisach.
A w domu możesz zacząć nosić miękki kołnierz ortopedyczny, żeby trochę ograniczyć poruszanie głową.
Ale miękki - on ma tylko pomóc ci myśleć o szanowaniu tego odcinka kręgosłupa, a nie całkiem odbarczać mięśnie.
Jeżeli możesz, powinieneś też ograniczyć wysiłek wykonywany rękami. Jak pracujesz perzy komputerze - to już obowiązkowo w tym kołnierzu. Przy komputerze wszyscy odruchowo przyjmujemy nieprawidłowe pozycje głowy, które nasilają dyskopatie.
no a żeby poprawić ci trochę humor - 100% zdrowy nie jesteś, ale pamiętaj, ze z dyskopatia naprawdę da się żyć.
Asia
Wtajemniczona
04-08-2013, 22:29:11

Witam,
jestem tu pierwszy raz. przeczytałam spora część Waszych postów. to forum to rzeczywiście bogactwo. jeśli to możliwe bardzo chciałabym uzyskać od Was zdanie na temat mojej sytuacji. w 2009r miałam wypadek komunikacyjny. mimo skierowań neurochirurgów i neurologów nie poszłam na zabieg usuwania przepuklin (na dwóch poziomach), tylko wyrehabilitowałam. ciągła rehab. trwała ok. pół roku. poduszka ortopedyczna, oszczędzający tryb życia itp przyniosły rezultaty. w ciągu tych czterech lat miewałam epizody różnych parestezji (prawie ustępowały dzięki ćwiczeniom - Mc Kenzie, inna manualna, ćwiczenia na piłce i z gumą, izometryczne). w tym roku zaczęłam biegać. wytrwałam 3 miesiące (wiem, brak pokory). i zaczęłam okrutnie drętwieć. zaczęła mnie bolec, baaardzo piec cała lewa strona (wcześniej dokuczała mi prawa), do tego doszły nogi. nie mam właściwie pozycji, w której mnie nie piecze. zaczęłam rehab. manualną i na wyciągu,ale mam wrażenie, że jest gorzej. ortopeda dał mi skierowanie na tomograf bez kontrastu i po odczytaniu wyniku kazał na cito iść do neurochirurga.
dodam, że mam nadruchomość stawów i elastopatię (tzw. człowiek - guma).
oto opis:
kręgosłup szyjny ustawiony w niewielkim kyfotycznym pochyleniu (szczyt kyfozy na poziomie C4). Zmiany zwyrodnieniowe trzonów C5, C6, C7 w postaci sklerotyzacji podchrzęstnej i osteofitycznych wyciągnięć krawędzi przedniobocznych i tylnych. Na poziomie C5/C6 widoczne jest obnizenie przestrzeni m/k o typie zmian zwyrodnieniowych krążka m/k, osteofity tylnych krawędzi wpuklają się w kierunku kanału kręgowego, zwapnienia na zarysie więzadła przedniego. Na poziomie C5/C6 widoczna jest wypuklina krążka m/k uciskająca worek oponowy, modelująca rdzeń kręgowy. Szerokość kanału kręgowego na tym poziomie w linii pośrodkowej w wymiarze strzałkowym około 10 mm, cechy stenozy. Zwężenie obu otworów m/k w większym stopniu prawego otworu m/k. Na poziomie C6/C7 uwypuklenie zarysów krążka międzykręgowego o typie bulging disc modelujące worek oponowy, widoczne zmiany zwyrodnieniowe stawów unkowertebralnych. Na poziomie C4/C5 uwypuklenie zarysów krążka międzykręgowego o typie bulging disc modelujące worek oponowy, widoczne zmiany zwyrodnieniowe stawów unkowertebralnych. Poza tym kręgłosup szyjny bez widocznych innych zmian w badaniu TK.
troche tego jest. ortopeda przyczepił sie do słowa "stenoza". poczytałam sobie w necie i chyba nie jest za wesoło.ale przed 4 laty też panikowano na widok mojego MRI i jakoś z tego wyszłam.
w środę mam wizytę u neurochirurga. czy może mi zaproponowac operację? czy ktoś z Was miał podobnie i wyszedł z takiego stanu za pomocą rehabilitacji? będe wdzięczna za każdą sugestię.
pozdrawiam :)
Początkujący
05-08-2013, 05:31:34

Dziękuję za odpowiedź.
Asiu masz rację z tym kołnierzem. Prace mam stojąco - siedzącą i dużo czasu spędzam w samochodzie.
Nie napisałem wcześniej, bo niewiem czy to odpowiednie miejsce. Na MR odcinka lędźwiowego wyszło, że ma przeukline na dwóch odcinkach jedna 15mm a druga 9mm i stenozę. Byłem z tym u lekarza, nawet 4 i każdy powiedział co innego. Jeden że laserowa operacja, drugi że endoskopia, trzeci leki i rehabilitacja a czwarty że trzeba usztywnić te odcinki. Nie wiem co robić. Objawów neurologicznych nie mam, nawet przestało boleć, odkąd się oszczędzam. A teraz jeszcze ta szyja. Może znacie jakiegoś godnego polecenia i sprawdzonego neurochirurga na śląsku lub w małopolsce.
Przemek
gość
05-08-2013, 06:25:50

Przemku oszczędzanie to trochę mało, trochę te dyskopatie zaawansowane...A rehabilitacja- ćwiczenia, terapia manualna- bo chyba to ma tylko sens...Dobry fizjo, który ogląda płytki, bada pacjenta dobierze Ci ćwiczenia/ lub nie ale nie sądzę by nie...no ja bym poszła równolegle i w tym kierunku...mam taką samą diagnozę z tym, że C5-C7. C5-C6 zoperowane rok temu, ale stenozę miałam na 6mm, duży ucisk na rdzeń (niby, wg neuro)...Od tego momentu i tak cały czas walczę rehabilitacją/ terapią manualną...poprawa zerowa po operacji...ale bywa piękniej, wręcz proszę się nie sugerować...
Szyjka74 co do stenozy to musi to ocenić ktoś kto się zna...ja mam cały czas bezwzględną na dwóch poziomach zoperowali 1 gorszy, tamten miał "wytrzymać" ok 5 lat...no po roku czekam na kolejną pilną operację i tak jak piszesz też miewałam się dobrze i miewam nawet gdy nie muszę pracować, pozycja siedząca dla mnie to najgorsza sprawa....a tak to mogłoby być....
pozdrawiam :)
Forumowiczka
05-08-2013, 06:48:51

Przemku neurochirurgów na Śląsku jest dużo. Bardzo dobrą opinię ma dr. Chrzanowski z Krakowa, chociaż dostać się do niego, nawet prywatnie to po prostu kosmos. Zapisz się prywatnie i czekaj na wizytę - to świetny specjalista. Jest tez dr. Łątka w Opolu - też bardzo dobry, chociaż mało rozmowny. On jest bardziej do konkretnej roboty (czyli operacji) niż do wyjaśniania. Super jest też dr. Pieniążek z Bytomia - wszystko to neurochirurdzy.
Natomiast chciałam zaproponować ci na razie cos innego. Skoro lędźwiowy się uspokoił, a szyjny boli głównie przy ruchach głową (ręce nie bolą?) to może powinieneś najpierw skutecznie się rehabilitować... - tak jak napisała ci Bogusia (pawik)
Na lędźwiowy bardzo dobre są ćwiczenia wzmacniające mięśnie brzucha i pleców - wykonywane CODZIENNIE min 20 minut. Są w stylu ćwiczeń pilates - nic wyczynowego, raczej rozciąganie i utrzymywanie napięcia. Nie aerobik ani siłownia :). Próbowałeś może już tego? konsekwentnie? Czy tylko siedzisz jako kierowca i przypominasz sobie o kręgosłupie dopiero jak zaboli :).
Tak przy okazji to podczas jazdy samochodem tez wysuwamy głowę do przodu podobnie jak przy komputerze.... niestety.
Jesteś młody, dyskopatię masz zaawansowaną, więc istnieje ryzyko, ze stan będzie się nasilał (to już takie geny niestety). Jak operacja będzie potrzebna to się jej poddasz tak jak niektórzy z nas, natomiast musisz myśleć bardziej długoetapowo. Operacja nie wyleczy cię z dyskopatii. Tutaj potrzebne są dobre nawyki na codzień (prawidłowa postawa!), unikanie wysiłku, który szkodzi i codzienne ćwiczenia na lędźwiowy. Jak o tym zapomnisz, to niestety nie zatrzymasz tej lawiny - czy będziesz operowany, czy nie.
Pawik dobrze radzi - idź dwoma drogami - i rehabilitacją i konsultacjami z neurochirurgami, natomiast musisz mieć świadomość, że te dwa środowiska są bardzo radykalne w poglądach - rehabilitanci nie akceptują (w większości) operacji, neurochirurdzy twierdzą z kolei (też w większości) że tylko operacja pomaga.
Prawda jest gdzieś środku, jak to zwykle w życiu bywa :)
szyjka 74 - są wśród nas osoby które walczą rehabilitacją, może się odezwą a może są na urlopach.
Jak będzie cisza to powtórz pytanie za 2 tygodnie.
chyba AnTosia skutecznie walczy juz bradzo długo, ale nie wiem czy gdzies nie wyjechała.
Asia
Forumowiczka
05-08-2013, 07:29:19

poszukałam trochę w necie.
tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=BJ-wwy4zP00
są ćwiczenia, które wyglądają podobnie do tych, jakie ja mam na spotkaniach pilates na kręgosłup.
Po prawej stronie widzę też, że linków do nich jest więcej - otwierajcie sobie te linki, na których jest ta pani Dorota z abc ćwiczenia.pl. Widzę że dosyć dokładnie tłumaczy. na każdym filmiku pokazuje tylko jedno ćwiczenie ale je omawia, więc wiadomo jak przy tym oddychać (wdechy i wydechy są ważne).
Asia
http://www.youtube.com/watch?v=2cS34rRL0B4
http://www.youtube.com/watch?v=dDT1TzZcSRQ
http://www.youtube.com/watch?v=kuaPA6jmBak
http://www.youtube.com/watch?v=J8lEKySk9s0
http://www.youtube.com/watch?v=T0BymL3PvwI
http://www.youtube.com/watch?v=jQC6ddQIpaQ
http://www.youtube.com/watch?v=-FaaY21mp4w
Początkujący
05-08-2013, 07:33:01

Witam serdecznie. Opis badania MR jest następujący: Niewielkie obniżenie krążków międzykręgowych C4-5 i C5-6. Przepuklina tylna krążka C4-5 uciska w niewielkim stopniu worek opony twardej. Większa przepuklina tylno-prawoboczna krążka na poziomie C5-6 uciska worek opony twardej, prawy korzeń nerwowy, i w niewielkim stopniu rdzeń kręgowy. Pozostałe krążki bez wpuklin. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych. Wysokość trzonów oraz intensywność sygnału szpiku prawidłowa.
Okresowo miewałem bóle odcinka szyjnego kręgosłupa lub prawdopodobnie pochodne od ww. sytuacji utrzymujące się ok. 3 tygodni bóle barku. prowadzący mnie neurochirurg uważa, że wskazane jest zoperowanie przepukliny już teraz. Czy faktycznie ww. stan jest na tyle poważny? Staram się dbać o siebie i odkąd używam poduszki ortopedycznej dolegliwości w zasadzie minęły. Co najwyżej po dłuższej pracy na komputerze pojawia się napięcie mięśniowe lub ograniczona ruchomość głowy. Chciałbym poznać Wasze opinie :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: