Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
04-04-2013, 12:58:30

Witam wszystich cierpiących i mniej cierpiących... (bo innych tutaj raczej nie ma... no może Marcin takim jest)Jest to mój pierwszy post na tym forum , chociaż jestem z Wami w już prawie 2 miesiące (czytanie wstecznych postów trochę czasu pochłonęło...)
Wypada się przedstawić, zgodnie z profilem forum...
Badanie KT odcinka C kręgosłupa:
Wykazuje zniesienie fizjologicznej lordozy, ustawienie kyfotyczne w odcinku C4-C6. Zwężenie szpary międzykręgowej C5/C6, na tym poziomie na krawędziach przednich trzonów widoczne są osteofity, poza tym drobne zmiany zwyrodnieniowe w postaci nirówności blaszek nasadowych oraz wyostrzeń krawędzi tylnych trzonów.
Na poziomie C5/C6 stwierdza się centralne uwypuklenie krążka międzykręgowego do kanału kręgowego na głębokość do 2,5 mm z uciskiem worka oponowego, bez ucisku korzeni nerwowych.
Mam też MRI tego odcinka i nic więcej ciekawego poza "zmiany przeciążeniowe szpiku wzdłuż szpary m-k C5-C6.
Wnioski: dyskopatia C5/C6
Badanie MR kręgosłupa lędziwiowego:
Obniżenie sygnału sydnału z tarczy międzykręgowej L4/L5 i L5/LS.
Obniżenie wysokości tarczy L5/LS1
Niewielki odczyn zwyrodnieniowy z blaszek granicznych trzonów kręgowych L5 i S1.
Zwężenie otworów międzykręgowych L5/S1 obustronnie.
Na poziomie L4/L5 centralno-dwuboczny bulding tarczy międzykręgowej bez ucisku korzeni nerwowych.
Na poziomie L5/S1 uwypuklenie tylnej krawędzi tarczy bez ucisku worka oponowego i korzeni nerwowych.
Badanie MR stawów krzyżowo- biodrowych:
... nie podaję szczegółów, ale w skrócie - jak u noworodka.
Neurolog a także ortopeda na podstawie w/w wyników badań zdiagnozowali:
M50 - wg. ICD-10 " Choroba krążka międzykręgowego szyjnego z uszkodzeniem rdzenia kręgowego (G99.2***)"
gdzie G99.2 oznacza mielopatię
M51 - wg. ICD-10 " Choroby krążków międzykręgowych lędźwiowych i innych z uszkodzeniem rdzenia kręgowego (G99.2***) - gdzie G99.2 oznacza mielopatię.
Podczas konsultalcji w/w specjaliści stwierdzili nieoperacyjność schorzeń.
Czegoś nie rozumiem...
1.Mielopatia jest wskazaniem do operacji, wynika to też z wypowiedzi na forum.
2.Jeżeli nie ma ucisku na rdzeń to nie ma mielopatii, a ja nie mam wg. badań obrazowych.
Może ktoś to w miarę prostych słowach wyjaśnić o co chodzi (procedury medyczne czy co...?)
Wielu z Was miało mielopatię - jakie było rozpoznanie wg. ICD-10?
PS. Jak się na tym forum dodaje avatar (zdjęcie czy cokolwiek) bo jakoś nie mogę się połapać...
Forumowicz
04-04-2013, 12:58:44

Witam WSZYSTKICH przed i po bolesnych.Gabriela własnie wróciłem od lek. med .pracy-czyli zakładowego,dostałem od niego zdolnośc do pracy i nową karte zdrowia.nowy kierownik tez sie zgodzil i jestem juz na etacie pracownikiem na urlopie wypoczynkowym.Teraz juz zakład pracy płaci. Dzisiaj zozylem rezygnacje ze swiadczenia rechabilitacyjnego.Sumujac jestem zdrowy w stopniu-dobrym.-Ciekawe,że nie w stopniu bardzo dobrym.W takim sie czuje
Stokrotko to ciekawe co piszesz bo jesli nawet zrobi ktoś operacje to i tak ma ubytki % zdrowia.To jak by ktos mi powiedzial ,że jestem na 100% zdrowy.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
04-04-2013, 14:07:00

Witam ponownie
No widzisz Piotrze chociaż jeden wróci zdrów do pracy jak ryba:):)
Drogi Krzysztofie można powiedzieć że masz kręgosłup jak talala :)
A tak na poważnie no czeka Cię długa droga ,dziwię się tylko że powiedzieli że szyjny nie operacyjny ,bo ja również czekam na operację i także mam melopatię obustronną,gdybym się nie podjęła mogłabym dostać paraliż jak to oznajmił mi lekarz.
Nie wiem do jakiego lekarza chodzisz ale uważam ,żebyś szedł na konsultacje do drugiego .
Jak to mówią neurolog leczy a neurochirurg kroi.Powiem Ci tak ja cztery lata ,nawet pięć próbowałam wszystkiego zanim trafiłam na stół,wiecznie zabiegi i to miałam ich bardzo dużo jak wspomniałam wcześniej od 4- do 5 razy do roku niektórzy się dziwili jak ja to robię że z funduszu tyle razy mi się udaje ,ale w tych czasach trzeba być sprytnym.Gdy to już nie pomagało trafiłam do neurochirurga,chociaż też mój neurolog nie był tym zachwycony zawsze powtarzał że na to przyjdzie czas.
Tylko ja go nie miałam jeśli chce się pracować trzeba wszystko robić aby było dobrze
W lędźwiach miałam tylko L5-S1 i nie zastanawiałam się bo pracować trzeba,mam stabilizację między kolczystą i uważam że jest poprawa ,chociaż nie tak jak każdy marzy że w 100% będzie po operacji,ale mi pomogło mogę wstać o własnych siłach ,i nie mam ucisku na nogi.Także twoja decyzja .
Moja koleżanka tak zwlekała że dostała paraliż rwy kulszowej i co prosi się co dwa lata o rentę ,raz jej dają raz zabierają i potem do sądu bo trzeba walczyć o swoje.
Chociaż nie ukrywam pierwsze moje słowa zawsze brzmiały że nie pójdę na stół dopóki się nie rozłożę,tylko że później zmieniłam zdanie .
Także Krzysztofie nie przejmuj się będziesz z nami posty pisał to my Cię uzdrowimy i zawsze wesprzemy :):)
Zaryzykuj idź prywatnie do neurochirurga on prawdę Ci powie ,mój lekarz powtarza lepiej wcześniej i jak jest się młodym niż później ,no i uważam że ma rację.
Pozdrawiam :)
gość
04-04-2013, 14:11:33

A bym zapomniała co do avataru to nie mam pojęcia bo tak naprawdę to jeszcze nie rozgryzałam tego.I również jak widać jestem nie widzialna hehe i taka mało kolorowa :)
Wtajemniczona
04-04-2013, 14:15:41

witaj krzysztofie wśród swoich, jak to napisała gabriela, my cie uleczymy
co do avataru , to najpierw trzeba wrzucić fotke do swojej galerii a potem edytować, pare stron temu to przerabialiśmy, i jest dokładny opis
a ciebie krzysku widam podwójnie, bo ja też szyjkowa i kuperkowa jestem w sumie na 25 kręgów które mamy to z 8 mam dobrych
ciągle pada śnieg, już mnie chyba oczy zaczynją boleć od tej bieli
i przez nią boli mnie dzisiaj kark jakby mnie igiełki kuły, że o słoniu co tam wlazł i siedzi, to nie wspomne
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkujący
04-04-2013, 14:35:24

Dzięki Gabi za wsparcie, już mam umówioną wizytę u innego neurologa, zobaczę co on powie, podobno lubi rozmawiać i wyjaśniać wątpliwości.
Co do ostatniego Twojego zdania to racja jest... tylko że ja młody byłem kiedyś, teraz jestem objęty programem 50+
Stokrotko dzięki, zaraz będę "rozgryzał"
Wtajemniczona
04-04-2013, 14:37:08

Piotrek - gratuluje, z naszej trójcy ostatni byłeś operowany a pierwszy wracasz do pracy :)
No ja mam nadzieje ze równiez 22.04 bede juz pracownikiem pracującym a nie chorującym ;)
Musze tylko papierka od operatora wydebic, cos ten rezonans moj sie oddala, a czuje sie lepiej wiec nie ma co siedziec w domu tylko zarabiac w koncu normalne pieniadze :D
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Wtajemniczona
04-04-2013, 15:09:38

Krzysztof62 z tą melopatią to bywa różnie . Ja mam w opisie( badanie rezonans) że jest ale jak mój neurochirurg oglądał dyskietkę to powiedział że raczej nie . Na pewno tak jak już pisali inni należy konsultować u kilku lekarzy.Pozdrawiam Renata
Forumowicz
04-04-2013, 15:48:47

I znowu jestem-znaczy zdrowy.Cały dzień na kulasach pomykałem az plecki mi przypomniały chola chola dobry człowieku stop. Polezalem a teraz piszę.To wazne kadrowa mi powiedziała ,że gdybym zaczoł chorować na inną chorobe l-4 to niedostanę chorobowego tylko przez pierwsze 3 miesiące kwotę świadczenia-takie przepisy-tego niewiedziałem. Kasiek to juz niedługo pochasasz w pracy-dasz rade--bież przyklad wiesz z kogo-powodzonka.piotr a moze brat pit he,he,he....
Krzysztof masz sporo informacji ,a to co piszesz o tych nieścislosciach to norma,jak będziesz mial diagnoze przynajmniej u trzech to horyzont sie rozjasni.No i do dziela naprawiania PERYSKOPU.piotr
STOKROTKA ty to masz chyba nie kregosłup-8 sprawnych
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
04-04-2013, 16:36:23

Piotrze jeżeli to nie tajemnica to kto był Twoim operatorem

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: