Zosieńka.... dobrze że jesteś, bałam się że już nas nie czytasz :)
A spotkałaś się może kiedyś z czymś a'la nastawianie okolicy "pierwszego żebra"?
Bo jak ja byłam na diagnozie zanim zaczęłam chodzić na pilates, to terapeuta szukał u mnie przyczyny pobolewania mojej lewej ręki (teraz już wiem ze to nie od kolejnej
przepukliny bo w końcu mam wynik MR, tylko pewnie od tych zrostów) i w czasie badania nastawił mi właśnie "pierwsze żebro".
Powiedziałam mu przed badaniem, że nie godzę się na nastawiania, a tutaj mnie zapewnił, że to jest poza kręgosłupem.
A intryguje mnie to dlatego, że jak teraz ćwiczę na orbitreku, to zauważyłam, że bardzo często ból reki łapie mnie po krótkim czasie zwykłego machania ręką - bez obciążenia.
Praktycznie na orbitreku pracuję nogami, rekami tylko poruszam ale to bardziej drążki ciągną ręce niż ja pcham te drążki.
i tak sobie myślę - może faktycznie ja tam coś mam anatomicznie teraz przestawione, skoro ruch reki bez obciążenia może wywołać ten ból.
i w dodatku jak potem zaczynam trochę tą ręką kręcić mając wyprostowane łokcie i trzymając rękę pod kątem 90 stopni do tułowia, to potrafię to pobolewanie często usunąć. Przy tym kręceniu poruszam też szyją więc tak do końca nie mam pewności co mi pomaga ale....
tak sobie ostatnio myślę o tym pierwszym żebrze, górnym otworze klatki piersiowej....
czy to można jakoś diagnozować?
Asia