Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
20-09-2012, 13:17:53

http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/11015
http://prawo.rp.pl/artykul/761873.html?p=1
przydatne linki
Forumowiczka
20-09-2012, 13:24:15

Zosiu a jak twoje kolano? jest już coś lepiej?
Asia
Forumowiczka
20-09-2012, 13:55:08

Asiu, dziś zrobiłam sobie dzień leniwca.
Poleguję i drepczę tylko w niezbędnym zakresie po mieszkaniu.
Tak muszę robić zawsze po bardziej aktywnym dniu.
Troszkę pozwalam sobie na odstawienie kul na takim małym dystansie. Wyjście nadal z tyczkami okupione bólem i narastaniem obrzęku choć i tak na codzień kolano jak bania,gorące. Do tego doszła bardzo nieprzyjemna przeczulica skóry w tej okolicy,drażni parząco dotyk ubrania, kołdry,nawet własnej dłoni. I to jest dla mnie zagadką. W poniedziałek mam wizytę u ortopedy,mam nadzieję ze to stan przejściowy przypisany regeneracji tego co wycięte
A od środy diagnostyka hematologiczna. Antybiotyki jeszcze ponad 3 tygodnie i mam nadzieję że bakcyl się już nie obudzi.
Na szczęście powolutku zwiększa się zakres ruchu nad którym pracuję wytrwale mimo oporu mięśni i bólu.
Nadal wyznaję zasadę twardym trza być nie miętkim żeby mimo wszystkich perturbacji po drodze cel endoprotezy został osiągnięty.
Idzie ku dobremu ale życie cyborga nie jest łatwe.
Samych ciepłych dni bez zmian frontów tak nieprzyjaznych dla ruchowo- nerwowych(witam w klubie) Z.
Początkująca
20-09-2012, 14:06:40

Zosiu.
Czytałam Twoje wcześniejsze wpisy. Przeszłaś tak wiele, podziwiam Ciebie za hart ducha i za pomoc jaką niesiesz innym.
Twoje razy są bezcenne. Z tego co się zorientowałam wynika, że wykonujemy ten sam zawód. Jesteś pielęgniarką, prawda?
Myślę, że charakter pracy wpłynął na liczne zmiany chorobowe, z którymi trzeba się zmierzyć. Mam nadzieję, że uda Ci się uporać z problemami zdrowotnymi, które masz i w związku z nimi życzę Ci DUŻO ZDROWIA I WYTRWAŁOŚCI.
POZDRAWIAM SERDECZNIE.
Iwa
gość
20-09-2012, 16:00:47

Niunqa
mi na takie ciśnienie dorażnie neurolog przypisał Captopril jak mam takie nadciśnienie mam wziaść 1 tabletkę pod język...captopril jest super - ciśnienie spada i ból głowy mi przynajmniej mija.
czy wyciag moze spowodować pogorszenie stanu szyjki??? gdzieś czytałam o kiepskiej fizjoterapii ze taki wyciąg szkody narobił.....
co do wyobrazni.....człowiek się nakręca i uczciwie napiszę jak czytałam forum o tych choróbskach operacjach to wszystko mnie bolało- teraz już ochłonęłam, spię na poduszce ortopedycznej,staram się nie taszczyć ciężarów,chodzę na ćwiczonka - i to na tyle - przestałam już się nakręcać...
gość
20-09-2012, 16:32:22

Zosiu dobrze, że jesteś
Ja właśnie się "zmagam" z tym, że wyglądam dobrze, neuro powiedział leczenie zakończone, a lekarz rodzinny (na miejscu) twierdzi, że skoro neuro zakończył leczenie to chyba wie co zrobił. W pracy słyszę, że wyglądam kwitnąco....czułam się dobrze gdy siedziałam w domu (5 tyg. zwolnienia, 2 urlopu) każdy dzień pracy jednak daje mi w kość i pogłębia ból i zmęczenie, które zaczyna mnie pokonywać dosłownie. Za kilka dni spotkanie z terapeutą, zobaczymy co powie..na odległość diagnozuje to jako bóle powięziowo- mięśniowe. Chcę pracować tylko jak znaleźć złoty środek. Po ruchomych powrót do pracy po 7 tyg. to podobno norma.
Pozdrawiam serdecznie Was
Forumowiczka
20-09-2012, 18:06:26

Iwa, tak jestem pielęgniarką Początek na OIT ,od wielu lat ,,śpiewam kołysanki" pacjentom na sali operacyjnej ale poza tym dźwigam(łam) bo to nie tylko,,śpiewanie"
Ale czy będę miała gdzie wrócić to wielki znak zapytania. I to nie kwestia mojego samopoczucia bo jestem z niepoddających się. Przede mną wiele miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego.Takie są zalecenia ortopedy a czy ZUS podzieli to zdanie przekonam się wkrótce na komisji. W tym czasie restrukturyzacja.
Spędza mi to sen z powiek w równym stopniu co mój kolega ból kolan. Nie mam jednak wpływu na bieg spraw-zdrowia nie przeskoczę i nie oszukam.
Tesska, jeżli o wyciągu czytałaś na naszym forum to ja byłam ofiarą takiego zabiegu. Wylądowałam w trybie pilnym na stole operacyjnym. Był to wyciąg na pętli Glissona.
Terapeuci manulani stosują niekiedy tzw.trakcje ale dobór zabiegów musi być indywidualny a w zaawansowanych przypadkach najbezpieczniej po uzgodnienieniu z neurochirurgiem czy nie zgraża pogorszeniem.
Bogusiu, cudzej mentalności nie nagniemy do faktów.
Chyba nawet nie ma sensu przekonywać bo wszyscy wiedzą lepiej jak Ty się czujesz.
Może zdanie wygłaszane przeze mnie przemówi do rozsądku. A może powiedz że dbałość poprawia Ci samopoczucie psychiczne nie ma jednak wpływu na stan fizyczny ale że nie spodziewasz się zrozumienia jeżli ktoś sam nie zmaga się z takim problemem.
Masz zoperowany tylko jeden gorszy poziom.
Jeżeli w najbliższym czasie ustabilizuje Ci się sytuacja w pracy może przydałby Ci się wyjazd rehabilitacyjny. I tu już mniejsza o rehabilitację bo ta sanatoryjna pewnie cudów nie uczyni ale o odreagowanie i pełen luz bez najmniejszego obciążenia.
Mieścisz się jeszcze w czasie kiedy możesz złożyć do NFZ wniosek na rehabilitację poszpitalną albo na prewencją ZUS.
To propozycja pewnie niełatwa dla Ciebie w realizji z wielu względów ale może nie niemożliwa.
Jakże nielogiczne jest szufladkowanie,że wszystkie przypadki przebiegają w taki a nie inny sposób.
Może alkurat dla Ciebie te 7 tygodni było zbyt krótkie zważywszy na zmiany wielopoziomowe. Może jeszcze układ nerwowo- mieśniowy nie zregenerował się w odmiennych od chorobowych warunkach.
Bogusiu,oby teoria terapeuty znalazła potwierdzenie bo to byłoby chyba najmniejsze zło z jakim się zmagasz.
W sprawnych rękach popartych wiedzą i doświadczeniem masz wszelkie szanse na poprawę.
Pozdrawiam Z
Forumowiczka
20-09-2012, 20:59:54

Zosieńko zadałam pytanie i uciekłam na basen :)
Ale już jestem.
jesteś moim największym mentorem i to nie tylko z "szyjki" ale i nastawienia do zdrowia, trzymam kciuki za ciebie -wracaj szybko do formy!
i pamiętaj, że na forum ciągle na Ciebie czekamy :)
Asia
gość
21-09-2012, 07:54:14

Dzieńdoberek , wszystkim w słoneczny poranek ze Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa.
Mam nadzieję, że nikt się nie poczuł dotknięty moim poprzednim pisaniem. Asiu, tak czasem napiszę, żeby poruszyć wszystkich i tok myślenia skierować w inną stronę. Poprawy nie obiecuję.
Zosieńko, i wszystko będzie dobrze
http://www.youtube.com/watch?v=uaWoSLwbiLU
Dziewczyny jestem pewny, że wyglądacie pięknie i kwitnąco (mówią o tym awatary), sam mam wygląd boga (troszkę jak Budda). Dyskopatia to choroba schowana w głębi człowieka, troszkę bólu, troszkę naruszona psychika a na zewnątrz tylko mała blizna, oczywiście po zabiegu.
Trzymajcie się, złemu się nie dajcie, głowa zawsze do góry piersi wypięte, niech z zazdrości pękną dupki wstrętne.
======================
Dziewiczość lasów świadczy o impotencji wiatru.
=====================

irek
krak62
gość
21-09-2012, 10:46:01

Witam i Ja w słoneczny poranek, aczkolwiek z Warszawy :)
Miałam wczoraj mały wypadek "przy pracy". Mianowicie na kilka chwil straciłam świadomość przy nachyleniu się i nie wiem jak i kiedy, ale skończyłam na drzwiach chorym barkiem. Nic mi się wielkiego nie stało, tylko trochę boli od uderzenia. Nie jestem typem panikary, więc się położyłam i jakoś "wyleżałam" to co się stało.
Dziś pogoda super i moja głowa o dziwo też. Ciśnienie w normie, gorączki nie ma. Tylko humor nie dopisuje za bardzo. Szukałam jeszcze w szpitalach miejsca u operatorów, ale nikt nie ma.
Przypomnijcie dobrzy ludzie, gdzie tu można prywatnie zadzwonić do Sobieraja albo Wilka
I ja nie mam tej pętli - mam wyciąg z odciążeniem jakkolwiek się to fachowo nazywa. Niestety po nim miałam okrutne zawroty głowy, dopiero po 2 tyg przerwy jest poprawa, dlatego powrotu tam nie widzę jakoś pozytywnie. Ale może się mylę...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: