Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
25-07-2013, 18:33:56

Się macie Peryskopki.U mnie jak najlepiej czego i wam życzę.Szafirek86 tak opis niezły i te 2,5mm,u mnie 4mm i 5mm no i była diagnoza ,że operacja konieczna.Wracając do tego ,że boisz się operacji to normalne u każdego ,ale poszukaj artykułu którego współautorem jest dr.Łątka ma tytuł dlaczego niebać sie operacji bardzo pomaga polecam...... Zosia.....skromność to piekna cecha ale skoro czytasz to to pisz -czy wiesz dla czego:sa wartościowe ,a mi wiele pomogły.Dlatego z całą odpowiedzialnością stwierdzam autorytatywnie pisz i jeszcze raz pisz.Znasz zasadę nauczanie przez powtarzanie .Tak wiec i powtarzaj ,az milo...piotr..
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
25-07-2013, 18:49:53

Witaj Justyno - szafirku
Widzę, że jesteś pełna obaw, jeżeli chodzi o terapię manualną. Na Twoim miejscu udałabym się do wskazanego przez Zosię terapeuty (preferencje ma godne zaufania) z wynikami MR na płytce i porozmawiałabym, czy jest w stanie Ci pomóc. Nie obawiaj się, nic na siłę nie będzie Ci robił. Skoro masz zezwolenie neurochirurga na taką terapię, to działaj i nie miej cykora
Po Twoim opisie MR widzę, że nie jest najgorzej. Jedna wypuklina i zniesienie lordozy to moment na dobrą rehabilitację i pozbycie się dolegliwości.
Ja już pięć lat walczę rehabilitacją, terapią manualną oraz metodą McKenzie, a na rozluźnienie spiętych mięśni i p/bólowo - fizykoterapię. Mam dwie przepukliny C4-5-6 z modelowaniem worka oponowego i uciskiem lewego nerwu korzeniowego i również zniesienie lordozy. Dostałam zgodę na terapię manualną i zaufałam neurochirurgowi, by tym sposobem leczyć dyskopatię, skoro jestem jeszcze nieoperacyjna.
Justyno, dostaniesz od terapeuty kompetentne wskazówki jak funkcjonować codziennie, czego nie wykonywać oraz pokaże Ci prawidłowe ćwiczenia do wykonywania w domu dostosowane konkretnie dla Twoich zmian w szyi. To ważne, bo te z obrazka mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Masz tego Pana Andrzeja na miejscu, nie musisz nigdzie daleko jeździć, więc wykorzystaj tę szansę i pomóż sobie.
Pozdrawiam wszystkie Szyjki
anTosia
gość
26-07-2013, 08:48:23

szafirek bo to jest tak, że operacja nie "uzdrawia", czy przed czy po niej musisz uważać, ćwiczyć, dbać o higienę kręgosłupa. Forum jest w tym fajnie, że tu są ludzie którzy mają to za sobą i wiedzą jak to jest...Ja ma dyskopatię 3 poziomową także w lędźwiowym, dokucza mi obecnie dobre ponad 2 m-ce, jadę na prochach, zastrzykach, ćwiczę, korzystam z terapii manualnej i mówię szczerze ta ostania pomaga najbardziej. Wczoraj byłam na terapii dziś nie idę na bagatela 2 zastrzyki bo póki co nie boli :) pracuję i chyba nie leżę bo jakoś nie ma kiedy...wiadomo mój wybór, nie żalę się ;)
Uwierz ćwiczenia czynią cuda, poczytaj...Powiem szczerze dla mnie dzień bez ćwiczeń to dzień stracony i nie trzeba tylko ćwiczyć szyi, trzeba być aktywnym, nawet jak nie czujemy się jak młody bóg...zachęcam a będzie git :)
Twój OPIS MRI (to co czytam) jest "dobry".
pozdrawiam
Początkująca
26-07-2013, 13:52:24

Witam :) Dziękuję Wam bardzo za słowa otuchy :) Jestem tym wszystkim przerażona ale teraz jakby mniej. Popieram że na tym forum można posłuchać osób które na własnej skórze doświadczyły naszych problemów i wiedzą najlepiej jak można sobie pomóc. Skontaktuję się z terapeutą i zobaczymy co powie ale najpierw może porozmawiam z innym neurochirurgiem leczył znajomych moich rodziców i namawiają mnie żebym jeszcze do niego poszła. Z tego co czytałam dr Gołębiowski opinie ma mieszane ale wielu osobom dobrze doradził. Zobaczymy jak to będzie :) Pozdrawiem
Początkująca
26-07-2013, 15:58:07

Wtrącę swoje "trzy grosze". Ja nie mogłam mieć operacji i mi neurochirurg robił neurolizę. Miałam ich dziewięć, cztery na lędźwiowy ( jestem dziewięć lat po operacji) i pięć na szyjny. Gdy już "wyłam" z bólu i nic nie pomagało, to neuroliza przynosiła ulgę. W kilku przypadkach tylko ma krótki okres, ale to moja wina, bo ja z tych niepokornych i bezpośrednio po zabiegu dźwigałam. Po ostatniej, ponad dwa lata temu, muszę przyznać, że jest dobrze. Ustąpiły bóle prawej łopatki i niedowłady ręki. Pozostał lekki niedowład ręki lewej. Jestem po dwóch wypadkach samochodowych, ze względną stenozą kanału kręgowego od C3-C6 ,protruzjami, wyroślami kostnymi i uciskiem na worek oponowy.
Zapytajcie o neurolizę swoich neurochirurgów. Zabieg taki na prawdę przynosi ulgę. Ja nie mogę mieć żadnych prądów, magneto itp , gdyż mam dużego guza w nerce i kilka małych w płucach. Zostaje mi tylko krio i ćwiczenia izometryczne. Tak się zastanawiam, że może ktoś z nas cierpiących wymyśli nowy kręgosłup. Nobel pewny
Pozdrawiam serdecznie. Wanda
Dziunia
Wtajemniczona
26-07-2013, 19:23:01

Witam Asiu ( Hinduska) ma pytanie . Wiem że walczysz przez różnego rodzaju terapię a czy miałaś masaż z naciąganiem szyji jak dobrze pamiętam trakcja to się nazywa. Ja mam zwyrodnienie C4do C7 ucisk worka oponowego i w opisie mielopatia , ale neurochirurg się z tym opisem nie zgadzał że mielopatii raczej nie ma.
Czy można iść na masaż i tą trakcje ? Pozdrawiam Renata
Przed operacją
Wtajemniczona
26-07-2013, 19:27:41

Wandeczka a na czym polega ta neuroliza Co to jest za zabieg ? Pozdrawiam Renata
Przed operacją
Początkująca
26-07-2013, 20:31:41

Na neurolizę trzeba mieć skierowanie do szpitala na oddział neurochirurgii. Może je wystawić lekarz neurolog, neurochirurg. Ja miałam robiona w Szczecinie na Arkońskiej. Przychodzi się do szpitala na kilka godzin, ale wszystko toczy się w gabinecie tomografii komputerowej. Po przyjęciu na oddział zajmuję się kolejkę na neurolizę. Neurochirurg robi tomograf. Potem zaznaczają, gdzie ma być wkucie (pytają, gdzie najbardziej boli, które miejsce). Wbijają igłę, dają znieczulenie, a potem przez igłę, jak najbliżej nerwu, podają alkohol i niszczą nerw, który to uciskał. Nerw zniszczony, więc nie ma bólu. To wszystko dzieje się przy włączonym tomografie, więc nie może być pomyłki. To tak w skrócie wygląda. Ja już dziewięć lat walczę z tym paskudztwem i cały czas jestem jeszcze przed operacją. "Nówki" to ze mnie nie zrobili, ale da się żyć, tym bardziej, że ja już też jestem wiekowa.
Wanda
Dziunia
Początkująca
27-07-2013, 07:17:08

Renata miałam masaże z bardzo delikatnym unoszeniem głowy, wykonywane dłońmi terapeuty bez żadnych ostrych manipulacji. Jedynie łagodne punktowe uciski w okolicach barków i rozciąganie mięśni szyja - bark.
Trakcji mechanicznej (na urządzeniu) nie miałam.
O tym, czy możesz korzystać z takiej terapii (przy podejrzeniu mielopatii) musi zadecydować neurochirurg. Myślę, że na to pytanie odpowie Ci również terapeuta manualny po dokładnym wywiadzie, badaniu, obejrzeniu MR i analizie Twojego przypadku i wtedy podejmie odpowiednią terapię dostosowaną do Twojego przypadku (niekoniecznie trakcje)
Miłej soboty anTosia
Wtajemniczona
28-07-2013, 02:20:06

widze, że do neurolizy podobna jest blokada nadtwardówkowa, też ją ma się wykonywaną na sali operacyjnej, pod rentgenem skolei a nie pod tomografem, tylko że zamiast alkoholu ma się wstrzykiwany w rdzeń kręgowy steryd, miałam dwukrotnie robioną blokadę na lędxwiowy, pierwszym razem skutek był super, nie bolało ze 2 miesiące, drugi niestety tylko 2 dni, ale pierwszym razem odsiedziałam w hotelu bo 4 godziny po zabiegu wypisują ze szpitala,a że miałam 400 km do przechania więc posiedziłam na kwaterze, drugim razem od razu udałam się w podróz powrotną i to był bład, bo po 4 godzinach jazdy już mnie zaczeło bolec, nie bardzo, ale jednak....ale sterydy mają niestety skutki uboczne, z jednej strony leczą, z drugiej szkodzą, mnie bardzo po nich wypadają włosy, niby bezpośrednio podane w rdzeń mniej szkodzą, ale szkodzą
wreszcie lato w pełni, od razu człowiek zdrowszy, wszystko mniej boli, wygrzewam na słoneczku to moje obolałe karczycho i bark, terapia ciepłem
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: