Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
01-08-2013, 12:45:46

Jestem po operacji c5 c6 lewostronnej no i lewa reka oki ale zaczyna sie z prawa reka problem mysle ze inny poziom wywalil bo na rezonansie sa dwie wypukliny jeszcze tyle ze male ...rezonans z zeszlego roku z przed operacji co o tym myslicie ?
Wtajemniczona
01-08-2013, 13:49:50

Dziękuje Zosiu za odpowiedź. Zobaczymy kiedy przydzielą ale na pewno nie tak szybko. Pozdrawiam Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
Wtajemniczona
01-08-2013, 13:53:30

Witam wszystkich po długiej nieobecności, u mnie raz lepiej raz gorzej. Ostatnia wizyta u prowadzącego i papiery na rentę, nie nadaję się do pracy. Na pocieszenie dowiedziałam się, że w moim przypadku to rehabilitacja powinna trwać dwa lata i dopiero będzie lepiej. Jak będzie lepiej to czeka mnie trzeci poziom do zrobienia. Na razie się intensywnie rehabilituję, jadę z prewencji ZUS do Świeradowa Zdr. od 12 sierpnia. Wysłałam skierowanie na rehabilitację do Buska Zdr.-Szpital Wojskowy i odpowiedź, zakwalifikowana na lipiec 2018 roku. Ha, ha Przyda się po 2 operacji.
Becia, dużo siły i wiary że wszystko się ułoży. Moja mama jest już 6 lat po operacji-rak piersi, na razie ok.
Jeśli mogę coś doradzić to przy tej chorobie wskazane jest picie soku z kapusty zmieszanego z sokiem z buraka. Podczas chemii osoby mają złe wyniki i chemia jest oddalana. Moja mama piła go codziennie przez dwa lata, pomogło nie było kłopotu.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Wtajemniczona
01-08-2013, 14:28:39

abakleszek parę informacji do twojego skierowania do sanatorium. Uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne trwa 21 dni, rehabilitacja 28 dni, jest częściowo odpłatne i niestety w ramach urlopu wypoczynkowego. Uzdrowiskowe leczenie - rehabilitacja szpitalna to również 21-28 dni, bezpłatna i na L4.
Ja już mam odpowiedź z NFZ-tu, czas oczekiwania to 22 miesiące. Zakwalifikowali mnie pod neurologię, zawsze to była rehabilitacja ogólnoustrojowa. Życzę szybszego terminu.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Początkująca
01-08-2013, 15:19:07

Witam serdecznie.Mam zapytanie czy ktoś z Was miał operowany poziom C3-C4 ?Implanty mam dwa C5-C6,C6-C7 ale ponownie coś zaczyna się diablić oczywiście nie może być dobrze .Ostatnią operację miałam w Grudniu 2010 roku.Do tej pory pracuję w Zespole Wyjazdowym (karetka) normalnie bez żadnych dolegliwości i zakazów.Teraz cos mnie zaczyna dopadać.Proszę dajcie odpowiedź.
Forumowiczka
01-08-2013, 18:57:45

mchomo 2013-08-01 14:45:46 Jestem po operacji c5 c6 lewostronnej no i lewa reka oki ale zaczyna sie z prawa reka problem mysle ze inny poziom wywalil bo na rezonansie sa dwie wypukliny jeszcze tyle ze male ...rezonans z zeszlego roku z przed operacji co o tym myslicie ?
a jak masz osadzony implant? i z której strony masz przeciętą skórę?
Bo ja miałam przed operacją bóle w prawej ręce, implant mam osadzony nie centralnie, tylko z lewej strony trzonu (pewnie tam trzon był szerszy niz w środku) i cięcie skóry tez z lewej strony. Jak mnie zaczęła bolec (a raczej pobolewać) potem lewa ręka to myślałam, że mam kolejną przepuklinę tym razem na lewo, ale kontrolny MR tego nie wykazał.
Tak więc potwierdziło się u mnie, ze nie trzeba panikować od razu - to wcale NIE MUSI być przepuklina.
Mogą być zrosty, może być jakieś niedopasowanie nerwu po zmianie wysokości między trzonami jak się wstawia implant, może być pewnie też 100 innych przyczyn, z czego 99 mało istotnych dla zdrowia :).
Trzymam kciuki!
Asia
Forumowiczka
01-08-2013, 18:59:51

mchomo 2013-08-01 14:45:46 Jestem po operacji c5 c6 lewostronnej no i lewa reka oki ale zaczyna sie z prawa reka problem mysle ze inny poziom wywalil bo na rezonansie sa dwie wypukliny jeszcze tyle ze male ...rezonans z zeszlego roku z przed operacji co o tym myslicie ?
a jak masz osadzony implant? i z której strony masz przeciętą skórę?
Bo ja miałam przed operacją bóle w prawej ręce, implant mam osadzony nie centralnie, tylko z lewej strony trzonu (pewnie tam trzon był szerszy niz w środku) i cięcie skóry tez z lewej strony. Jak mnie zaczęła bolec (a raczej pobolewać) potem lewa ręka to myślałam, że mam kolejną przepuklinę tym razem na lewo, ale kontrolny MR tego nie wykazał.
Tak więc potwierdziło się u mnie, ze nie trzeba panikować od razu - to wcale NIE MUSI być przepuklina.
Mogą być zrosty, może być jakieś niedopasowanie nerwu po zmianie wysokości między trzonami jak się wstawia implant, może być pewnie też 100 innych przyczyn, z czego 99 mało istotnych dla zdrowia :).
Trzymam kciuki!
Asia
Forumowiczka
01-08-2013, 19:01:32

oj, a co to za czary - mary - jakieś bliźnięta wyprodukowałam?
sorki :)
Początkująca
01-08-2013, 20:38:43

Ciecie mam z prawej strony ....i z tydz. przed operacja zaczela prawa reka bolec i po operacji nie przestala ....a lewa bez problemu odpuscila ...na mr byly trzy wypukliny ale zrobili ta najbardziej nasilona ...boje sie zeby nie bylo powtorki z rozrywki ....dziekuje Aska za odpowiedz ...
Forumowiczka
02-08-2013, 08:35:36

mchomo - Wiesz, myślę że nie ma co juz się martwic - trzeba trochę poczekać. My - po operacjach - mamy niestety zepsute zdolności postrzegania :) (ja też!)- u nas każdy ból pochodzący z okolicy kręgosłupa jest od razu potencjalnie operacyjny.
Zapominamy, że dyskopatów są tysiące i większość daje sobie jakoś radę dyscyplinując swoje nawyki lub skutecznie się rehabilitując. Tych operowanych jest naprawdę dużo dużo mniej.
Może i masz jakiś ucisk z innego poziomu, ale jak postarasz się bardzo pilnować i nie robić rzeczy zakazanych, to są ogromne szanse, że ta lekka rwa się wycofa - tak jak wycofuje się większość takich bóli u reszty ludzi. Oczywiście rwy wracają ale to jak szybko i jak mocno zależy od naszych codziennych czynności.
Możesz spróbować przez kilka tygodni zakładać w ciągu dnia miękki kołnierz, żeby trochę ograniczyć ruchy głowy - może uda się przez to pomóc w przynajmniej częściowym cofnięciu się jądra do środka dysku.
moja znajoma ze szpitala 10 miesięcy po operacji dostała rwę do drugiej reki (miała też poziom niżej uwypuklony więc spodziewała się że prędzej czy później się odezwie). Walczyła praktycznie przez 3 miesiące środkami przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi i w którymś momencie w końcu "puściło". We wrześniu minie już rok od tamtej rwy - cały czas jest teraz dobrze.
tak więc - głowa do góry - będzie dobrze.
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: