Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
11-07-2013, 15:01:24

Marian, jestem 8 m-cy po operacji. Na początku to był koszmar, praktycznie nie wstawałam z łóżka. Byłam osobą niesamodzielną, nie mogłam utrzymać szklanki. Obecnie jestem po 3 m-cznej rehabilitacji, pierwsza rehab. po 4 m-cach, pozostało mrowienie barku i łopatki. Prawa strona dalej jest słabsza, tak jak Piotr mam kłopoty z podnoszeniem ręki do góry. Dużo pomogła mi terapia powięziowa. Ogólnie czułam się gorzej po operacji niż przed nią.
Amilamija miałam taką samą sytuację, ZUS był z kontrolą a mnie nie było . Napisałam wyjaśnienie które zostało przyjęte, tylko później wzywali mnie na kontrolę do siebie. Systematycznie zwolnienie i 2 tyg. później kontrola. Na 4 wizycie jak poproszono mnie o dokumentację to nie wytrzymałam i odburknęłam żeby sobie Pani zobaczyła do teczki bo nic nowego nie mam. Awantura na całego, Pani obrażona bo dla niej to było pierwsze zwolnienie. Wyleciałam z hukiem na korytarz, sprawdzono i łaskawie zaakceptowano zwolnienie. Piąty raz nie poszłam do ZUS-u, pojechałam do lekarza i dostałam zwolnienie od dnia kontroli. Szóstą kontrolę zwolnienia miałam już po przyznaniu świadczenia rehabilitacyjnego Pojechałam z ciekawości co mi powiedzą. Szkoda tylko że te wszystkie niepotrzebne kontrole opłacamy z własnych składek.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Forumowicz
11-07-2013, 15:31:36

marian41 2013-07-11 13:55:51
5minut przed wyjazdem z sali na operacje lekarz operujący powiedział mi że mam tak duży ucisk że moge sie obudzic po operacji sparaliżowany.
marian
nie ma to jak polski lekarz wstałbym i z a je bałbym mu kopa w dupsko a jak nie przed to po na bank.
Nie wiem skąd takie debile się biorą że takie głupoty gadają .Pamiętam jak moja żona była w ciąży z 1 dzieckiem ktg coś kiepskie było pigułą chlapnęła że pewnie owinięte pępowiną i się dusi i poszła.
Poznała moją łacinę i ze łzami w oczach omijała nas szerokim łukiem - a młody w brzuchy po prostu przewrócił się na bok i spał.
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Wtajemniczona
11-07-2013, 16:37:21

wandeczka dzięki za podpowiedzi,
marian toż ty świeżynka jesteś pooperacyjna i ma prawo cię boleć, większość z nas bolało, mnie przeszły bóle głowy ale mam ból barku którego przed operacją nie było, a dr mówią zgodnie że nerwy zrastają sie do roku i trzeba dać czas czasowi, oszczędzać się, zadzwon do twojego operatora co on na to, ja 2 tyogdnie po operacji pojechalam do dr bo miałam bardzo silne zawroty głowy i mrowienia rąk oraz barrdzo silny ból karku, jakby ciągle miala skurcz, dostałam lek na zwiotczenie mięśni na noc, oczywiscie mąż musial mnie zawieźć bo sama nie dałabym rady, a zamaist ketonalu brałam ibuprom, raz to raz to, bo ketonal bardzo osłabia nerki a ja się tego ożarłam dużo po 3 - 4 dziennie przez półtora roku i jeszcze pyralgin
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkujący
11-07-2013, 17:45:53

Dzięki śliczne wszystkim za odpowiedzi na moje pytania.
Z tym ketonalem to mam stracha, bo mąwiąc lekko, to się nie oszczędzałem przed operacją i wogóle, a bez tabletki wytrzymałem 20minut.
Najgorzej że cały czas myślałem że góra za 3-4 miesiące wróce do pracy(ciężkiej czasami),ale co tu sie naczytałem i w szpitalu nasłuchałem to raczej na stróża sie bede nadawał,albo na dyrektora chodz z zawodu jestem człowiek .
Do rafa,
tą rozmowe przed operacją to odbyłem już w ponczochach i byłem po zastrzyku Do dziś nie zapomne jak pielegniarki mi nad głową " jak chcą z nim rozmawiać?!, jak on-czyli ja dostał ra.. coś tam w żyłe(głupi jaś chyba).Pomyślałem wtedy że lepszej pociechy przed operacją to nie mogłem sobie wymarzyć.

Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
Początkująca
12-07-2013, 07:06:27

dana220563 2013-07-11 17:01:24 Marian, jestem 8 m-cy po operacji. Na początku to był koszmar, praktycznie nie wstawałam z łóżka. Byłam osobą niesamodzielną, nie mogłam utrzymać szklanki. Obecnie jestem po 3 m-cznej rehabilitacji, pierwsza rehab. po 4 m-cach, pozostało mrowienie barku i łopatki. Prawa strona dalej jest słabsza, tak jak Piotr mam kłopoty z podnoszeniem ręki do góry. Dużo pomogła mi terapia powięziowa. Ogólnie czułam się gorzej po operacji niż przed nią.
Amilamija miałam taką samą sytuację, ZUS był z kontrolą a mnie nie było . Napisałam wyjaśnienie które zostało przyjęte, tylko później wzywali mnie na kontrolę do siebie. Systematycznie zwolnienie i 2 tyg. później kontrola. Na 4 wizycie jak poproszono mnie o dokumentację to nie wytrzymałam i odburknęłam żeby sobie Pani zobaczyła do teczki bo nic nowego nie mam. Awantura na całego, Pani obrażona bo dla niej to było pierwsze zwolnienie. Wyleciałam z hukiem na korytarz, sprawdzono i łaskawie zaakceptowano zwolnienie. Piąty raz nie poszłam do ZUS-u, pojechałam do lekarza i dostałam zwolnienie od dnia kontroli. Szóstą kontrolę zwolnienia miałam już po przyznaniu świadczenia rehabilitacyjnego Pojechałam z ciekawości co mi powiedzą. Szkoda tylko że te wszystkie niepotrzebne kontrole opłacamy z własnych składek.
Pozdrawiam
Witam Wszystkich :)
Dana mam nadzieje ze moje tlumaczenie przyjma , dolaczylam im jeszcze dokumentacje medyczna i zaznaczylam ze mam od 16 rehabilitacje.Mam dzwonic po niedzieli do takiej kobiety ktora sie zajmuje moja "sprawa" .
Powiem Wam ze mam coraz wieksze nerwy przed ta rehabilitacja bo jak mi sie tak jeszcze pogorszy to chyba sobie ten kregoslup wyrwe na zywca
Milego dnia !!!
Forumowicz
12-07-2013, 09:19:27

Witam WSZYSTKIE PERYSKOPKI ze słonecznej wyspy.Maniek 41 z tą pracą to niejest tak do końca po operacji co 2 miesiace mialem kontrole i operator nie koloryzował co do mojego powrotu do pracy.Powiedział ,że cos będzie wiedziało po 3 wizycie i tak było.Byłem i jestem marynarzem i wróciłem do zawodu-u mnie niema problemów tylko przestrzegam ABC Szyjek,jak i zmiany dot. uprawiania sportów...głowa do góry dasz radę.......
piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
12-07-2013, 09:32:45

Piotrze bo Ty miales stabilizacje kregow jak widze w podpisie .. Moge sie zapytac jak to wyglada? Z gory dziekuje .
Wtajemniczona
12-07-2013, 11:27:21

Marian 41
Witaj .Super trafiłeś na te operację .Ja mam pytanie : gdzie profesnonalizm neurochirurga? W momencie gdy trafiłeś do niego , tym bardziej przed operacją powinieneś mieć poczucie bezpieczeństwa i przekonanie że Ci pomogą , że paraliż Ci już nie grozi bo zdążyłeś z operacją przed paraliżem .
Przeraża też czas pobytu w szpitalu po operacji .
Gdzie miałeś operację jeśli wolno spytać ?
Karolina
Wtajemniczona
12-07-2013, 11:49:13

karolina, marian, a może dr takie ma poczucie humoru, a po glupim jasiu to nie do końca czlowiek ma świadomosć co fikcja i prawda, nie chce nkogo obrazić, ale podpisanie zgody na operacje to jest hardcor, ja po podpisaniu zastanawiałam się czy nie uciec ze szpitala...
a co paraliżu, jeżeli lekarz mówi - grozi niedowład czterokończynowy czy to nie to samo, mnie dwóch neurochirurgów tak powiedziało na pytanie co będzie jak się nie zoperuje, bo było dla mnie początkowo dziwne że tak źle z moim kręgosłupem, skoro normalnie chodze i ruszam nogami i rękami, to jak niedowład czterokonczynowy, jeden doktor powiedzial ano tak się może w każdej chwili stać np się pani przewróci i już nie wstanie, co było robić trzeba było żabe zjeść i tyle, a miesiąc póżniej już bym nie pytała bo już mi kręgosłup tak dawał w kość że fest
co do pobytu po operacji,w olsztynie to norma, że na drugi dzien no w porywach na trzeci do domu, nie blokować łóżka - inni na operacje czekają, przemiał jak w fabryce, a kręgosłup dla neurochirurgów to jak wprawka muzyczna przed koncertem, dla nas o boże operacja na kręgosłupie, a dla lekarzy - pikuś, no na mózgu, albo jaki tętniak to poważna sprawa, ale kręgosłup[url href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/stokrotka210863/albumy title="Przejdź do galerii użytkownika"][img hash=51dfeea31c1cb href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/stokrotka210863/pokaz/51dfeea31c1cb]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/210438/51dfeea31c1cb_200x200_adaptive.jpg[/img]
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Wtajemniczona
12-07-2013, 12:48:11

Witajcie
Wydaje mi się że oni przesadzają z tym paraliżem czterokończynowym.To chyba nie dzieje sie tak szybko .Moja neurolog mówiła że bezwłady i paraliże są rzadko , bóle i mrowienia w przebiegu dyskopatii ma podobno około 50 % populacji po 50 roku zycia . Neurochirurg mówi mi o operacji , każe zrobić drugi rezonans bo na tym co mam niewiele widać . Neurolog i rehabilitant natomiast doradzają rehabilitację .A ja mam już dość swego stanu i fizycznego i psychicznego który jest skutkiem dyskopatii.
Może ktoś wie co jest bardziej niebezpieczne , mrowienia czy ból. Mrowienia to na pewno początek ścieżki w stronę operacji ale jak do niej daleko .Kiedy może się pojawić kolejny przystanek o nazwie ból ?
Miałam w rodzienie osoby cierpiące z powodu kręgosłupa , ale poumierały bez operacji i paraliżu.Spotkałam się też z opiniami że operacje kręgosłupa i woreczków żółciowych są dla szpitali biznesem który często bierze górę nad zdrowiem pacjenta.
Cały czas czytam wasze wypowiedzi na forum , ostatnio było ich mniej bo chyba z powodu pogody wszyscy czuliśmy sie troche lepiej .Ostatnie dwa dni są dla mnie jednak gorsze.
Pozdrawiam , zdrowia życzę i niech słońce nasze przepukliny wysuszy .
Karolina

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
Reklama: