Z terminami bywa różnie. Mogę krótko opowiedzieć o moim przypadku. Ogólnie na operację, ale u lekarza u którego zdecydowałam się operować, czekałam 15 miesięcy.
Wcześniej, czyli na początku mojej przygody z szyjnym, konsultowałam się u neurologa. Neurolog powiedziała, że ona nie jest w stanie mi pomóc i odesłała mnie do neurch. Byłam u kilku neuroch. Jeden powiedział mi, że operacja jest natychmiast niezbędna inaczej grozi mi kalectwo, wyznaczył mi termin operacji bodajże za trzy tygodnie, wzięłam to na "zimno" i poszłam do następnego. Drugi mi powiedział, że operacja jest jedynym skutecznym leczeniem, że nie stanę się nagle kaleką, ale z biegiem czasu może być niewesoło. Operacja u niego miała odbyć się za około 6 m-cy. Zapisałam się na zabieg, ale w międzyczasie poszłam do trzeciego. Ten trzeci polecił mi czwartego, mówiąc, że ten czwarty jest jedynym, którego może mi polecić z czystym sumieniem. Pojechałam do czwartego. Czwarty mnie obejrzał i powiedział, że operacja jest wskazana i dał termin za 15 miesięcy. W międzyczasie dostałam zawiadomienie, że mam mieć operację u tego drugiego, na którą byłam zapisana, ale odmówiłam. Poczekałam jeszcze 14 miesięcy i zoperowałam się tam gdzie chciałam. Jaki morał z tej przydługiej opowiastki? Nie wiem, pewnie każdy musi wyciągnąć własny. Moje PRYWATNE zdanie jest takie, że warto się konsultować u kilku lekarzy, ich diagnozy brać na "zimno" i nie ulegać presji. W moim przypadku pierwszy neuroch. chciał mnie operować bardzo szybko, przestraszył mnie wizją niechybnego i szybkiego kalectwa, a jak się później okazało pracował w nowej klinice, która nie miała jeszcze żadnych sukcesów i każdy pacjent stanowił dla nich reklamę i naganiał statystyki. Z kolei ten czwarty, który mnie operował, nie potrzebuje żadnej reklamy bo i tak nie może się "obrobić".
Nie chcę w tym miejscu negować dobrych intencji czy kompetencji jakiegokolwiek lekarza, pragnę tylko zwrócić uwagę na to, że czasami bywa różnie z czekaniem na operację. Nie zawsze tam gdzie szybko musi być dobrze, czasami warto poczekać, a już na pewno trzeba czytać i dowiadywać się. To nie wstyd sprawdzać szpital i lekarza, czytać opinie i zastanawiać się , w końcu stawką jest nasze zdrowie.
Taki, co lubi wcześnie wstawać - ranny ptaszek w głowę