Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
12-06-2009, 09:18:00

12-06-2009 o 10:03, gość :
Spine, też mam przepuklinę na tym samym poziomie i również oprócz innych dolegliwości ból barku.
Wskazania do operacji powinny być uzasadnione ubytkami neurologicznymi, uciskiem na korzenie nerwowe. Jak ortopedzi chcą leczyć ten bark?

Hmm... ja też, oprócz bólu barku mam inne dolegliwości - wrażenie opasującej połobreczy na wysokości mostka (lewa strna), jakby pieczenie na tej wysokości lub pieczenie barku, ramienia, ostatnio również pieczenie skóry ręki na odcinku od łokcia do dłoni... i drętwienie w okolicach lewego oka, w lutym/marcu bolał mnie łokieć ale dałam się namówic na blokadę (żałuję) i teraz nie boli. Na podstawie wyniku MRI neurochirurg stwierdził ucisk na nerwy i worek oponowy i jest zdania, że stanowi to przyczyne problemów i należy zoperować.

Ortopedzi nie chcą oglądać wyniku rezonansu kręgosłupa. Twierdzą, że sie nie znają i odsyłaja do neurologa/neurochirurga.

Bark kazali poddać zabiegom (krioterapia, prądy interferencyne, laser), jestem po całej serii, która nic nie pomogła. Ostatnio kazali mi ćwiczyć z rehabilitantem 5x w tyg przez 6 tygodni . Jeśli nie pomoże wspominali o artroskopii ...[addsig]
Spinka
gość
12-06-2009, 13:17:00

Spine, a co chcieliby robić z barkiem podczas artroskopii?
Wydaje mi się, ze to raczej od kręgosłupa, choc może być tak, że u Ciebie są problemy i z barkiem i z kregosłupem. Z reguły jednak osoby ze zmianami w kręgosłupie szyjnym mają bóle barków i rąk, no a jak jest ucisk na nerwy to raczej bym się skupiła na kręgosłupie. No cóz, nie mam ucisku na nerwy, a i tak ból był nie do zniesienia.
Dlaczego załujesz blokady?
Pat
gość
12-06-2009, 16:45:00

Tak miałem rtg w czasie rehabilitacji. Na opisiae cytuję ,,zmian nie wykryto" chociaz moj rehabilitant stwierdzil ze w odcnku ledzwiowym sa zbyt duze odstepy miedzy kregami.
Forumowiczka
12-06-2009, 17:08:00

Pat, ponieważ ortopedzi są zgodni co do tego, że wystąpił u mnie "konflikt i cieśń podbarkowa" zalecają rehabilitację zgodnie z tym, co się w takich razach robi. W tym linku np. http://www.carolina.pl/article.php?id=114 jest również słowo o artroskopii w takich przypadkach. Tylko że u mnie nie ma żadnych zmian zwyrodnieniowych stawu, żadnych zmian anatomicznych, żadnego uszkodzenia ścięgien, kaletki czy więzadła... w USB bark prezentuje się idealnie .
Neurochirurg jest zdania, że być może cieśń podbarkowa jest już problemem samym w sobie (na skutek dyskopiatii odcinka szyjnego) ale możliwe jest również, że mięsień naramienny przykurcza się w obronie przed bólem, dając objawy "zamrożonego barku". Jest nadzieja, że dzięki udanej operacji kręgosłupa bark będzie można skutecznie zrehabilitować bez konieczności artroskopii

A blokady żałuję dlatego, że łokieć po niej fatalnie wygląda (powstał placek suchej, odbarwionej skóry) i jak widać nie rozwiązała ona problemu kończyny. Postąpiłam pochopnie mając nadzieję, ze to tylko łokieć a okazało się, że niestety nie.... dlatego teraz nie daję się namówić na blokadę barku (a chętnych medyków nie brakuje !) i z rozwagą słucham opinii lekarskich

Pozdrawiam, życzę wszystkim "szyjkom" odpoczynku w weekend[addsig]
Spinka
gość
13-06-2009, 07:19:00

Spine, myślę, że chyba sama sobie już odpowiedziałaś co do artroskopii barku, a rehabilitacja nie zaszkodzi. zresztą jak piszą w CMC najpierw rehabililtacja, później artroskopia. Miałam artroskopię kolana i mimo, ze to zabieg mało inwazyjny trzeba liczyć się z obrzękiem, mogącym trwac nawet 6 m-cy, wysiekiem w stawie, który niekiedy uniemożliwia rehabilitację.
Zastanawia fakt, że bark na USG prezentuje się dobrze.
Myslę jednak, że to od kręgosłupa, również mam ograniczony ruch w barku, tylko jakoś nikt nie wpadł na to, że to konflikt podbarkowy. Sama natomiast długo podejrzewałam zespół cieśni nadgarstka, bo ręka boli mnie ponad 3 lata, a dopiero kilka miesięcy temu dołączyły inne objawy ze strony szyi i wtedy "sprawa się rypła"
Dzięki za info na temat blokad, dotąd wszyscy je sobie chwalili, choć z drugiej strony gdy ból jest nie do zniesienia człowiek zgodzi się na wszysko, by go "wyłączyć".
Kiedyś terapeuta zrobił mi nakłucie barku igłą i to na prawdę pomogło, choć nie wiem czy to dobra metoda.
Odnośnie operacji kręgosłupa na prawdę warto przeczytać cały ten watek, tu są wszystkie za i przeciw.
Pzdr
Pat
Forumowiczka
16-06-2009, 12:40:00

Witajcie,
w tym linku http://www.skolio.pl/12.html znalazłam ciekawe informacje anatomiczne,
Pat, ciekawe jest, co piszą tu http://www.skolio.pl/17.html o schorzeniach pozakręgosupowych (jest coś o bólu nadgarstka w związku z barkiem, nie wiem czy to pasuje do Twoich objawów)

Ależ to wszystko jest w człowieku powiązane , szczęśliwi ci , którzy mogą się ratować przed operacją, zdaję sobie jednak sprawę, że niekiedy bywa ona już właściwie jedyną formą pomocy, a wtedy, z tego, co piszą , powrót na stół operacyjny w ciągu 5 lat, zdarza się często !
[addsig]
Spinka
gość
17-06-2009, 12:33:00

Spine, bardzo fajna strona, a myślałam, ze już wszystko z sieci przeczytałam.
Pat
gość
21-06-2009, 14:38:00

Bardzo się ciesze ze jest to forum ponieważ mogłam się dowiedzieć dużo rzeczy na temat przepukliny C5/C6 . 24 czerwca idę do szpitala i w piątek mam operację . Nie macie pojęcia jak bardzo się boje . Po przeczytani waszych wpisów wiem ze podjęłam dobrą decyzję . W kwietniu miałam wypadek samochodowy i wyniku czego zaczęłam odczuwać bóle pleców szyi i ramion , badania na które mnie skierowano mówiły jedno operacja ,abym mogła normalnie funkcjonować . Mam prace siedzącą po części, również dźwigam ciężary i jeżdżę po mieście samochodem robiąc służbowe zakupy . Mam nadzieje ze wszystkie te trudy operacji zniosę dzielnie ale przeraża mnie chodzenie w kołnierzu ortopedycznym 3 miesiące , bo tak powiedział mi lekarz neurochirurg który mnie operował . Jak sie w tym myc jak myc głowę, czy można to zdejmować do mycia czy trzeba w tym chodzić non stop 24 godziny . Bardzo źle sypiam i nie wyobrażam sobie spać w kołnierzu a to się wogóle da ? Słuchajcie co z jazda samochodem można w kołnierzu prowadzić i od kiedy .
Serdecznie pozdrawiam i proszę o rady . Gosieńka
gość
21-06-2009, 14:41:00

Bardzo się ciesze ze jest to forum ponieważ mogłam się dowiedzieć dużo rzeczy na temat przepukliny C5/C6 . 24 czerwca idę do szpitala i w piątek mam operację . Nie macie pojęcia jak bardzo się boje . Po przeczytani waszych wpisów wiem ze podjęłam dobrą decyzję . W kwietniu miałam wypadek samochodowy i wyniku czego zaczęłam odczuwać bóle pleców szyi i ramion , badania na które mnie skierowano mówiły jedno operacja ,abym mogła normalnie funkcjonować . Mam prace siedzącą po części, również dźwigam ciężary i jeżdżę po mieście samochodem robiąc służbowe zakupy . Mam nadzieje ze wszystkie te trudy operacji zniosę dzielnie ale przeraża mnie chodzenie w kołnierzu ortopedycznym 3 miesiące , bo tak powiedział mi lekarz neurochirurg który mnie operował . Jak sie w tym myc jak myc głowę, czy można to zdejmować do mycia czy trzeba w tym chodzić non stop 24 godziny . Bardzo źle sypiam i nie wyobrażam sobie spać w kołnierzu a to się wogóle da ? Słuchajcie co z jazda samochodem można w kołnierzu prowadzić i od kiedy .
Serdecznie pozdrawiam i proszę o rady . Gosieńka
gość
22-06-2009, 12:15:00

witam mam pytanie czy ktoś z was mial operację w gryficach bardzo proszę o odpowiedz .ewa

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: