Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
26-11-2012, 17:19:26

Piotr wpisz sobie w wyszukiwarkę moje wypowiedzi albo nie wiem może się da jakoś z profilu....
Mam implant ruchomy (C5-C6), rehabilitację zaczęłam dokładnie w 7 dniu po operacji (pisałam sporo o tym), w zasadzie tak to sobie trwa z przerwami do teraz...miałam jakieś 3 serie laserów, prądów na bark, wirówki, okłady, no i praca z fizjoterapeutą (to już prywatnie, za zgodą a nawet zaleceniem neurochirurga).
No chyba za szybko wróciłam do pracy ale kończyła mi się umowa o pracę i bardzo zależało mi na przedłużeniu.
1 wizyta 10 dni po operacji, kolejna 5 tyg. po, jutro kontrolny rezonans, w czasie tych 5 tyg. bezpośrednio po operacji, dwa razy rentgen czynnościowy, na zdjęciach wszystko w porządku.
pozdrawiam
Forumowiczka
26-11-2012, 17:40:51

Kochane "nowe" szyjki i kochane "stare" szyjki :)
dobrze że dalej jesteście
Bogusiu super, ze czuwasz i nas czytasz, a Irek też mnie tą wcześniejszą ciszą przestraszył. Chłopie brakuje tu twoich żartów :)
Bogusiu daj potem znać jak tam MR, ja mam się zapisać na przyszły rok ale jeszcze nie zbierają listy. Jestem ciekawa co u mnie wyjdzie i czy potwierdzi się moja uporczywa wiara, ze to co teraz mi pozostało to bóle powięzione. Oby!
Może u ciebie też nic takiego nie znajdą i będziesz wiedziała, ze to tylko zrosty. Strach o przyszłość boli chyba bardziej niż faktyczny ból, prawda?
oj jakoś nieskładnie piszę ale wróciłam do domu po 11h pracy (dzisiaj tak wyszło, normalnie nie szaleję aż do tego stopnia) i nawet mi się nie chce poprawiać......
Piotr - Bogusia ma implant ruchomy - tutaj są CAŁKOWICIE inne zasady rehabilitacji niż jak się ma sztywne.
całuski!
w szczególności dla meteopatów :)
Asia
gość
26-11-2012, 18:46:30

Asiu nie jakoś nie lękam się, raczej jestem zdystansowaną dziewuchą i bez zbędnego nakręcania podchodzę do dyskopatii. Są osoby (lekarze), którzy uważają, że operacja 1 poziomu była pomyłką i to normalne że mnie boli, mam stenozę bezwzględną także na C6- C7....więc wiem, że dobrze nie jest...ale przed operacją komuś tam zaufałam (uważam, że dobrze zrobiłam), były opinie sugerujące, że nie operuje się na zapas, że jestem młoda , że lepiej zrobić 1 poziom...nie rozkminiam jestem szczęśliwa i zadowolona, no cóż czasem jęczę, ale nie tylko z powodu dyskopatii
odezwę się jak odbiorę wynik
dzięki.
Początkująca
26-11-2012, 19:27:33

Witam, może coś wesołego wieczorową porą...
Zdania które padły w sądzie.
P: Panie Doktorze, zanim rozpoczął Pan autopsję, zbadał Pan puls?
O: Nie.
P: Zmierzył Pan ciśnienie?
P: Sprawdził Pan oddech?
P: A więc jest możliwe, że pacjent jeszcze żył, kiedy dokonywał Pan autopsji?
P: Jak może być Pan tak pewny, Panie Doktorze?
O: Ponieważ jego mózg stał w słoju na moim stole.
P: Ale czy pomimo to, mogło być możliwe, że pacjent był jeszcze przy życiu?
O: Tak, było możliwe, że jeszcze żył i praktykował gdzieś jako adwokat.
gość
26-11-2012, 19:33:25

OBECNA!!
Endoskopii nie było. Przełożona na środę. Jutro do szpitala na obadanie. Także dalej niewiadoma.
Ciśnienie: 144/100 puls 97. Zaraz wybuchnę.
Jutro komisja ZUS. Trzymajcie kciuki.
Miłego wieczoru :)
Życie nie jest łatwe, ale jest po to żeby się nie poddawać.
gość
26-11-2012, 19:36:49

ZUS-koszmar ,powodzenia
Początkująca
26-11-2012, 21:28:32

Buraczku melduje się gdański wrażliwiec na pogodę, nie zostałaś sama.Przestałam już zwracać uwagę na to -żyć trzeba. Dzisiaj zdrowo nagrzeszyłam, najadłam się prochów i będę pokutować!A tu przede mną jeszcze kilka grzesznych dzionków.Januszku trzeba mi nakopać w d....ę.Dla rozrywki zrobiłam sobie foto reszty kręgosłupa, tak na początek, bo już dół mi też dokopuje. Wielebny, chyba w styczniu nawiedzę Toruń to sobie wyklepiemy nasze kręgi
Vika
gość
26-11-2012, 21:29:10

buraczek 2012-11-26 09:13:05
A mamy jeszcze wśród nas innych meteopatów? czy zostałam już z tym sama? Wiesia znad morza już się nie odzywa..... (Wiesiu dobrze pamiętam twoje imię?)
"Stare" szyjki - jesteście jeszcze? Spinka i Raf czasem zaglądają, a Janusz? Halinka? Zosia jest gdzieś na rehabilitacji. A Irek? A Bogusia PAWIK? - jest u ciebie lepiej czy dalej jeszcze masz bóle po operacji?
Asia
witam również należę do grona meteopatów najbardziej dokuczliwe sa dni gdy wieje silny wiatr istna porażka. Głowa wówczas pęka, poza tym wiele lat byłam leczona na migrenę - bezskutecznie, potem jak to nie działało, zgonka była na szyjny odcinek kręgosłupa i ucisk jaki był na rdzeń, nerwy itp. operacja odbyłam się w czerwcu tego roku. może minimalnie tych napadów bólu głowy jest mniej ale siły nie zmniejszyły. Więc pewnie trzeba by szukać dalej innych przyczyn,
Pozdrawiam Szyjkowe grono
Edyta
EDI
Wtajemniczona
27-11-2012, 08:58:12

piotr19
to masz ruchomy czy sztywniak bo już się pogubiłam
ogólnie czuję się ok,wczoraj przeholowałam spacerkiem i bólik wieczorkiem mega intensywny,i cała nocka blee...
jestem 10 dzień PO
Obecnie w dzień nie biore tabsów,tylko wieczorem
Główka jakby mniej boli,ale czuję z tyłu karku kawał "obcego"
Jak się oszczędzam(tzn nie chodzę) mniejsze bóle rąk i lżejsze nogi(nie jak z betonu-przed operacją)Niedowłady rąk są nadal.Ból ramion i łopatek na razie są ale mniejsze,cięśnie w nadgarstkach są ale mniejsze,kciuki bolą(rozpoznanie zakleszczające zapalenia ściegna)duże zwyrodnienia(przez rok zwiekszyły mi się łapki w okolicach kciuków o 3 razy,więc moje skórkowe rękawiczki już nie bedą mi ładnie leżały na łapkach),poza tym nadal ból przy przełykaniu (skarpeta z piachem)
Reszta bóle związane z drugim poziomem w szyjce,oraz kręgosłup piersiowy i l-s w którym są duże zmiany.
Czy ktoś może podpowiedzieć czy mogłabym już ćwiczyć coś na l-s i piersiowy.PRZED ćwiczyłam a teraz nie chciałabym aby mięśnaki mi sie zastały
Ogólnie czuję różnicę.

Kasia
Początkująca
27-11-2012, 11:20:25

buraczek 2012-11-26 18:40:51 Strach o przyszłość boli chyba bardziej niż faktyczny ból, prawda?
oj jakoś nieskładnie piszę ale wróciłam do domu po 11h pracy (dzisiaj tak wyszło, normalnie nie szaleję aż do tego stopnia) i nawet mi się nie chce poprawiać......
Asiu, uwierz mi, piszesz bardzo składnie. Lubię to!
Po-zdrówko,
Wiktoria

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: