Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
05-08-2013, 19:09:06

Dziękuję za szybką reakcję :) Obecnie nie mam żadnych stanów bólowych ani innych objawów. Zauważyłem, że były one związane ze złym ułożeniem głowy podczas snu lub też z przygięciem głowy do przodu. Odkąd zatem stosuję poduszkę ortopedyczną i unikam potencjalnie groźnych sytuacji żyję w miarę normalnie. Rehabilitacja? jedyne co mi zaproponowali to kriokomora. Nic poza tym. Rehabilitacja owszem, wzmocni mięśnie szkieletowe, ale przepukliny nie zlikwiduje. Wydaje mi się, że lekarz raczej kierował się ryzykiem pogorszenia niż stanem obecnym sugerując zabieg. Pozdrawiam serdecznie :)
gość
05-08-2013, 19:19:49

Szyjka74 no to po takich przygodach ze sportem znasz swe ciało, tańca zazdroszczę ;) W tym roku brałam udział w organizacji Mistrzostw Polski w 10 tańcach, cudo- piękne ciała, stroje...;) Powodzenia, trzymam kciuki i proponuje min. 2 wizyty u różnych neurochirurgów w celu potwierdzenia diagnozy ;)
Puhotaki, czy ktoś Ci tu pisze o fizykoterapii? Ta to różnie, ale większość mówi, że pomaga jak umarłemu kadzidło...polecamy rehabilitacje czynnościową, wizytę u terapeuty manualnego niestety nie na NFZ (zazwyczaj). Poczytaj o terapii manualnej, mckenzi, tylko to ma sens, bo może cofnąć przepukliny, o tym pisze obecnie SZYJKA74, to się u niej dokonało 4 lata temu...
No idę ćwiczyć
Asiu dziękuję za linki, mi się przydadzą
Wtajemniczona
05-08-2013, 19:44:19

Pawik,
sport świetny (taniec towarzyski), bardzo kobiecy. ale jak się przestaje tańczyć i gorset mięśniowy słabnie to wyłażą wszystkie słabości. u mnie kyfoza szyjna i przeprost w lędzwiowym to na skutek uprawiania tego własnie sportu. patrz, co robi z szyjką zwykłe tango ;) ale co użyłam to moje
dzięki za sugestię o odwiedzeniu co najmniej dwóch neurochirurgów. nastawiam sie, że pozwolą się dalej rehabilitować. idę do dra. Bojdy we Wrocku. szpital wojskowy. ma masę dobrych opinii i jest podobno bardzo ludzki.
Puhotaki, rehabilitacja w odpowiednim czasie czyni cuda.naprawdę. a skoro masz juz zmiany w badaniu to one same się nie cofną:( zachęcam Cię do ćwiczenia, Mc Kenzie jest ok. wystarczy czasem dwie trzy wizyty potem możesz sam w domu ćwiczyć.
Asiu, te linki są ciekawe. za jakis czas spróbuję.
takie forum to super sprawa. ładuje akumulatory:)
pozdrawiam Was
Forumowiczka
06-08-2013, 06:21:24

tak sobie czytam co piszecie no i rozmyślam.....
uwielbiam taniec. Wydaje mi się, że mimo wszystko taniec nie obciąża kręgosłupa wstrząsami aż tak jak bieganie - ale to może tylko mnie się tak wydaje.
Z tego co rozumiem, w bieganiu szkodzi nam sam wstrząs przy uderzeniu nogi w ziemię - powoduje, że ten nacisk jest przenoszony na dyski i te chore - odwodnione, mogą się przez to jeszcze bardziej "spłaszczać" i wystawać na boki.
Czyli uwypuklać się. Dlatego nie powinniśmy również jeździć na koniach.
Ale czy mam rację? nie mam pojęcia. Może naciski wcale nie spłaszczają dysków, tylko to spłaszczenie to efekt utraty wody i zmiany struktury jądra miażdżystego....zależny od naszych genów i złej postawy?
ja jednak pozostanę przy orbitreku. Boję się tego biegania.
Pozdrawiam serdecznie od siebie i od szyjki Joa - właśnie się wczoraj spotkałyśmy. WSPANIALE wygląda :)
Asia
gość
08-08-2013, 10:27:29

Szyjka74
co u neurochirurga?
Pozdrawiam
Początkujący
08-08-2013, 10:42:09

Witam
byłem u neurochirurga dr. Mnicha w Krakowie. Lekarz profesjonalista, rzetelnie i z cierpliwością odpowiadał na moje pytania, nawet te z pozoru może oczywiste. Nie poganiał, spokojnie słuchał. Polecam. Powiedział mi, że z szyjnym mam gorzej niż z lędźwiowym, ale najpierw trzeba spróbować rehabilitacji a dopiero jak ona nie pomoże, to trzeba się kroić. Także jestem dobrej myśli.
Mam pytanie: czy możecie mi polecić jakieś sanatorium, chciałabym sobie załatwić pobyt ambulatoryjny, bo tak będzie mi łatwiej pogodzić pracę z rehabilitacją. Myślałem o Jedlinie Zdroju i Przerzeczynie.
Pozdrawiam Przemek
Wtajemniczona
08-08-2013, 11:48:48

Pawik,
u neurochirurga ok. super lekarz. odpowiedział na wszystkie moje pytania, pokazał, co choruje. i powiedział,że nie widzi stenozy (norma jest ok 11 mm, ja mam prawie 10mm). mogę iść na rehabilitację:) ostrożnie. w niedzielę będę miała jeszcze czynnościowe rtg szyjki.zobaczymy, co wyjdzie. dr powiedział,że tomografia nie jest taka dokładna jak rezonans. i gdyby coś się działo podczas rehabilitacji to mam dzwonić. drętwieję umiarkowanie.jak podniosłam dwie butelki wody to od razu mrowieję i drętwieję :( ale może po rehabilitacji (fango, masaż, wyciąg, taki na pompkę - trakcje, manualne retrakcje, i ćwiczenia na linach) ustąpi. mam jeszcze niestabilność. ale dr powiedział,że z tym się żyje :)
więc do przodu. najbardziej wkurza mnie,że nie mogę być aktywna tak, jakbym chciała.ale obserwuję, że jak noszę systematycznie kołnierz, ćwicze co godzinę i nie dzwigam to jest ciutkę lepiej:):):)
jak u Was?
Buraczku, u mnie orbitrek sprawdził się super. nic mi nie dolegało. fajnie kształtuje się ciało. ale coś mnie podkusiło do biegania .
Przemek, fajnie,że trafiłeś na mądrego neurochirurga. to podstawa ;) wcześniej były dyskutowane wątki o sanatorium. przejrzyj.na pewno coś znajdziesz ;)
pozdrawiam wszystkie szyjki. u mnie upał :(
gość
08-08-2013, 12:09:41

Szyjka74,
super! oby powoli objawy się wycofały...to rzeczywiście nie stenoza, bo ona by oznaczała uciski na rdzeń....może wypocznij ;). Po moich doświadczeniach z różnymi fizjo i metodami pracy, myślę, że ważne jest to drugie czyli metoda...poczytaj o Kaltenborna...nie wiem na mnie działa, jest już trochę terapeutów tej metody, może warto spróbować (na pewno tak jeśli płacisz i tak za reh.).
A na tym orbitreku to ile biegacie czasu? na jakim obciążeniu? stałym/zmiennym, mierzycie puls? :)
Trzymam kciuki!!!
Wtajemniczona
08-08-2013, 12:33:16

Pawik,
Kaltenborna próbowałam. objawy się nasilają, jak klin mnie dotykał. z góry i z dołu.
ale wierzę, że wszystko będzie dobrze :)
orbitreka zaczęłam od 30 minut. (przeczytałam ,że po 20 min.zaczyna spalać sie tłuszcz).doszłam do 70 minut. na początku trochę mnie nudził, ale zakładałam słuchawki z muzą albo z angielskimi słówkami, albo szłam ze znajomą i gadałyśmy sobie ;)
stopnie trudności ustawiałam pod siebie. jak było mi łatwo nastawiałam wyższy.dobrze jest ćwiczyc interwałami: na początku rozgrzewka z lekkim obciążeniem, potem trochę trudniej, potem znowu lżej. na ten temat jest kilka teorii. ja przyjęłam taką, że robie coś dla siebie, słucham siebie i swojego ciała i nie patrzę, że inni mają lepsze efekty. wszak każdy z nas jest inny .
pamiętam, że po 6 tygodniach chodzenia na orbitreku w pazdzierniku weszłam bez zadyszki na Śnieżkę. to był dla mnie znak, że idę w dobrym kierunku. no i ubrania zrobiły się za luzne. nas, Kobietki, to cieszy najbardziej ;)
jak idąc na orbitreku wciągasz pępek do kręgosłupa to wzmacniasz lędzwiowy. szyja wyprostowana, ramiona w dół. same plusy!
chodziłam najmniej 3 razy w tygodniu.
więc do roboty ;)
Początkująca
08-08-2013, 13:44:06

Witam wszystkich bardzo serdecznie razz
Pocieszenie- ???tak jest nas wielu. Trafiłam na Wasze forum szukając w internecie wszystkich możliwych informacji na temat operacji na kręgosłupie szyjnym. Poczytałam wiele wypowiedzi i są one bardzo różne, ale w 85% jest w nich optymizm. Mam 40 lat i wyznaczony termin na operację w Krakowie na Botanicznej. No cóż ...boję się jak cholera . Pytań które są dla mnie bez odpowiedzi na dzisjaj jest wiele, ponieważ każdy ma inny organizm i inaczej reaguje( a dodam że mam pecha w życiu i tego się boję). Zadaję sobie wciąż pytanie:
Co zrobię jeśli będzie po operacji gorzej?
Cieszę się że znalazłam to forum, ponieważ są tu ludzi z całej Polski z różnymi doświadczeniami, a właśnie doświadczenia w tej chorobie są najważniejsze i to że chcecie się nimi z innymi wymieniać .
Niemniej jednak mam cały czas wątpliwość i oczywiście wielki strach przed operacją ...!!!
Jeśli mogę prosić kogoś o informację jak sprawuje się szyjka po operacji przy pracy,,biurowej''. Czy wymuszona pozycja z głową pochyloną w przód doskwiera?
No boję się jak cholerka ...
Pozdrawiam Was serdecznie z południa ...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: