Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
20-05-2013, 15:24:44

Karolino, nie wiem co tam masz napisane jeśli chodzi o ucisk na rdzeń czy korzenie nerwowe. Ja bym zaczęła od dobrego neurologa- który klinicznie oceni Twój stan, wszystkie odruchy, ewentualne (oby nie) deficyty neurologiczne i przy Tobie pewnie też obejrzy MR - bo opis to jedno a obraz to drugie (mi jeden neurochirurg powiedział, ze czasem robią mocny opis pod ZUS;) nie wiem na ile to prawda).
Wtajemniczona
20-05-2013, 15:29:01

Karolino, ja miałam w opisie 2 przepukliny w fazie ekstruzji. Jedną zoperowano, a druga w takim stanie została. Wydaje mi się, ze na twoim etapie można zdziałać coś jeszcze rehabilitacją, tym bardziej, że masz tyle poziomów z protruzją. Całego kręgosłupa ci nie zoperują. Nie masz ucisku na rdzeń, więc chyba dobrą rehabilitacją możesz spokojnie powalczyć. Oczywiście skonsultuj to z neurochirurgiem. Głowa do góry
Początkująca
20-05-2013, 18:34:58

Witajcie szyjeczki
Karolino spokojnie. Tak jak Ci sugerują Ela i Aga skonsultuj się z neurochirurgiem, a z dobrym neurologiem również nie zaszkodzi, a wręcz pomoże Ci taka podwójna wizyta i zdanie 2 lekarzy. Zawsze jest wtedy łatwiej wyciągnąć wnioski i być fachowo pokierowana w kierunku leczenia.
Masz podobny wynik MR (w szyjnym) do mojego – 3 przepukliny z uciskiem na worek oponowy i korzenie nerwowe, bez ucisku i modelowania rdzenia. U mnie również nie podano żadnych wymiarów w mm.
Ja korzystam z wizyt u neurologa, gdyż to on widzi po badaniu odruchów i po wywiadzie jakie zabiegi/ćwiczenia w danym okresie mi pomogą.
Myślę, że na tym etapie dyskopatii zalecana jest solidna i systematyczna rehabilitacja w dobrych rękach i przestrzeganie wskazówek rehabilitanta/fizjo. Mnie to pomaga i przynosi efekty w postaci cofnięcia się objawów bólowych i neurologicznych.
Czekaj cierpliwie na wizytę u neurochirurga i jego zdanie (mam nadzieję, że nie zaproponuje Ci operacji) oraz na badanie u neurologa, który wskaże Ci dalsze leczenie. Trzymam kciuki za powodzenie.
Pozdrawiam anTosia
gość
21-05-2013, 06:13:05

dagii nie pracować to nie znaczy się poddać...Ja po operacji wróciłam po 5 tyg. do pracy, kończyłam mi się umowa i mi zależało na pracy...w końcowym wyniku (czekam na kolejną operację) i tak ją stracę ale nawet ten rok z nią był ważny...Tak jak już tu przeczytałaś skorzystaj z rehabilitacji czynnościowej, terapii manualnej, może zwyczajnie kilkanaście dni zwolnienia i objawy potrafią się uspokoić a Ty złapiesz oddech.
Karolino pamiętam, że objawy miałaś duże...opis opisem, ważny jest obraz...
Ja się powtarzam ale najdokładniej łącznie z wszystkimi odruchami zbadał mnie fizjoterapeuta/terapeuta manualny i do dziś to w zasadzie on czuwa nad moim bezpieczeństwem neurologicznym...nie wiem może nie mam szczęścia do neurologów...
pozdrawiam
Wtajemniczona
21-05-2013, 07:02:43

Karolino nie panikuj, wizyta u neurochirurga jest wskazana. Jak będziesz nie operacyjna to od razu Ci to powie. Mają takie skrzywienie zawodowe, zawsze szukają czy pacjent nadaje się na stół. W razie takiej diagnozy to wskazane konsultacje u innych neurochirurgów. Na pewno czeka Cię walka o niepogorszenie obecnego stanu, dobry neurolog i fizjo pomogą. Poproś neurochirurga o informacje jakich zabiegów nie poleca. Wtedy przedyskutujesz rodzaj zabiegów z neurologiem i powodzenia w walce.
Gabriela40, czy masz uszkodzone nerwy i dlatego wystąpił niedowład? Jak ocenił to neurochirurg, dał nadzieję? Za radą Zosi nie poddawaj się, rehabilitacja usprawnia.
Piotrze wizyta w takich miejscach nie należy do przyjemności, mam mamę z rakiem piersi to wiem. Bogna też mogłaby dużo napisać, sama przez to przeszła. Najważniejsze to pozytywne nastawienie, że będzie dobrze czego Wam życzę.
Wczoraj spędziłam dzień w szpitalu, miałam pecha bo mój prowadzący był na bloku operacyjnym i jak wrócił to był zmęczony. Przeglądną MR i stwierdził brak uszkodzeń rdzenia, 3 poziom do zrobienia ale na spokojnie. W czerwcu po mojej rehabilitacji czeka mnie jeszcze konsultacja u dr. Łątki. Ustalimy dalsze postępowanie, mam nadzieję że termin następnej operacji będzie odległy. Na razie szykuję się do Lądka usprawniać moje kończyny bo ucisk na rdzeń zostawił ślady. Kochani czy ktoś z Was zna metodę dr. Palucha?
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Początkująca
21-05-2013, 08:33:51

Dana – metodę dr Palucha znam tylko z opowiadań koleżanki, która z niej korzysta i leczy się nią już ze 2 lata na odcinek lędźwiowy. Koleżanka jest bardzo zdyscyplinowana i cierpliwa co do tej metody, bo takim trzeba być i mieć dużo samozaparcia lecząc nią. Jeździ kilka razy do roku na te seanse, w sumie kilkuminutowe. Ma je 2 razy dziennie- rano i po południu przez 7-10 dni. Przestrzega wszelkich zasad postępowania po zabiegu (nie wolno siadać, w pracy stała przy biurku lub klęczała- jedyny siad to korzystanie z toalety … i tyle). Po pół roku takiego stania przy biurku, pozwolono jej na korzystanie z klękosiadu. Przez każdy okres pobytu na tej terapii nie wolno jest dojeżdżać na zabiegi, więc na ten okres bierze urlop i mieszka w miejscowości lekarza-terapeuty. Jest to jak widać męczące i uciążliwe, ale co się nie robi dla zdrówka. W sumie są pozytywne wyniki tej metody oraz cierpliwości i samodyscypliny koleżanki, bo uniknęła operacji przed którą tak się broniła i okrutnie bała. Korzysta z niej nadal, chociaż wizyty są coraz rzadsze – dla podtrzymania efektu.
Poczytaj, podaję link:
http://www.majos.com.pl/metoda
Pozdrawiam anTosia
Forumowicz
21-05-2013, 09:33:27

Halo , jadę dzisiaj do sanatorium .
Czy można w sanatorium podleczyć bądź rozluźnić wątrobę ??
Jak wrócę to opiszę zabiegi :)
Pozdro
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Forumowicz
21-05-2013, 11:10:22

Raf lepiej zaopatrz się w środki wspomagające trawienie alkoholu pij mniej lub więcej no tak 5 cm w wannie . Wypoczywaj dobrze i lecz się jak Bóg przykazał
Dagi Powodzenie w rehabilitacji nie zależy tylko od rehabilitanta ale i również Twojego samozaparcia i wytrwania w systematyczności co czasami jest uciążliwe lecz zapewniam przynosi efekty ja mimo że nie mam czucia w lewej ręce utrzymuje ją w pełnej aktywności manualnej a to ze nieraz podczas prac kuchennych poparzę się lub pozacinam nożem jak wieprzek czego nie odczuwam bólu i się rozglądam czyja to krew na podłodze utrzymuję różne rzeczy w niej bez wypadania lecz zbyt dużo nie mogę udźwignąć chociaż to tez pojęcie względne jak się ma wnuki .
anTosia może jakiś wierszyk? mnie wena opuściła
Pozdrawiam wszystkich
ks Janusz
Wtajemniczona
21-05-2013, 11:37:20

anTosiu dziękuję za szybką odpowiedź. Zaczynam czytać o tej metodzie, jest to faktycznie długotrwałe leczenie, ale wolę takie niż kolejną operację. Wyczytałam również, że nie wszystkie przypadki są kwalifikowane do leczenia.
Raf mam wrażenie że w sanatorium to większość leczy tylko wątrobę. Warunki są sprzyjające, a jak dopisze towarzystwo to niezbędne są środki wspomagające o których pisze zanzibar.
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
gość
21-05-2013, 12:04:58

dana nie wiem czy po operacji można skorzystać z metody dr Palucha? Przed operacją nie zawsze (chociaż wiem, że odważnie podchodzą do pacjentów- znajoma korzysta) a po to już chyba jest niemożliwe, no chyba że na zupełnie odległy odcinek od operowanego...Byłaś po operacji u terapeuty manualnego?
A jakie Wy macie doświadczenie z terapią manualną po operacjach? Na ile spotykacie się z ostrożnością u terapeutów?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: