Witam wszystich cierpiących i mniej cierpiących... (bo innych tutaj raczej nie ma... no może Marcin takim jest)Jest to mój pierwszy post na tym forum , chociaż jestem z Wami w już prawie 2 miesiące (czytanie wstecznych postów trochę czasu pochłonęło...)
Wypada się przedstawić, zgodnie z profilem forum...
Badanie KT odcinka C kręgosłupa:
Wykazuje zniesienie fizjologicznej lordozy, ustawienie kyfotyczne w odcinku C4-C6. Zwężenie szpary międzykręgowej C5/C6, na tym poziomie na krawędziach przednich trzonów widoczne są osteofity, poza tym drobne zmiany zwyrodnieniowe w postaci nirówności blaszek nasadowych oraz wyostrzeń krawędzi tylnych trzonów.
Na poziomie C5/C6 stwierdza się centralne uwypuklenie krążka międzykręgowego do kanału kręgowego na głębokość do 2,5 mm z uciskiem worka oponowego, bez ucisku korzeni nerwowych.
Mam też MRI tego odcinka i nic więcej ciekawego poza "zmiany przeciążeniowe szpiku wzdłuż szpary m-k C5-C6.
Wnioski: dyskopatia C5/C6
Badanie MR kręgosłupa lędziwiowego:
Obniżenie sygnału sydnału z tarczy międzykręgowej L4/L5 i L5/LS.
Obniżenie wysokości tarczy L5/LS1
Niewielki odczyn zwyrodnieniowy z blaszek granicznych trzonów kręgowych L5 i S1.
Zwężenie otworów międzykręgowych L5/S1 obustronnie.
Na poziomie L4/L5 centralno-dwuboczny bulding tarczy międzykręgowej bez ucisku korzeni nerwowych.
Na poziomie L5/S1 uwypuklenie tylnej krawędzi tarczy bez ucisku worka oponowego i korzeni nerwowych.
Badanie MR stawów krzyżowo- biodrowych:
... nie podaję szczegółów, ale w skrócie - jak u noworodka.
Neurolog a także ortopeda na podstawie w/w wyników badań zdiagnozowali:
M50 - wg. ICD-10 " Choroba krążka międzykręgowego szyjnego z uszkodzeniem rdzenia kręgowego (G99.2***)"
gdzie G99.2 oznacza mielopatię
M51 - wg. ICD-10 " Choroby krążków międzykręgowych lędźwiowych i innych z uszkodzeniem rdzenia kręgowego (G99.2***) - gdzie G99.2 oznacza mielopatię.
Podczas konsultalcji w/w specjaliści stwierdzili nieoperacyjność schorzeń.
Czegoś nie rozumiem...
1.Mielopatia jest wskazaniem do operacji, wynika to też z wypowiedzi na forum.
2.Jeżeli nie ma ucisku na rdzeń to nie ma mielopatii, a ja nie mam wg. badań obrazowych.
Może ktoś to w miarę prostych słowach wyjaśnić o co chodzi (procedury medyczne czy co...?)
Wielu z Was miało mielopatię - jakie było rozpoznanie wg. ICD-10?
PS. Jak się na tym forum dodaje avatar (zdjęcie czy cokolwiek) bo jakoś nie mogę się połapać...