Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
06-02-2013, 09:28:14

Piotrze a ty jaki miałeś kołnierz ???Czy jeżeli nosiłeś go to uwierał cię czy poprostu usztywniał?Wiem że może te pytania dziwnie brzmią ale mam wiele wątpliwości....
Wtajemniczona
06-02-2013, 12:36:50

Dudek, ja po urazie 2 lata temu mialam kolnierz stywny campa. To była masakra, wtedy ortopedzi leczyli mnie na miesnie - zapalenie, zesztywnienie.
Po powrocie do pracy kupiłam miekki kolnierz zeby odciazac i zniwelowac bol. W taki sposob posiadam dwa modele. Przed operacja pokazalam ze mam dwa kolnierze, Campa oraz tzw miekki. Campa odrzucili, wzieli ten miekki, który wbrew pozorom byl sztywny i stabilny.
Chodzi o to zebys miala stabilizacje "pod broda" i miala trudnosci z odwracaniem sie na boki. Nie znajdziesz takiego co bedzie stabilizacja oraz wygodny zarazem.
Musisz zmierzyc obwod szyji oraz tzw wysokosc kolnierza.
Nawet na allegro mozesz popatrzec na modele Schanza.
Mój kolnierz mial jak dobrze pamietam pod broda kolo 9 cm.
Ale kolnierz to drugorzedna sprawa, najwazniejsze jest prawidlowe ustawienie glowy. Uczył was ktos tego? Ja sie zdziwiłam ze przez wiele moich turnusow rehabilitacyjnych (a przed operacja bylo ich 13 w ciagu niespelna 2 lat) nikt mi nie zwrocil uwagi ze cwiczac mam zle ustawiona głowe (dopiero na 10tym jak dobrze pamietam).
Nalezy usiasc, nie opierajac sie z tyłu, sciagnac łopatki, nastepnie brode skierowac w dol do krtani i lekko cofnac glowe to tyłu wykonujac "zdziwienie".
Weszło mi już to w krew, ale na poczatku bylo ciezko.
Takie ustawienie jest prawidlowe i przestaje bolec.
PS. Od dzisiaj mam dodatkowe zabiegi: cwiczenia w basenie, masaz podwodny oraz zamrazanie azotem zamiast kriokomory. Poki co masaz juz mi sie zpodobał resztę mam jutro:)
Co do konsultacji to jest to prawda, ze najlepiej "zaliczyc" kilku lekarzy, a jesli przypadek bedzie pilny to bedzie operowany tak jak ja w ciagu 3 tyg od wizyty (wczesniej czekalam 5 m-cy i odwolali mi termin wiec zmienilam lekarza).
Pozdrawiam
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Forumowicz
06-02-2013, 13:46:10

Dudek powiem tak kołniez kazał mi kupić operator w sklepie z takimi akcesoriami jest z gąbki na rzep jest dość niski bo i moja szyja krótka.Pani w sklepie powiedziala mi że takie często kupuja kierowcy jeżdzący na długich trasach.Sumując mój kołniez nazywam "koloratką" jest przyjazny szyi bo miękki.Tylko do samochodu i jak jest ślisko,śpię bez.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
06-02-2013, 14:11:30

Witam wsyzstkich, cos ostatnio choc nowa i zielona;) to nadaktywna jestem...
Dziś byłam u neurologa, dopiero dała skierowanie na to badanie przewodnictwa nerwowego - powiedziała, ze jeśli nerwy będą uszkodzone to nie ma co gdybac, dała tez skierowanie na badanie tętnic szyjnych
Ale tez zbadała mnie dokładnie, powiedziala, ze wszystkie odruchy prawidowe i żadnego zaniku mieśni nie ma, jedynie mięśnie karku napięte - ale to pewnie z nerwów jak i szybkie tętno;)
Rezonans rzeczywiście kiepski - bez zabiegu -choc to moja decyzja się nie obędzie, ale też mówiła, ze na spokojnie, że to nie jest żadne super pilne - żeby rozważyc poszukac dopiero lekarza- w między czasie sie rehabilitowa, kołnierz jedynie z dwie godziny dziennie, no i ok. czerwca na kontrolny rezonans, który pokaże, czy to idzie dalej, zatrzymało się czy leko cofnęło- cuda się zdarzają ponoc.)
Sama juz nie wiem...Z jednej strony jak Was czytam to i chciałabym miec to już za sobą, z drugiej może pośpiech jest złym doradcą, warto poczeka i się odpowiednio także logistycznie (dzieci) przygotowac...
Na razie założyłam sobie wisyty jeszcze u dwóch neurochirurgów, poluję też na prof. Harata - ale ta neurolog mi powiedziala (bo pracowała z nim jakiś czas), że on głównie zajmuje się pracą naukową, robi operaacje ale głownie guzów, lub jakies super skomplikowane, ze jego następcy - dr Furtak, Kitliński "żyją" tymi operacjami na codzień;)
Aha kołnierz mam Schanza półsztywny - 12cm- mam długą szyję:) Miałam to szczęście, ze mój ortopeda jeździł ze mną po sklepach med. by dopasowa najlepszy - facet niesamowity - polecam - gdyby ktoś był w Bydgoszczy i walczył z bólem - on jest też traumatologiem po rónych kursach i szkoleniach - w bólu uciskanmi, pracą z punktami spustowymi czyni cuda;) no i wykonuje ze mną trakcje kręg. nawet mojego męża przeszkolił- jak pisałam - pewnie super sprawa na mniej zaawansowane dyskopatie...
a tak na marginesie był ktos z Was w Poznaniu u tego dr Stengerta w Instytucie Mckenziego?
Początkująca
06-02-2013, 15:49:41

Dziękuję za podpowiedzi z waszych doświadczeń z kołnierzami ,napewno z nich skorzystam(zwłaszcza sposób zakladania podany przez Kasię)To forum to składnica wiedzy i lepszego znoszenia stresu przed operacją i skorzystanie z mądrości osób już po....
Forumowiczka
06-02-2013, 17:15:01

elba1
z drugiej może pośpiech jest złym doradcą, warto poczeka i się odpowiednio także logistycznie (dzieci) przygotowac...
o tak - to mądre słowa :)

a tak na marginesie był ktos z Was w Poznaniu u tego dr Stengerta w Instytucie Mckenziego?
z ćwiczeniami Mckenziego bądź ostrożna. mnie zaszkodziły.
Miałam za dużą przepuklinę. Te ćwiczenia sa na pewno skuteczne ale przy dużych zmianach praktycznie każda rehabilitacji może przynieś tez szkody.
Jak będziesz u lekarza to zapytaj, czy możesz tego spróbować. Mnie wytłumaczono że nie wolno mi tego było robić dopiero jak już narozrabiałam. I ważne - pytać trzeba neurochirurga, a nie specjalisty od Mckenziego, bo to do lekarzy trafiają potem ofiary złej rehabilitacji a nie odwrotnie.
.... hmmmm tak teraz się zastanowiłam... czasami odwrotnie też :) :) :)
Asia
Wtajemniczona
06-02-2013, 17:43:16

Witam wszystkich,
jestem już po wizycie kontrolnej, minęło 3 m-ce i jest super. Zrosty są solidne, lekarz lekko zaskoczony, że organizm sobie tak poradził. Najbardziej się tego bałam, że implanty będą się źle przyjmować, tak kiepsko dochodziłam do zdrowia. Ale jest b. dobrze i mam pozwolenie na rehabilitację, wcześniej to nawet o tym słyszeć nie chciał. Został do zrobienia jeszcze jeden poziom, ale o tym na razie nie myślę. Pozostałe dolegliwości związane z przełykaniem i bólem szyi czy szwów powinny ustąpić do 3 m-cy. Wizyty kontrolnej nie zalecono, przyjazd kiedy odezwie się 3 poziom. Teraz muszę zadbać o lędźwiowy i ratować szyjkę przed nową operacją. Wracam do mojego ortopedy-traumatologa po pomoc.
Kasia dzięki że opisałaś jak prawidłowo ustawić głowę, mi tego też nikt nie powiedział.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Wtajemniczona
06-02-2013, 19:04:20

Asiu, ale mnie przestraszyłas tym McKenzim i rehabilitacją neurolog mi powiedziała że mam robic to co do tej pory jeśli chodzi o rehab. a neurchirug , że mogę miec "łagodną fozjoterapię" - cokolwiek to znaczy;)
Póki co idę w piatek do rehabilitanta, ktry wyprowadził mi bark - podobno specjalizuje sie w kręgoslupach - jest u nas dr n. med. z rehab. i szefem Katedry Terapii Manualnej Colegium Medicum, a w przyszłym tygodniu zapisalam się do rehablitantki, która tylko "specjalizuje się " w szyjach - z polecenia mojego ortopedy - Przesadzam?:) Nie chciałabym pogorszyc, ale może choc na chwile zatrzymac ten proces..
A jak Szyjki ;) jeśli chodzi o pracę - pracowaliście (łyście) do operacji? Ja jestem teraz do lipca na urlopie zdrowotnym - mogę w razie czego wziąc jeszcze pól roku -choc pewnie mnie zatluką- pracuję na uczelni i trzeba planowac zajęcia semestralnie, choc moja habilitacja , jak pisałam, zamieniła się na rehabilitację;) - póltrora miecha i oto, jaki piękny przedrostek się sam dodał (re);)
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za wszystkie odpowiedzi - jesteście moim kołem ratunkowym, bo te nawiedziny znajomych i przyjaciół już mnie trochę męczą - intencję mają dobre- wsparcie itd - ale jak ktoś z Was napisał - naprawde zrozumie tylko ten, kto przez to przeszedł...
Ela
Wtajemniczona
06-02-2013, 19:13:21

Ustawienie glowy
Kasiu gdybyś mogła wyjasnić to ustawienie glowy. Co to znaczy to ździwienie ?Nie zalapałam.A przy skierowaniu brody do krtani to mocno czy lekko ?
Karolina
Początkująca
06-02-2013, 20:19:14

Dana, a czy mogłabyś wkleić rtg ? Bardzo bym chciała zobaczyć jak powinien wyglądać prawidłowy zrost po 3 miesiącach od operacji.
Magda

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: