Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
19-05-2013, 18:07:32

dzięki bardzo juz mam następną konsultację umówioną ale jestem pełna obaw zaczęły się drętwienia i problemy ze wzrokiem
gość
19-05-2013, 20:50:30

Witam :)
Przyłączam się do postów Zosi, Janusza, Bogusi (Pawik). Trzeba szukać rozwiązań, nie tracić nadziei.
Ela - Klinika w Krojantach jest super. Wiem z własnego doświadczenia co ludzie w niej pracujący potrafią uczynić. Niestety - rehabilitacja w tej profesjonalnej Klinice jest dla nielicznych i to jest bardzo przykre....
Orzeczenie o niepełnosprawności - ja mam na stałe i w stopniu umiarkowanym - dwie chemie, walka z nowotworem, operacji w sumie 8 w tym jedna na szyjkę ale już tego faktu nie zgłaszałam, utrata wzroku w prawym oku w 60 %.....i jestem według ZUS tylko częściowo niezdolna do pracy :) natomiast według Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności - całkowicie niezdolna do pracy - czytaj w stopniu umiarkowanym. Mam kartę parkingową :) ... sporadycznie korzystam z tego przywileju....głupio wygląda "dziunia ubrana w szpilki" wysiadająca z samochodu parkującego na miejscu przeznaczonym dla osób niepełnosprawnych.
Dzisiaj brałam udział w rajdzie rowerowym "kwitnąca konwalia" 50 km w terenie....byłam na ,mecie 5 :) ale frajda....jestem lekko zmęczona ale szczęśliwa, że mogłam pokonać taką trasę i być w tzw. czołówce.
Co ciekawe....nie drętwieją mi ręce:) a przed operacją nie mogłam utrzymać rąk na kierowniku.
Pozdrawiam serdecznie Was szyjki niezależnie od płci :)
Bogna
Forumowicz
20-05-2013, 07:49:15

Dzień dobry PERYSKOPKI.Pogratulować Bognaj tego 5 miejsca.W ślad za tobą jezdze rowerem po 10-15 km lub 2-3 godziny no i jestem wciąż pierwszy/bo jedyny/na mecie.Cudowne uczucie jazdy.........Dagii wiecej wiary moze niejest tak żle......ta druga konsultacja bardzo dibry pomysł--trzeba wierzyć i basta..........
24.05 muszę jechać do onkologa z żona no i mam dusze na ramieniu..........????????........jaka diagnoza........to tak jak z deszcu pod rynnę.....ale trzeba dalej żyć i mieć nadzieję....piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
20-05-2013, 07:57:49

Bogna gratulacje za tak dobrą lokatę w rajdzie i kondycję.
Widzę, że mamy podobne hobby. Wczoraj również wybrałam się na rower ,ale na krótszą trasę i bardziej relaksacyjnie. Piękna pogoda, cudna okolica , zapach lasu i człowiek wraca do pracy pełen pozytywnej energii.
Jedyne co mi psuje nastrój to właśnie drętwiejące ręce, zmuszające do częstych postojów
Wtajemniczona
20-05-2013, 08:05:06

dagii, głowa do góry, będzie dobrze, musi być, wiem że się boisz, ja byłam u trzech neurochirrugów aby potwierdzieć diagnozę, czy aby na pewno operacja konieczna, tak jak pisałam, dla mnie to był skok na bangee, ale zyje, jestem po i jest zadowolona bo jest lepiej, z każdym dniem jest lepiej
co do stopnia niepełnosprawności - ja dostałam na stałe w stopniu lekkim ale na orzeczeniu była literka R, która uprawnia do karty parkingowej, i taką sobie w wydziale komunikacji wyrobiłam - koszt 20 zl i zdjęcie i tego mi nikt nie zabierze, korzystam sporadoczynie, ale się przydaje np pod szpitalem gdzie wjazd jest za kasą lub za kartą dla inwalidów za darmo, i tak sobie myśle że z czasem złozę papiery o podniesienie grupy, przeciez nic nie ryzykuje, nie dadzą to trudno, ale ja papiery składałam przed operacja i rezonansami w moim przypadku wystarczyly opisy zdjęć i tomograf
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkująca
20-05-2013, 08:29:10

ja jestem przerażona ponieważ odnośnie pierwszej operacji (tarczyca) bym 3 lekarzy i każdy to samo mówił a okazało ze mylili sie wystarczy ze zrobili by jedno badanie albo dokładny wywiad ja tego nie wiedziałam myślałam ze zrobiłam wszystko i zrobiłam operacje i moje życie runęło z tego powodu mam czasowo umiarkowany stopień operacja kręgosłupa mnie przerasta proszę doradźcie gdzie rehabilitacja dobra lub turnus rehabilitacyjny jestem z wielkopolski pozdrawiam
ja sie tak szybko nie poddaje 2 lata walki nie zrezygnowałam z pracy gdzie lekarze sie dziwili ze pracuje ale teraz juz czuje że to mnie zaczyna przerastac
Wtajemniczona
20-05-2013, 12:10:05

Dagiii, co do rehabilitacji - jaki pisałam wcześniej, polecam klinikę w Krojantach (to w ok. Chojnic) - rewelacja- niestety tylko prywatnie. Oddział rehabilitacyjny w Wojskowym u mnie w Bydgoszczy podobno jest niezły i oddział rehabilitacji tez w Bydgoszczy w Szpitalu Klinicznym. W Poznaniu jest Instytut McKenziego ul. Strzecha 36 - ale tam muszą przeprowadzić najpierw dokładne badanie- bo do tego rodzaju ćwiczeń nie każdy się kwalifikuje. Możesz też napisc do naszego Marcina- fizjot. - udzielał się tu na forum, a przyjmuje w Żninie http://www.amsiedlaczek.pl/o-nas/ (mail: marcinsied@o2.pl)
Pozdrawiam
Ela
Wtajemniczona
20-05-2013, 14:20:06

Witam
Odebrałam własnie opis MRI odcinka szyjnego i piersiowego.Masakra.W szyi każdy poziom z protruzją , uciskiem , kompresjami worka oponowego .W piersiowym trzy poziomy z protruzjami.Przecież nie zrobią mi operacji na wszystkich poziomach. Nic nie piszą na ile mm te protruzje.Doczytałam się że protruzje to pierwszy stopień przepukliny i jescze ciągłość pierścienia włóknistego nie jest przerwana .Napiszcie co wiecie na ten temat .A może to jest pocieszające i jeszcze operacja nie jest konieczna. Jedyne pocieszenie które na razie znalazłam to to że morfologia sygnału rdzenia prawidłowa więc chyba nie ma mielopatii . Czy ktoś z Was miał operację z powodu protruzji ? Napiszcie
Karolina
Wtajemniczona
20-05-2013, 14:34:00

Karolino, zerknij na tę stronkę: http://www.piluiko.com/pol/grizha.php
i kluczem tu jest chyba najpierw dobry neurolog, który oceni Twój stan
Pozdrówki
Ela
Wtajemniczona
20-05-2013, 15:08:50

Elu
czytałam ale tam też podają mm których nie mam w opisie.
Jak mam rozumieć neurologa ? Że neurochirurg jeszcze nie czy juz nie ? Wybieram sie do neurochirurga .
Karolina

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
Reklama: